Mad og drikke Madværkstedet

Pumpkin Pie til Halloween

Pumpkin Pie til Halloween

På lørdag er det Halloween, og hvorfor ikke bruge indmaden fra alle de smukke græskar, som vi udhuler og sætter lys i, til lækre Pumpkin Pies?

I Den Store Amerikanske Kogebog  af Clementine Paddleford (udkommer 6/11 2015), er der skønne opskrifter på tærter. Her får du 3 forskellige opskrifter på græskartærter op til Halloweenweekenden.

Uddrag fra bogen:” Hawthorn Room er et blæret sted,som Hoosierne, indbyggerne i Indiana, påstår, kan måle sig de bedste spisesteder hvor som helst. Den kylling, jeg fik, var tilberedt til perfektion, med inspiration fra Midtvesten. Kartoffelmosen var pisket til en snelignende lethed, og der var ikke en eneste klump i mælkesovsen, der tilberedtes på den samme pande, som kyllingen blev stegt på. Karamelbollerne kan beskrives med tre små ord – mums, mums, mums. Men der var endnu ét menupunkt, græskartærten, og den smagte allerbedst. Her spiser man græskartærte længe efter, at sæsonen egentlig er ovre, helt frem til foråret.”

Vidste du i øvrigt at den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, har skrevet forord til bogen? Du kan læse det her >

Luftig græskartærte
Til 6-8 personer

Dette skal du bruge:

100 g sukker
1 tsk stødt kanel
1⁄2 tsk revet muskatnød
1⁄4 tsk stødt nelliker
1⁄4 tsk stødt ingefær
1⁄4 tsk salt
150 g græskar, bagt og moset
2 1⁄2 dl mælk
2 store æg og 1 æggeblomme, godt pisket
Æggehvide fra 1 stort æg, godt pisket
1 perfekt mørdej (se nederst på dette blogindlæg)

Forvarm ovnen til 220°C.

Bland sukker, krydderier og salt i en stor skål. Tilsæt græskar og dernæst mælk. Bland æggene og æggeblommen i under omrøring. Fold til sidst de stiftpiskede æggehvider forsigtigt i blandingen.

Hæld fyldet på tærtedejen og bag i 45 minutter, eller indtil fyldet bliver fast (dog uden at blive hårdt – fyldet sætter sig, mens tærten køler af). Lad tærten køle helt af på en bagerist, ca. 1 1⁄2 time. (Man kan også komme tærten i køleskabet, indtil den skal serveres.) Server med flødeskum.


Mrs. Lawrences græskartærte med brun farin
Til 6-8 personer

Dette skal du bruge:

græskarpuré
110 g brun farin
1⁄2 tsk salt
1 tsk revet citronskal
1⁄2 tsk stødt ingefær
1⁄2 tsk revet muskatnød
1⁄8 tsk vaniljeekstrakt
3 store, letpiskede æg
4 dl mælk

Forvarm ovnen til 225°C.

Læg dejen i springformen og fold kanten, så den står „oprejst“.
Hæld græskarpuréen i en mellemstor skål. Tilsæt farin, salt, citron, ingefær, muskatnød og vanilje og rør godt sammen med puréen. Rør til sidst æggene i.
Varm mælken forsigtigt op i en lille gryde ved medium varme, den må ikke koge. Hæld dernæst gradvist mælken i græskarblandingen, under konstant omrøring. Kom blandingen over i tærteformen og bag i 10 minutter.

Skru ovnvarmen ned til 175°C og bag tærten i yderligere 30-40 minutter. Brug en stegenål for at se, om tærten er færdigbagt.


Hoosier græskartærte

1 perfekt mørdej (se nederst på dette blogindlæg)
3 1⁄2 dl pureret frisk græskar, ca. 150 g
2 1⁄2 dl mælk
200 g sukker
1⁄4 tsk salt
1⁄4 tsk revet muskatnød
1⁄4 tsk stødt kanel
2 store æg, let piskede
10 g smeltet smør

1 tærte a 20 cm

Forvarm ovnen til 200°C og kom mørdejen i en 20 cm tærteform. Fold kanten pænt.

Kom græskarpureen i en stor skål. Tilsæt gradvist mælken under konstant omrøring. Tilsæt de resterende ingredienser og pisk blandingen grundigt med en elpisker. Hæld blandingen over i tærtefadet og bag tærten i 35-45 minutter. Brug en stegenål til at tjekke, om tærten er gennembagt.
Lad den køle helt af på en bagerist.

Server tærten ved stuetemperatur eller helt kold.


Perfekt mørdej

400 g hvedemel
115 g koldt smør i tern
1⁄4 tsk salt
2 spsk iskoldt vand

Dej til 1 tærte på 20-23 cm i diameter

Hæld mel og salt i en stor skål. Tilsæt smørret og ælt smørret i med fingrene, indtil massen føles grynet. Brug en dejskraber til at fordele smørret yderligere, indtil der dannes klumper på størrelse med ærter.

Tilsæt gradvist det iskolde vand, under omrøring med
en gaffel. Tip dejen ud på en let melet bordflade. Brug en dejskraber eller hænderne til at samle dejen i en klump. Pak dejklumpen ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet i minimum 30 minutter eller op til 2 dage.

Når du skal bage: Rul dejen ud på en let melet overflade, indtil den måler ca. 25-30 cm i diameter. Læg forsigtigt dejen i en smurt tærteform på ca. 23 cm. Skær den overskydende dej væk, så der kun stikker godt 1 cm op over kanten. Stil tærteformen i køleskabet, indtil den skal bages.

Når du skal bage tærten, så følg de specifikke anvisninger til den tærte, du skal bage.

Velbekomme og rigtig god fornøjelse.


den store amerikanske kogebogClementine Paddleford (1898-1967) var den første amerikanske madskribent.

Det tog Clementine Paddleford 12 år at skrive Den store amerikanske kogebog, fordi hun rejste rundt fra stat til stat og opsnuste de opskrifter, som var kendetegnende for området.

832 sider

Udkommer: 6. november 2015

Køb her >

Pumpkin Pie til Halloween