Børnebøger Carlsen

Skal dit barn til at lære at læse? Her er fem gode råd!

Læsestarten er sjov, spændende – og udfordrende for rigtig mange børn. Læs med her, og giv dit barn den bedste læsestart.


Overgangen fra børnehave til skole kan for nogle børn være svær – ikke mindst fordi der stilles flere krav i skolen. Her fortæller lærer og skolebibliotekar Camilla Skov Lund, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn til den bedste læsestart.Af lærer og skolebibliotekar Camilla Skov Lund 

Er dit barn ved at knække læsekoden? Det er sådan en spændende tid: Dit barn begynder i skole og vil i løbet af de første par år begynde at lære at læse.

Men i takt med skolestart, sker der ofte noget mærkeligt i mange familier – forældre holder ganske enkelt op med at læse højt for børnene. I stedet for at læse for dit barn for hyggens skyld, får behovet for at gøre dem til selvstændige læsere lov til at fylde det hele.

Når læsning kommer til at handle mere om færdigheder end om fortællinger … 

Det er godt at forsøge at finde en balance, så dit barn både lærer at læse på egen hånd, men også bevarer glæden ved at læse for læsningen og de fantastiske historier skyld. Det er nemlig noget helt andet at få lektier for og læse tekster til skolen end at sidde og hygge sig med billed- og højtlæsningsbøger, som barnet måske ellers har været vant til.

LÆS OGSÅ: 3 gode råd til at tale med dit barn om skolestart

Prøv at sætte dig ind i, hvordan dit barn oplever det: Før barnet begyndte i skole, var jeres læsetid sammen ren afslapning – dit barn har bare nydt at have hele din opmærksomhed og at leve sig ind i historiernes sjov og magi.

Men når først man går i skole, kan det godt virke som lidt af en brat omvæltning, når det drejer som om at læse. Børnene får muligvis allerede meget tidligt det indtryk, at læsning nu er en opgave, som skal klares – og ovenikøbet en opgave, som der tit er pres og forventninger knyttet til. 

Mange børn kommer hjem fra skole med en besked om, at de skal læse mellem 15-20 minutter hver aften. Der er ikke noget valg, og mange børn oplever, at ordet “skal” tager alt det sjove ud af læsningen.

Forælderens rolle

Det er let at blive usikker på, hvordan du som forælder skal forholde dig til læsning, når dit barns verden forandrer sig voldsomt efter skolestart. Måske tænker du i god tro, at “det er bedst at overlade det hele til skolen – til eksperterne”.

LÆS OGSÅ: Klar, parat, læs! Sådan får dit barn den bedste læsestart

Men det kræver i høj grad en fælles indsats. Forældre og lærer – og skolebibliotekar – skal arbejde sammen om at styrke læselysten, mens barnet lærer at læse. I hjemmet skal man koncentrere sig om at læse for fornøjelsens skyld, ikke for at blive dygtigere. Dét skal man overlade til dansklærerne.

5 gode råd

  1. Lad ikke læsning til skolen træde i stedet for godnathistorier. Sengetid er en hyggestund, ikke lektietid.
  2. Sørg for at dit barn kan lide bogen, der skal læses til skolen. Præsentér et udvalg og lad dem diskret ligge, hvor barnet naturligt ser dem.
  3. Kend ikke kun dit barns dansklærer, men også dit barns skolebibliotekar
  4. Gode læsevaner og tid sammen med dig er gavnligt for dit barns følelsesmæssige udvikling.
  5. Ved skolestart tager nogle børn et skridt bagud i deres udvikling pga. de store omvæltninger. Bliv ikke bekymret hvis barnet vælger bøger, som det egentlig er blevet for gammel til – alle har brug for noget trygt, let og ukompliceret fra tid til anden.


Læs med alletiders læsesystem: Søren og Mette

Søren og Mette

Søren og Mette vækker mange barndomsminder hos de fleste danskere – mange har nemlig, på tværs af generationer, haft deres første læseoplevelse med søskendeparret.

Den legende tilgang til læsning i Søren og Mette-bøgerne og et fokus på lydrette ord har været med til at få mange børn til at knække læsekoden og blive stærke læsere.

Dette samlebind er rettet mod den allerførste læsning i 0.-1. klasse og er velegnet som supplerende materiale til læsetræning derhjemme – eller til det nysgerrige førskolebarn.

Fra ca. 6 år.

Du kan købe Min første læsebog med Søren og Mette online eller i din nærmeste boghandel.