Bøger gør dig klogere på verden, og menneskerne i den. Vi har samlet 10 biografier, der er gode til dig, der længes efter at fordybe dig i mennesker, der af den ene eller anden grund har betydet noget særligt. Dyk ned i listen, og find netop den biografi, som passer til dig.


Vi har samlet 10 stærke biografier, som du kan fordybe dig i i efterårets perfekte slumretæppe-vejr. Der er noget for enhver smag. Om du er til historiske biografier eller selvbiografier fra betydningsfulde mennesker, så har vi helt sikkert et godt bud klar til dig på listen herunder.

LÆS OGSÅ: Det vidste du ikke om…. 5 bøger om de kendte, der kommer helt tæt på

Scroll ned og find din næste læseoplevelse! God fornøjelse.


Mine 30 år som livvagt

Af Torben Vigh

Få et unikt indblik i Torben Vighs arbejde med personbeskyttelse – for politikere, Muhammed-kritikere og ikke mindst det danske kongehus. Bogen dykker ned i en periode, hvor måden at lave personbeskyttelse på ændrede sig i stor grad.

Torben Vigh tiltrådte i 1987 som livvagt i PET og blev der i 30 år. De sidste 30 år har budt på store forandringer i Danmark og verden omkring os.

Angrebet på World Trade Center, Muhammed-krisen og terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i 2015 har været centrale begivenheder for livvagtsstyrken.

Du kan købe Mine 30 år som livvagt online, eller i din lokale boghandler.Mit liv, min linedans

Af Sonja Oppenhagen

mit liv min linedans, sonja oppenhagen

I den rigt illustrerede Mit liv, min linedans fortæller Sonja Oppenhagen selv om sit livs op- og nedture, og om hvordan hun til sidst finder sig selv og lander som mor til to.

Hendes liv har båret præg af mange opgør; det professionelle opgør med lillepigerollen, et opgør med barndommen og dens tryghed og opgøret med den svigtende far.

Sonja Oppenhagens historie er en fortælling om en evig søgen efter kreativitet og troen på frihed og kunstnerisk integritet. Det er samtidig fortællingen om hendes store roller i blandt andet Matador og Badehotellet, som gjorde hende til en folkekær skuespillerinde.

Køb Mit liv, min linedans online, eller i din nærmeste boghandel fra d. 25 oktober.Se mor, jeg danser

Af Puk Elgård

Bøger 2019, Puk Elgård, Se mor jeg danser

Da Puk Elgårds forældre mistede deres syvårige datter Pia var lægernes eneste råd: “Få et andet barn med det samme.” Lige efter begravelsen blev Puk undfanget.

Selvom Puk kun var seks år, da hun opdagede sandheden om sin søster, påtog hun sig opgaven med at forsøge at holde forældrene på fode. Men sorgen havde slået dybe revner i fundamentet.

LÆS OGSÅ: Puk Elgård: Jeg skulle selv blive mor for at forstå, hvor slemt det var

Opvæksten var præget af misbrug, farens ludomani, morens skrøbelige psyke og den tavshed, sorgen havde lagt over familien.

Se mor, jeg danser fortæller Puk Elgård sin historie: Om at komme til verden som erstatningsbarn, om at kæmpe med angst og om den livsvigtige beslutning om at bryde tavsheden. Bogen er en hyldest til livet og en fortælling om en ukuelig tro på, at man kan vælge sin egen vej på trods af en udfordrende barndom.

Du kan købe Se mor, jeg danser i webshoppen eller i din nærmeste boghandel.Min Historie

Af Michelle Obama

Michelle Obama, Min historie

Hun fik at vide, at hun ikke var egnet til Princeton, men kom ind alligevel. Hun tog sin baby med til et jobinterview – og fik jobbet. Og så har førstedamen egentlig aldrig været fan af politik.

LÆS OGSÅ: 5 afgørende øjeblikke i Michelle Obamas liv

Michelle Obama er en af vor tids mest ikoniske og spændende kvinder. Som USA’s førstedame – og den første afroamerikanske førstedame – var hun med til at skabe det mest imødekommende og rummelige Hvide Hus i historien, samtidig med at hun etablerede sig som en stærk fortaler for kvinder og piger i USA og rundtomkring i verden.

I Min Historie beskriver hun med ærlighed og humor sine sejre og sine skuffelser, både de offentlige og de private, og fortæller hele sin historie, som hun har oplevet den. Det er varmt, klogt og åbenhjertigt.

Du kan købe Min Historie i webshoppen eller i din nærmeste boghandel.


Ting jeg har lært, da det var for sent

af Petra Nagel
ting jeg har lært da det var for sent, petra nagel

Petra Nagel har braget igennem på tv-skærmen i flere år, med programserier som “Petra dater hele verden”, “Petra får en baby” og “Petra elsker sig selv.” Programmerne er humoristiske, udleverende og ærlige med et personligt udgangspunkt.

Stilen fortsætter i Ting, jeg har lært, da det var for sent, som er en inspirerende, åbenhjertig og lattervækkende fortælling om alle de ting, som Petra gerne ville have vidst, da hun var 20 år gammel.

Bogen fyldes med historier om grimt tøj, lavt selvværd, kærester og venskab. Mange ting ville have været gode at vide 20 år tidligere, og Ting, jeg har lært, da det var for sent er en indsigtsfuld beretningen om den kaotiske overgang fra ung til voksen.

Du kan købe Ting, jeg har lært, da det var for sent online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.One Dollar Man

Af Ole Sønnichsen

Bøger 2019, One Dollar Man, Ole Sønnichsen, William S. Knudsen

One Dollar Man fortæller historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig. Trods William S. Knudsen er én af de mest markante danske immigranter i USA nogensinde, har hans utrolige bedrifter alligevel stort set været glemt af offentligheden i 70 år.

LÆS OGSÅ: One Dollar Man, den største dansker, du (sikkert) aldrig har hørt om

One Dollar Man af Ole Sønnichsen fortæller den glemte historie om cykelsmeden, der udvandrede med immigrantskib fra København i 1900 med 30 dollars på lommen. Han kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund og blev en af USAs største og bedst betalte erhvervsfolk, inden han blev hentet til Washington DC for at hjælpe præsidenten – til en hyre på én enkelt symbolsk dollar årligt.

Du kan købe One Dollar Man i webshoppen eller i din nærmeste boghandel.


I politiets frontlinje

Af Henrik Oryé

i politiets frontlinje, henrik oryé, jakob fälling

I 30 år har Henrik Oryé vært med i forreste række, når spektakulære politiaktioner udspillede sig i København.

I politiets frontlinje skildrer Henrik Oryés dramatiske fortællinger fra gadeplan om de store sager, der ramte de danske overskifter, heriblandt rydningen af Ungdomshuset, terrorangrebet på Krudttønden, opgøret med BZerne ved Sorte Hest og kampen mod rockere og bandegrupperinger.

Men det er også en fortælling om at blive suspenderet fra tjeneste på grund af Tibet-sagen, som stadig i dag er under efterforskning. Undersøgelsen gør, at Henrik Oryé ikke foreløbigt kan vende tilbage til politiet, som han levede og åndede for i mange år.

Køb I politiets frontlinje online, eller i din nærmeste boghandel fra d. 15 september.Hellere halvgammel end helt død

Af Ulf Pilgaard

ulf Pilgaard, hellere halvgammel end helt død, en optimistisk fortælling om livet

Ulf Pilgaard er for sidste gang gået af Cirkusrevyens scene som 81-årig.

I den anledning har Ulf Pilgaard skrevet om det at blive gammel, at vennerne og familien stille begynder at svinde ind og når kroppen begynder at drille.

I sin vante humoristiske og ærlige jargon fortæller Ulf Pilgaard om sin nyforelskelse, sorg, sex, tro, succeser, fortrydelser og sit begivenhedsrige liv.

En biografi der er en optimistisk fortælling om livet!

Du kan købe Hellere halvgammel end helt død online, eller i din nærmeste boghandel.Væddeløber

Af Matti Breschel

I sin biografi Væddeløber fortæller Matti Breschel om hvordan han gik fra at være en dreng med krudt i røven, til at være en af verdens bedste cykelryttere.

En fortælling fuld af slemme styrt, kompliceret relationer, blod, sved og tåre – men ikke mindst sjov, ballade og røverhistorier.

I 15 år var Matti Breschel et med cykelsadlen, i regn, torden og solskin, og dette er historien om hvordan det bragte ham VM-medaljer og mange sejre.

Du kan købe Væddeløber online, eller i din nærmeste boghandel.Knud Rasmussen – Fra Grønland til Stillehavet

Den 5. Thule-ekspedition, 1921-24, var Knud Rasmussens betydeligste og mest berømte ekspedition. Her realiserede han sin storslåede plan om at udforske og dokumentere inuitstammer på strækningen fra Grønlands barske indlandsis over det nordlige Canada helt til Stillehavet og Sibiriens vilde tundra. Den tre år lange rejse foregik med hundeslæde og strakte sig over 18.000 km. Undervejs indsamlede Knud Rasmussen myter og sagn samt omkring 20.000 genstande, som kom til at danne grundstammen i Nationalmuseets samling. Han blev for sin indsats udnævnt til æresdoktor ved Københavns Universitet.
I 1925 udkom Knud Rasmussens eventyrlige skildring om oplevelserne på den store slæderejse. Den nye luksusudgave indeholder illustrationer og kort, som ikke hidtil har været kendt, og i en kvalitet, der aldrig er set før. Med forord af professor i antropologi Kirsten Hastrup, forfatter til bl.a. Vinterens Hjerte. Knud Rasmussen og hans tid.

Du kan købe Knud Rasmussen Fra Grønland til Stillehavet online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.