Biografier True crime

Mine 30 år som livvagt. Torben Vigh fortæller om en karriere i skudlinjen

mine 30 år som livvagt, torben vigh

I sin erindringsbog Mine 30 år som livvagt fortæller Torben Vigh om at have rejst verden rundt med sine VIP’er på alt fra private ferier, officielle besøg og store statsbesøg. Flest tjenesterejser har han haft med Kronprinsen.


Gennem 30 år – længere end nogen anden dansk livvagt – har Torben Vigh passet på danske og udenlandske politikere, Muhammed-kritikere og ikke mindst hele tre generationer af det danske kongehus – fra dronning Margrethe over kronprinsparret til deres børn.

I bogen Mine 30 år som livvagt giver han et unikt indblik i arbejdet med personbeskyttelse fra 1980’erne og op til i dag, hvor der er sket store forandringer i både det danske samfund og verden udenfor.


Torben Vigh har rejst verden rundt med sine VIP’er på både private ferier, officielle besøg og store statsbesøg.

Han fortæller om, hvordan man som livvagt altid skal være forberedt på det værst tænkelige, uanset om man kører tværs over USA med kronprinsen, går ved siden af dronningen på en karettur i København eller er på statsbesøg i Japan. Og han fortæller om, hvordan det føles, når man har fri lige præcis den dag, terroren rammer i Danmark.

mine 30 år som livvagt, torben vigh, kronprinsen
Et lille stop på turen gennem USA i sommeren 1993, hvor kronprinsen og Holger Foss nok undersøger, om der er et overnatningssted i nærheden, eller der skal soves i den gamle Cadillac. Privatfoto.

På roadtrip i USA med Kronprinsen

Torben Vigh kan fra hele sin karriere skrive et utal af spændende, udfordrende og sjove rejser med adskillige VIP’er ind på sit cv. Men kronprinsen er den, han har haft flest længerevarende tjenesterejser med.   

Kronprinsen bestod sin eksamen på Harvard University i foråret 1993, og sideløbende havde han sammen med sin gode ven Holger Foss, som han også boede sammen med i Aarhus, planlagt en ferietur tværs over USA den sommer.

LÆS OGSÅ: Mine 30 år som livvagt er den spændende beretning om at beskytte Danmarks mest truede. Læs i bogen her

Mine 30 år som livvagt. Torben Vigh fortæller om en karriere i skudlinjen
Torben Vigh fortæller: “Sådan så vores udsigt fra livvagtsbilen ud meget af turen tværs over USA.

Det blev et rigtigt roadtrip med en rute fra Boston via New York, Washington, D.C., til Charleston og videre til sydstatsbyerne Savannah og Atlanta. Derfra kørte de to kammerater til musikbyerne Nashville og Memphis, hvor de var til koncert og besøgte et pladestudie, og derefter via New Orleans til Houston. Alt sammen selvfølgelig med Torben Vigh og hans kollega lige i hælene.

På Snigskytternes Allé

Den udfordring var dog intet i sammenligning med den tur, hvor Torben var livvagt for kronprinsen i det krigshærgede Eksjugoslavien. Torben havde én gang tidligere været i en borgerkrigszone i de baltiske lande, men dette var hans første reelle tur til et højrisiko-land med en VIP.

En meget anderledes og udfordrende tur, hvor de da også blev udstyret med skudsikker vest, uniform og blå baret, som var kendetegnende for de danske FN-soldater, der bidrog til den fredsbevarende mission i området. Det blev en spændende og strabadserende rejse, hvor Torben sågar måtte holde korporligt fast i kraven på sin VIP.

LÆS OGSÅ: True crime. 12 bøger om forbrydelser fra virkelighedens verden

Torben Vigh fortæller:

”Nu var vi på vej gennem den frygtede gade, der i krigsretorikken blev omtalt ’Sniper Alley’, fordi snigskytter gemt i høje boligkomplekser i en 300 meters radius var kendt for at have skudt fodgængere, bilister og vestlige allierede, der bevægede sig til og fra lufthavnen og byens centrum. Blot en uge forinden var en mor med sit barn blevet dræbt samme sted.

Mine 30 år som livvagt. Torben Vigh fortæller om en karriere i skudlinjen
Med kronprinsen (nr. 3 fra venstre) i Bosnien i 1994 for at besøge de danske styrker. Det er en usædvanlig situation at være i som livvagt, for man skal være opmærksom på trusler fra mange sider. Torben Vigh står yderst t.h. Privatfoto.

Uagtet alverdens farer var det for kronprinsen ikke en mulighed ikke at gennemføre turen. Vi kendte ham godt nok til at vide, at vi aldrig ville få en 26-årig kronprins, som blot et halvt år senere skulle starte sin uddannelse som elitesoldat i Frømandskorpset, til at tage til Sarajevo og så gemme sig på bunden af den skudsikre FN-bil. Han skulle se alt, hvad der foregik. Også selvom det foregik på Snigskytternes Allé.”

LÆS OGSÅ: 12 bøger med vilde historier fra virkeligheden

“I det mindste havde vi livvagter meddelt ham, at vi ville holde fast i kraven på ham. Bogstavelig talt. Mens vi stod op i bilen, havde jeg en hånd i uniformskraven på kronprinsen for hurtigt at kunne hive ham ned i sikkerhed, mens den anden hånd var klar ved min pistol.”

“Min kollega og jeg havde også aftalt, at var der det mindste, som rørte sig i horisonten eller vinduerne i bygningerne, så ville vi ikke tøve med at sigte – endsige skyde. Vi var selvfølgelig godt klar over, at vores projektiler aldrig ville nå i nærheden af højhusene med de våben, vi havde til rådighed. Men taktikken var at få eventuelle fjender til at gå i dækning og så udnytte momentet til at få kronprinsen i sikkerhed,” fortæller Torben Vigh.

Mine 30 år som livvagt. Torben Vigh fortæller om en karriere i skudlinjen
B.T.’s fotograf Jørgen Jessen fik os livvagter overtalt til at komme med på et billede på stranden, som ikke blev offentliggjort dengang. Foto: Jørgen Jessen.

Hemmelig tropeferie

Den ombejlede kronprins blev også omdrejningspunkt for Torben Vighs næste tjenesterejse, da han og kæresten Katja Storkholm i januar 1995 tog på ferie på den luksuriøse ø Mauritius ud for Madagaskar. En privat og romantisk tur – men selvfølgelig ikke mere privat, end at livvagterne  fulgte med.

Torben Vigh fortæller:

“Kronprinsen skulle efter ferien starte sin uddannelse i Frømandskorpset, så han skulle nyde ferien i fulde drag og ville gerne ud at dykke.”

Mine 30 år som livvagt. Torben Vigh fortæller om en karriere i skudlinjen
Torben Vigh: “Sidste billede med noget af mit livvagtsudstyr, inden jeg afleverer det i slutningen af december 2017.”
Foto: Privat / Torben Vigh

“Vi sejlede ud på havet med en guidet dykkerbåd, og igen satte kronprinsen sit følgeskab på prøve, for vi tre andre – Katja Storkholm og os to livvagter – måtte tage et lynkursus i dykning for også at kunne følge med under vandet. Skete der ham noget dernede, ville der ellers ikke være nogen til at hjælpe ham op.

Vi havde i øvrigt også lige fået at vide, at der var hajer i området, så tak for kaffe, tænkte jeg og vidste, at det stod til os at evakuere ham, hvis ulykken var ude.”

LÆS OGSÅ: 10 stærke biografier du ikke må gå glip af

“Trods sin unge alder var kronprinsen allerede en habil dykker, fordi han havde forberedt sig til Frømandskorpset. Jeg havde aldrig selv dykket før, og jeg tror heller ikke, at Katja Storkholm havde, og ingen af os kunne selvfølgelig følge med kronprinsen, da det kom til stykket.

Vi måtte faktisk give op, for han dykkede meget længere ned under overfladen, end vi sikkerhedsmæssigt kunne administrere med vores erfaringsniveau. Og det sidste, man skal som livvagt, er selv at komme i fare, for så gavner man ingen steder,” fortæller Torben Vigh.


Mine 30 år som livvagt

Mine 30 år som livvagt. Torben Vigh fortæller om en karriere i skudlinjen

Få et unikt indblik i Torben Vighs arbejde med personbeskyttelse – for politikere, Muhammed-kritikere og ikke mindst det danske kongehus. Bogen dykker ned i en periode, hvor måden at lave personbeskyttelse på ændrede sig i stor grad.

Torben Vigh tiltrådte i 1987 som livvagt i PET og blev der i 30 år. De sidste 30 år har budt på store forandringer i Danmark og verden omkring os.

Angrebet på World Trade Center, Muhammed-krisen og terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i 2015 har været centrale begivenheder for livvagtsstyrken.

Du kan købe Mine 30 år som livvagt online, eller i din lokale boghandler.