Hele verden taler om ham: den britisk-israelske stjernekok Yotam Ottolenghi. Han er en af tidens mest talentfulde kokke og madskribenter, og han siges ofte at have været med til at revolutionere den britiske madkultur.
På trods af Ottolenghis succes lå det dog ikke i kortene, at han ville ende med at være blandt den gastronomiske elites crème de la crème.
Fra Kant til kødgryderne
Som barn af en jødisk-tysk lærerinde og en jødisk-italiensk universitetsprofessor var der høje forventninger til Ottolenghi (f. 1968) og hans søskende. Ottolenghi brillerede da også akademisk og blev i 1995 optaget på en særlig bachelor- og kandidatgrad ved Tel Aviv University forbeholdt de allerdygtigste studerende.
Da han nogle år senere kunne kalde sig færdiguddannet filosof, var det med omverdenens forventning om, at han ville skrive en ph.d. Ottolenghi selv havde dog brug for et sabbatår og – til hans forældres store bestyrtelse – besluttede han derfor at tage på kokkeskole. Og det skulle vise sig at blive starten på et ualmindeligt langt sabbatår.
En universitetsuddannelse er dog sjældent en adgangsbillet til de fine restauranters køkkener. Ottolenghi startede derfor sin kulinariske karriere med tre måneders æggehvidepiskning på en michelinrestaurant, hvorfra han langsomt arbejdede sig op i restaurationbranchens hierarki.
I 2002 markerede han sig for alvor på det gastronomiske landkort med delien “Ottolenghi”. Lige siden har han serveret lækker mad til både kvalitetsbevidste foodies og nysgerrige turister såvel som det britiske kongehus, og i skrivende stund tæller Ottolenghi-brandet fire delier samt restauranterne ROVI og NOPI.
Man fristes næsten til at spørge: “Hvad er så særligt ved Ottolenghis mad?”. Med rødder i Tyskland, Italien og Israel trækker Ottolenghi på en bred pallette af kulinariske traditioner. Hans retter er et sandt sammensurium af friske ingredienser, eksotiske krydderier og komplekse smagssammensætninger, men alligevel er de overraskende simple.
Retternes enkelhed er også et tema, der er gennemgående i Ottolenghis kogebøger. For at folk ikke skal føle sig overvældede ved tanken om at lave mad lægger Ottolenghi nemlig vægt på at lave enkle, lækre retter med ingredienser, der kan fås i de fleste større supermarkeder.
Ottolenghi: Et skatkammer af opskrifter
Ottolenghis karriere som madskribent startede med en ugentlig spalte i den britiske avis The Guardian, men – heldigvis for os andre – er han gavmildt blevet ved med at dele ud af sin viden. Indtil videre er det blevet til seks smukke kogebøger, der henvender sig til hvert deres publikum, men fælles for dem alle er deres fokus på velsmagende og æstetisk mad.
Kogebogseventyret begyndte med den nu moderne kogebogsklassiker OTTOLENGHI: KOGEBOG #1. I denne kogebog er de mest populære opskrifter fra Ottolenghis delier samlet, og bogen indeholder derfor opskrifter på alt fra brød og desserter til overdådige salater og retter med fisk, fjerkræ og kød. Det er retter med strålende farver og opfindsomme smagskombinationer inspireret af kulinariske traditioner fra Mellemøsten og Middelhavsområdet. OTTOLENGHI: KOGEBOG #1 er altså et godt udgangspunkt for dem, som ønsker at gøre stjernekokken kunsten efter hjemme i deres eget køkken.
Derudover har Ottolenghi også udgivet de vegetariske successer Plenty (som er på Amazons top 10 over de mest solgte kogebøger nogensinde) og Plenty More, den regionalt inspirerede kogebog Jerusalemsamt kogebogen NOPI med opskrifter fra Ottolenghis London-restaurant af samme navn. Seneste skud på stammen er dessertbogen SØDTog kogebøgerne ENKELT og SMAG.
Derudover har Ottolenghi-kokkene og medforfattere på adskillige af Ottolenghis bøger Sami Tamimi og Tara Wigley udgivet bogen FALASTIN, der bygger videre på den palæstinensiske gastronomi udforsket i Jerusalem.
Hvis du skal en tur til London, kan vi desuden kun på det varmeste anbefale at afsætte tid til et besøg på en af Ottolenghis restauranter – se mere her.
Ottolenghi er klar med ny kogebog Comfort:
Ottolenghi Comfort er den nyeste kogebog fra Yotam Ottolenghi med mere end 100 opskrifter, der forvandler simpel comfort food til lækre smagsoplevelser.
Sammen med tre sultne venner går Yotam på opdagelse i minder fra barndommen og rejser, og udforsker hvad comfort food betyder for dem hver især. De udforsker madens evne til at skabe relationer og minder, og undersøger de fire elementer af comfort: “Hvem vi spiser med”, “Hvorfor vi spiser”, “Hvad vi spiser” og “Hvordan vi spiser”.
Ottolenghi Comfort er en hyldest til hjemmelavet mad; til de minder, vi skaber og videregiver, fra sted til sted og fra generation til generation. Det er nye bud på klassiske retter som pasta og kartofler, retter i fad, nudler, supper og søde sager. En skål pasta bliver til karamelliserede løg-orecchiette med hasselnødder og sprød salvie, en varm suppe bliver til ostebrødssuppe med savoykål og cavolo nero, og en tallerken mos bliver til aligot-kartoffelmos med porrer og timian. Det er retter, der føles både nostalgiske og nye, velkendte og friske.
Hele verden taler om ham: den britisk-israelske stjernekok Yotam Ottolenghi. Han er en af tidens mest talentfulde kokke og madskribenter, og han siges ofte at have været med til at revolutionere den britiske madkultur.
På trods af Ottolenghis succes lå det dog ikke i kortene, at han ville ende med at være blandt den gastronomiske elites crème de la crème.
Fra Kant til kødgryderne
Som barn af en jødisk-tysk lærerinde og en jødisk-italiensk universitetsprofessor var der høje forventninger til Ottolenghi (f. 1968) og hans søskende. Ottolenghi brillerede da også akademisk og blev i 1995 optaget på en særlig bachelor- og kandidatgrad ved Tel Aviv University forbeholdt de allerdygtigste studerende.
Da han nogle år senere kunne kalde sig færdiguddannet filosof, var det med omverdenens forventning om, at han ville skrive en ph.d. Ottolenghi selv havde dog brug for et sabbatår og – til hans forældres store bestyrtelse – besluttede han derfor at tage på kokkeskole. Og det skulle vise sig at blive starten på et ualmindeligt langt sabbatår.
En universitetsuddannelse er dog sjældent en adgangsbillet til de fine restauranters køkkener. Ottolenghi startede derfor sin kulinariske karriere med tre måneders æggehvidepiskning på en michelinrestaurant, hvorfra han langsomt arbejdede sig op i restaurationbranchens hierarki.
I 2002 markerede han sig for alvor på det gastronomiske landkort med delien “Ottolenghi”. Lige siden har han serveret lækker mad til både kvalitetsbevidste foodies og nysgerrige turister såvel som det britiske kongehus, og i skrivende stund tæller Ottolenghi-brandet fire delier samt restauranterne ROVI og NOPI.
LÆS OGSÅ: Lækre retter fra Ottolenghi: Ovnbagte auberginer med safranyoghurt
Kompromisløs kærlighed til ingredienserne
Man fristes næsten til at spørge: “Hvad er så særligt ved Ottolenghis mad?”. Med rødder i Tyskland, Italien og Israel trækker Ottolenghi på en bred pallette af kulinariske traditioner. Hans retter er et sandt sammensurium af friske ingredienser, eksotiske krydderier og komplekse smagssammensætninger, men alligevel er de overraskende simple.
Retternes enkelhed er også et tema, der er gennemgående i Ottolenghis kogebøger. For at folk ikke skal føle sig overvældede ved tanken om at lave mad lægger Ottolenghi nemlig vægt på at lave enkle, lækre retter med ingredienser, der kan fås i de fleste større supermarkeder.
Ottolenghi: Et skatkammer af opskrifter
Ottolenghis karriere som madskribent startede med en ugentlig spalte i den britiske avis The Guardian, men – heldigvis for os andre – er han gavmildt blevet ved med at dele ud af sin viden. Indtil videre er det blevet til seks smukke kogebøger, der henvender sig til hvert deres publikum, men fælles for dem alle er deres fokus på velsmagende og æstetisk mad.
Kogebogseventyret begyndte med den nu moderne kogebogsklassiker OTTOLENGHI: KOGEBOG #1. I denne kogebog er de mest populære opskrifter fra Ottolenghis delier samlet, og bogen indeholder derfor opskrifter på alt fra brød og desserter til overdådige salater og retter med fisk, fjerkræ og kød. Det er retter med strålende farver og opfindsomme smagskombinationer inspireret af kulinariske traditioner fra Mellemøsten og Middelhavsområdet. OTTOLENGHI: KOGEBOG #1 er altså et godt udgangspunkt for dem, som ønsker at gøre stjernekokken kunsten efter hjemme i deres eget køkken.
Derudover har Ottolenghi også udgivet de vegetariske successer Plenty (som er på Amazons top 10 over de mest solgte kogebøger nogensinde) og Plenty More, den regionalt inspirerede kogebog Jerusalem samt kogebogen NOPI med opskrifter fra Ottolenghis London-restaurant af samme navn. Seneste skud på stammen er dessertbogen SØDT og kogebøgerne ENKELT og SMAG.
Derudover har Ottolenghi-kokkene og medforfattere på adskillige af Ottolenghis bøger Sami Tamimi og Tara Wigley udgivet bogen FALASTIN, der bygger videre på den palæstinensiske gastronomi udforsket i Jerusalem.
Hvis du skal en tur til London, kan vi desuden kun på det varmeste anbefale at afsætte tid til et besøg på en af Ottolenghis restauranter – se mere her.
Ottolenghi er klar med ny kogebog Comfort:
Ottolenghi Comfort er den nyeste kogebog fra Yotam Ottolenghi med mere end 100 opskrifter, der forvandler simpel comfort food til lækre smagsoplevelser.
Sammen med tre sultne venner går Yotam på opdagelse i minder fra barndommen og rejser, og udforsker hvad comfort food betyder for dem hver især. De udforsker madens evne til at skabe relationer og minder, og undersøger de fire elementer af comfort: “Hvem vi spiser med”, “Hvorfor vi spiser”, “Hvad vi spiser” og “Hvordan vi spiser”.
Ottolenghi Comfort er en hyldest til hjemmelavet mad; til de minder, vi skaber og videregiver, fra sted til sted og fra generation til generation. Det er nye bud på klassiske retter som pasta og kartofler, retter i fad, nudler, supper og søde sager. En skål pasta bliver til karamelliserede løg-orecchiette med hasselnødder og sprød salvie, en varm suppe bliver til ostebrødssuppe med savoykål og cavolo nero, og en tallerken mos bliver til aligot-kartoffelmos med porrer og timian. Det er retter, der føles både nostalgiske og nye, velkendte og friske.
Du kan købe Ottolenghi Comfort online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel.
Er du i humør til at bage noget lækkert? Se en masse opskrifter på bagebøger og kagebøger.
Nysgerrig på mere? Find flere artikler her: Yotam Ottolenghi
Find også mere om Yotams kogebog Ottolenghi Comfort.
Andre læste også: