Indefra Fiktion

Hvordan en ny udsigt gav mig mere tid til at læse – og hvordan det samme kan ske for dig

Læselyst, at læse, reol, bogreol

Du kender det helt sikkert. Den dårlige samvittighed over alle de bøger, der bare står og venter på dig i din bogreol. Men ALLIGEVEL sker det ofte, at vi vælger at bruge vores tid på noget andet end læsning (læs: Netflix). Heldigvis behøver det ikke være sådan. Pressekoordinator Gyrith Ravn fortæller her, hvordan hun fik mere tid til at læse.


Jeg tilstår: Jeg er en samler.

Jeg samler på ting, jeg i virkeligheden ikke med sikkerhed kan sige, jeg har brug for, men som jeg synes er rare at have.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du ikke have skyldfølelse over de ulæste bøger i din bogreol

… Og det er så allerede en underdrivelse. For jeg synes faktisk, de er helt uimodståelige. Selv når de fylder stort set hele vindueskarmen og faktisk tager cirka alt det dagslys, der ellers ville komme ind af mine vinduer.

Heldigvis er det kun én særlig kategori af ting, jeg samler på, og ja, du har formentlig gættet det: Jeg samler på bøger. Eller, som jeg ynder at tænke på det:

Jeg samler på rejser, oplevelser og samtaler mellem mennesker, jeg ellers ikke ville have mødt.

For mange bøger? Jeg tror, du mener for lidt hyldeplads

Min samler-mani nåede for et halvt års tid siden et punkt, hvor sollyset faktisk var så meget spærret ude af bøger i vindueskarmen, at jeg besluttede, at jeg måtte få bygget en reol øremærket netop de bøger: Dem, jeg endnu ikke havde læst; dem, jeg glæder mig til.

Min To-Be-Read-reol.

Reol, Bogreol, TBR-reol, læselyst, at læse

Og lad det være sagt med det samme: Den er en af de bedste investeringer, jeg nogensinde har gjort. Ikke kun fordi, jeg atter har sol i min stue; jeg læser også som aldrig før. Og det skyldes udsigten fra min sofa.

Nej, ikke udsigten ud af vinduet (dén var ellers også rar at få igen), men udsigten til alle de fristende bøger, som jeg glæder mig til at læse – alle som én – og som med min nye reol er præcis lige så let tilgængelige som et andet fristende tilbud, der befinder sig i mit synsfelt, når jeg sidder i min sofa: Mit fjernsyn.

Det er simpelthen blevet lige så let for mig at række ud efter en bog, som det er at række ud efter fjernbetjeningen. Og når begge dele er blevet lige tilgængelige, så vælger jeg 92% af tiden en bog.

Slut med at ærgre sig over spildt tid

Har du prøvet at zappe rundt på en af streamingtjenesterne en hel aften efter noget, du havde lyst til at se? Måske endda starte på en film eller et par serier blot for at konstatere, at det alligevel ikke var noget for dig? Og så ende med at gå sådan lidt … uforløst og irriteret i seng – måske endda lidt med en følelse af, at du har spildt din aften?

Se, det sker faktisk ikke, når jeg kigger i min TBR-reol. For de bøger, der står i den, ER jo allerede nøje udvalgt. Af mig.

Dermed ikke sagt at de allesammen er gode – der er da enkelte imellem dem, som jeg ikke når ret langt i, før jeg konstaterer, at det alligevel ikke var noget for mig. Og det er heller ikke dem alle, jeg ALTID har lyst til at læse, når jeg lader blikket glide hen over bogryggene. Men med et stort, kurateret udvalg i reolen, så er der altid noget, jeg virkelig glæder mig til at kaste mig over.

Og hvis tiden er knap, har jeg altid mindst én novellesamling i reolen – så jeg kan nå én fuldfed og afsluttet læseoplevelse inden sengetid. Og dét er ret tilfredsstillende.

Bogreol, reol, læselyst, at læse

Mere tid til alt det jeg egentlig gerne vil

Nu skal det jo ikke lyde som om, der er noget galt med at se tv. Jeg nyder OGSÅ at læne mig tilbage i sofaen og se (eller endda: gense) en god film eller en medrivende serie. Og det er selvfølgelig ikke nødvendigt at vælge det ene fra for at vælge det andet til.

Men da begge tilbud pludselig befandt sig lige tæt på, når jeg sad i min sofa, så opdagede jeg, at når jeg vælger læsning frem for tv, så har jeg lige pludselig utrolig meget tid til at læse.

Det føles faktisk som om jeg har bedre tid, når jeg læser end jeg havde, da jeg så tv.

Tid, jeg kan tilbringe med førnævnte rejser, oplevelser og samtaler mellem mennesker, jeg ellers ikke ville have mødt.

Og i sidste ende er det jo det, det handler om: Hvad man helst vil bruge sin tid på.

For tiden vælger jeg bøgerne. Hvad vælger du?

Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.