Danske krimier Danske krimiforfattere Michael Katz Krefeld Populære krimier

Krefeld om sine succes-serier: Ravn gør Mars bedre – og Mars banker energi i Ravn

michael katz krefeld, ravn serien, cecilie mars, gode krimier, danske krimier

Michael Katz Krefeld balancerer med at holde to succesrige serier flyvende samtidigt: Serien om privatdetektiven Ravn, og trilogien om politikommisær Cecilie Mars. Hvor nogle måske ville miste pusten, giver det Krefeld energi og inspiration.


”Jeg var SÅ meget inde i Ravn-serien, at jeg trængte til et kreativt benspænd”.

Sådan forklarer Michael Katz Krefeld, hvorfor han efter fem succesfulde romaner om privatdetektiven Ravn i løbet af lige så mange år, pludselig til alles overraskelse udsendte Mørket Kalder om politikommisær Cecilie Mars. Specielt når han fra begyndelsen havde proklameret, at serien om Ravn var på 10 bind.


Og så kom der yderligere en bog om Cecilie Mars efter sjette bog om Ravn, selv om han havde svoret, at Mørket Kalder var en såkaldt stand alone. Nu siger han, at serien om Cecilie Mars bliver en trilogi.

LÆS OGSÅ: Michael Katz Krefeld elsker kidnapningshistorier med et twist – se hans 3 filmfavoritter

”Hun er mit frikvarter – det giver mig energi, og Ravn bliver bedre af, at jeg også skriver på Cecilie Mars. Og omvendt,” forklarer han.

Spændende at skrive en lang krimiserie

Med Før stormen fra 2007 og Pans hemmelighed fra 2009 om lægen Maja Holm, og Protokollen fra 2010 og Sort sne falder fra 2012 om Nikolaj Storm fra PET og vicekriminalkommissær Katrine Bergman havde han allerede indledt en stram arbejdsdisciplin og høj udgivelsesfrekvens, da han som sagt i 2013 fortalte Lindhardt og Ringhof, at han nu ville udgive en serie på 10 bøger om Ravn.

”Mit udgangspunkt var, at han som privatopdager skulle lede efter forsvundne danskere, som politiet havde opgivet af finde. Det skulle være en spændende, når jeg bandt mig selv til at skrive på serien i så mange år, forklarer Krefeld.”

LÆS OGSÅ: Få overblik over bestseller-fænomenet Ravn-serien af Michael Katz Krefeld

“Historien placerede jeg på Christianshavn, hvor man får så meget forærende: Bolværket, kanalerne, husene og skibene, som mange læsere i forvejen har et forhold til.

Her var han omgivet af et persongalleri som barejeren Johnson, antikvaren Victoria og journalisten Eduardo. For ikke at tale om hans gamle og tykke bulldog, Møffe. Og selv var han en fordrukken skæbne, som havde mistet sin elskede i en forbrydelse.”

Møffe – en helt på fire poter

Efterhånden som serien skred frem, tog karaktererne og persongalleriet mere og mere over. De mange dedikerede læsere ville høre mere om Ravns venner.

”Jeg havde aldrig tænkt, at Møffe skulle fylde så meget i serien. Han var jo bare en skibshund på den båd, hvor Ravn bor. Men han fik en trofast fanskare, og der er åbenbart en kontrakt om, at der ikke må ske Møffe noget. Det kan jeg jo slet ikke have, så i den ny bog er Møffe alvorligt syg og kæmper for sit liv,” siger Krefeld.

LÆS OGSÅ: Imperiet. Lad dig rive med af 7. bog i Krefelds Ravn-serie. Læs et uddrag her

Halvvejs og efter Pagten, som er bog nr. 5 om Ravn, følte han, at serien havde nået en naturlig sæsonafslutning. Og før han gik i krig med anden sæson, trængte en hårdtslående politikommisær sig på.

Ravn og Mars er helt forskellige

”Det skulle være noget HELT andet. Ravn har en lune og en folkelighed – Cecilie er mørk og sarkastisk. Han er arbejdsløs og fordrukken – Cecilie er ung og vil have en karriere. Så det er pludselig meget andre dilemmaer og konflikter med en kvindelig hovedperson,” siger Krefeld.

LÆS OGSÅ: Det fulde overblik. Her er alle Michael Katz Krefelds populære krimier

“En kvindelig hovedperson må helt klart mindre, føler jeg. En mand må gerne have et misbrug og slå på tæven, hvis han har det svært og er god mod sin hund. Det er sværere for læserne at identificere sig med en bad ass kvinde – hun ender let med at blive brændt på bålet. Bare se, hvordan det gik Sarah Lund i tv-serien Forbrydelsen.”

Så fra at Mørket Kalder skulle have været et frikvarter på en enkelt roman i pausen mellem to sæsoner af Ravn, har hun udviklet sig til en trilogi, der kører parallelt.

LÆS OGSÅ: Cecilie Mars. Her er rækkefølgen på Michael Katz Krefelds tempofyldte krimiserie

”Hun vokser inde i mit hoved og bliver mere og mere grænseoverskridende. Begge bliver bedre af, at jeg arbejder med den anden. Hvor de første seks bøger om Ravn meget havde gerningsmandens point of view, er Imperiet mere en whodunnit (hvem-gjorde-det krimi) – og med Ravns nye makker Miriam bliver næste bog måske et retssalsdrama. Jeg føler nærmest, at jeg har taget hul på en helt ny serie,” siger Krefeld.


De nyeste bøger i serierne

På vej: Bødlernes daggry (Cecilie Mars-serien 3)

Krefeld om sine succes-serier: Ravn gør Mars bedre – og Mars banker energi i Ravn

★★★★★ – Jyllands-Posten

★★★★★ – Fyens Stifttidende

En gal drabsmand terroriserer storbyen. Han myrder enlige kvinder for at indlemme dem i sin syge samling.

Den kontroversielle og fandenivoldske Cecilie Mars er udnævnt til drabschef, og sagen bliver en af de første, hun sammen med sit team skal forsøge at løse.

Men stærke kræfter i politiledelsen modarbejder hende. De har gravet en gammel uopklaret drabssag frem, som implicerer hende.

Mens Cecilie Mars kæmper for at klare frisag, bliver galningens samling større og større …

Bødlernes Daggry er en selvstændig fortsættelse til storbykrimierne Mørket kalder og Nattens udyr.

Du kan købe Bødlernes daggry online, fx hos Bog og idé, eller i din nærmeste boghandel.
Imperiet (Ravn-serien 7)

imperiet, michael katz krefeld

Den skandaleombruste rigmandsdatter Christiane Saxenholm er blevet kidnappet, og advokat Miriam Østergaard kontakter Ravn for at hyre ham til den helt specielle sag.

Ravn skal overbringe løsesummen på 3 millioner kroner til Christianes kidnapper, men snart bliver Ravn og Miriam inddraget i en magtkamp over et finansimperium til en værdi af 3,5 milliarder kroner. Hvis kampen ikke vindes, vil Saxenholm-familien styrte i grus.

Imperiet er den syvende selvstændige bog om privatopdageren Thomas “Ravn” Ravnsholdt.

Du kan købe Imperiet online, fx. hos Bog&Idé, eller i din nærmeste boghandel.Savner du flere anbefalinger? Så se vores liste med de bedste krimier her.