Fiktion Amerikanske romaner Paul Auster

Ole Sønnichsen anbefaler Paul Auster: New York-trilogien

Ole Sønnichsen anbefaler Paul Auster: New York-trilogien

Paul Austers forfatterskab, som altid har haft en høj stjerne hos danske læsere, består af både romaner, erindringsværker, essays, digte og filmmanuskripter. Vi har bedt en række læsere om at anbefale deres yndlingsbog af Paul Auster.


I anledningen er udgivelsen af Paul Austers essaysamling Samtaler med fremmede, der samler tekster skrevet gennem 50 år, sætter vi fokus på den populære forfatter.

LÆS OGSÅ: Jesper Præst Nielsen anbefaler Paul Auster: Leviathan

Vi håber, at det kan give inspiration til at læse eller genlæse Paul Austers mange bøger fra et langt og rigt forfatterskab.Journalist Ole Sønnichsen anbefaler Paul Austers New York-trilogi

Ole Sønnichsen anbefaler Paul Auster: New York-trilogien
Ole Sønnichsen er journalist og forfatter og har skrevet en lang række bøger, blandt andet Rejsen til Amerika og One Dollar Man.

Jeg ankom til min første forelæsning i Nordisk Sprog og Litteratur på Aarhus Universitet i 1993 uden megen dybere forståelse og fornemmelse for litteratur i bagagen, 19 år gammel og bare almindeligt nysgerrig på verden.

Jeg havde godt nok slugt børne- og ungdomsbøger på det lokale bibliotek, og jeg var så optændt af historier og historiefortælling, at jeg allerede vidste, at universitetet bare skulle være springbrættet til noget meget større: Optagelse på journalisthøjskolen lidt længere oppe ad bakken i det nordlige Aarhus.

Storbyliv og detektivhistorier

Velkomstforelæsningen foregik i et af universitetets store auditorier, og den forventningsfulde summen lagde sig, da den første forelæser rejste sig op. Jeg husker ikke, hvem det var, men jeg husker, hvem og hvad han talte om: Paul Auster og bogen New York-trilogien, der var udkommet på dansk nogle år før.

Ole Sønnichsen anbefaler Paul Auster: New York-trilogien

Jeg havde aldrig hørt om hverken forfatteren eller bogen før, men blev suget ind i historierne om ham og det romanunivers af storbyliv, detektivhistorier og spejlinger mellem virkelighed og refleksioner.

Det er både et sindrigt og komplekst univers, som Austers bøger ofte er, men også en fantastisk og finurlig fortælling, der suger læseren til sig. Jeg elskede det fra første øjeblik og drønede samme eftermiddag i boghandlen for at købe bogen.

Fare vild i byen og sig selv

“New York var et uudtømmeligt rum, en labyrint af endeløse skridt, og uanset hvor langt han gik, uanset hvor fortrolig han blev med sit kvarter og dets gader, havde han altid fornemmelsen af at fare vild. Ikke blot fare vild i byen, men også i sig selv …,” står der på åbningssiden i By af glas, den første af de tre små romaner, der udgør trilogien.

Jeg var solgt – både i forhold til New York-trilogien og byen New York, som jeg har besøgt mange gange siden.


New York trilogien, Paul Auster, By af glas, det aflåste værelse

Romanerne By af glas, Genfærd og Det aflåste værelse – bedre kendt som New York Trilogien – blev Paul Austers store gennembrud.

New York Trilogien er en mystisk, medrivende og helt ubeskrivelig fortælling om den ikoniske by og de mennesker, der befolker den.

En uomgængelig roman i verdensklasse.

New York Trilogien fås nu i en ny, flot hardback-udgave. 

Du kan købe New York Trilogien online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.