Fiktion Artikler du kan lytte til

Derfor skal du ALDRIG have skyldfølelse over de ulæste bøger i din bogreol

Derfor skal du ALDRIG have skyldfølelse over de ulæste bøger i din bogreol

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Der findes mange typer af bøger. Dem der har stået på din TBR-liste alt for længe. Dem som skal gøre dig klogere på et særligt emne. Og dem som bare er så flotte, at de måtte med dig hjem. Fælles for mange af bøgerne er dog, at de (på trods af gode intentioner) kan ende med at stå og samle støv. Men at omgive sig selv med ulæste bøger er faktisk et godt tegn.



Du kender måske følelsen. Skyldfølelsen over alle de mange ulæste bøger du har stående på hylder og reoler rundt omkring i dit hjem, og alligevel ryger der ofte én, to eller flere bøger med hjem fra et besøg i boghandlen.

For os, som elsker at læse, er balancen mellem indkøb af bøger og det at læse dem tit en svær størrelse. Eftersom de færreste har tid til at læse flere timer om dagen, kan det nemlig være svært at holde trit med en støt voksende bogsamling.

Ifølge forfatter og statistiker Nassim Nicholas Taleb bør vi dog lægge skyldfølelsen på hylden. Den er nemlig fuldstændig uberettiget.

Alt det, du ikke ved, gør dig klogere

Taleb forsker i noget så abstrakt som ‘usandsynligheders betydning’. Ikke blot lyder det som en utrolig kringlet teori, men også komplet irrelevant for betydningen af ulæste bøger. MEN det er det ikke.

Med udgangspunkt i en anekdote om den italienske forfatter og filosof Umberto Eco (1932-2016) forklarer Nassim Nicholas Taleb sin teori.

Umberto Ecos private bibliotek rummede nemlig intet mindre end 30.000 bøger, og selvom forfatteren uden tvivl var en belæst mand, er det usandsynligt, at han har læst hver eneste bog i samlingen.

I stedet fungerede de mange bøger som en påmindelse om alt det, Umberto Eco ikke vidste. På den måde blev hans nysgerrighed altid pirret, hans tørst efter viden aldrig slukket.

Og ifølge Nassim Nicholas Taleb gælder det samme for alle os andre:

“Et bibliotek bør indeholde så meget viden om det, du ikke ved, som din økonomi tillader. Mængden af viden og bøger vil vokse, efterhånden som du bliver ældre, og de mange ulæste bøger på hylderne vil stirre olmt på dig. Faktisk gælder det, at jo mere du ved, jo flere ulæste bøger vil du have.”

Ved at være opmærksom på hullerne i vores viden, er vi mere tilbøjelige til at være intellektuelt ydmyge. Og det er en vigtig kvalitet hos et menneske.

Det er nemlig videnskabelig bevist (den såkaldte Dunning-Kruger-effekt), at mindre dygtige og vidende mennesker ofte overvurderer deres evner, hvor intelligente mennesker ofte har mere tendens til at tvivle på sig selv.

ulæste bøger, antilibrary, tsundoku

“Anti-library”, “Tsundoku”, eller bare “stabler af ulæste bøger”

Nassim Nicholas Taleb døbte dét at eje mange ulæste bøger et “anti-library”.

Men faktisk kom japanerne ham i forkøbet. Siden slutningen af det 19. århundrede har de nemlig haft ordet “tsundoku” til at beskrive fænomenet. Tsundoku består af de japanske ord for “at samle til bunke” og “at læse bøger”.

Ligegyldigt om man foretrækker det ene eller det andet begreb, er det dog sikkert, at det at læse og have en stor bogsamling ofte har en positiv effekt.

Læs også #LRlæser2019. Hvor mange bøger klarer du i vores læseudfordring?

For eksempel har et studie vist, at børn, der kommer fra hjem med mellem 80 og 350 bøger, ofte får bedre talforståelse, læseevner og andre færdigheder end deres jævnaldrende uden biblioteker.

Andre studier viser også en række goder af læsning – lige fra at bøger virker afstressende, til at læsere får en større evne til at føle empati.

Så næste gang du overvejer, om du nu virkelig behøver den flotte/spændende/vanvittigt billige bog, du står med i hånden, så husk på de mange fordele ved at eje bøger – læste eller ej!

Artiklen er skrevet med udgangspunkt i artikler fra Inc. og BigThink.




Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.