Fiktion Amerikanske romaner Paul Auster

Niels Frid-Nielsen anbefaler Paul Auster: Mr Vertigo

Niels Frid-Nielsen anbefaler Paul Auster: Mr Vertigo

Paul Austers forfatterskab, som altid har haft en høj stjerne hos danske læsere, består af både romaner, erindringsværker, essays, digte og filmmanuskripter. Vi har bedt en række læsere om at anbefale deres yndlingsbog af Paul Auster.


I anledningen er udgivelsen af Paul Austers essaysamling Samtaler med fremmede, der samler tekster skrevet gennem 50 år, sætter vi fokus på den populære forfatter.

LÆS OGSÅ: Ole Sønnichsen anbefaler Paul Auster: New York-trilogien

Vi håber, at det kan give inspiration til at læse eller genlæse Paul Austers mange bøger fra et langt og rigt forfatterskab.



Niels Frid-Nielsen anbefaler Paul Austers Mr Vertigo

Niels Frid-Nielsen anbefaler Paul Auster: Mr Vertigo
Journalist og kulturkommentator Niels Frid-Nielsen.

Paul Auster kan få sproget til at svæve. Måske er det derfor hans hovedperson og jeg-fortæller indleder Mr Vertigo med at betro læseren, at han kan gå på vandet.

At gå på vandet, eller som linedanseren svæve mellem himmel og jord, er en kunst, der bringer mennesket nær Jesus, der jo også gik på vandet i Matthæus-evangeliet. Paul Auster har interesseret sig for det menneskelige svæv siden han i 1971 så Philippe Petit gå på line mellem de to tårne i Notre Dame kirken i Paris. Petit bliver senere verdensberømt, da han går på line mellem de to tvillingetårne i New York.

I den samling af essays, der netop er udkommet på dansk under titlen Samtaler med fremmede, skriver Auster i en hyldest til Petit: “Jeg tror, at alle, som nogensinde har forsøgt at gøre noget godt, alle som har gjort personlige ofre for en kunst eller eller en ide, vil have let ved at forstå, hvad det handler om”.

Og det handler altså om at gå på den høje line, som titlen på Austers essay da også lyder.

Angsten for det frie fald

Mr Vertigo, Paul Auster

Og så er vi tilbage i den fanden-i-voldske gavtyveroman om Mr Vertigo, der er troldmandslærling hos Mester Yehudi. Mesteren udser sig lærlingen til at erobre om ikke hele verden så i hvert fald USA. Vi får turen gennem det meste af USA i det 20. århundrede med den amerikanske drøm som gulerod, før det går galt.

Mr Vertigo bliver nemlig grebet af den samme slags Vertigo, som Hitchcock introducerede i filmen af samme navn fra 1958, nemlig angsten for at det frie fald, nedstyrtningen. En svimlende skræk.

Hvad enten vi taler om at gå på vandet eller på line højt oppe i luften, så drejer det sig om den fuldendte kunst. Men Mr Vertigo handler om mere end det. Den handler om kunstens omkostninger, om svimmelheden og skrækken ved at styrte ned fra den høje linje. 

Om at se himmel og helvede i øjnene.

Det er fabelagtigt. Og svimlende som en tur i rutsjebanen.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.