Aktuelt Fagbøger

Fanget i et flammehelvede – en sand historie

Skovbrand, Carsten Juul, Australien, ild, flammer, erindringsroman, erindringer, liv og død, venskab, flugt

To unge danskere fanget i en skovbrand. En overlevelseshistorie, der lyder så utrolig, at det er svært at tro, det er sandt.

 

Foråret står på sit højeste i Blue Mountains National Park i Australien. Carsten Juul og hans kammerat Christian Høyer Pedersen er 19 år gamle og har netop startet deres spontane vandretur i den smukke natur.

Skovbrand  er den sande historie om, hvordan to venner overlever en altødelæggende kraft mod alle odds, og hvordan flammerne udvikler deres teenage-venskab til et livslangt bånd.

Skovbrand, Carsten Juul, Australien, ild, flammer, erindringsroman, erindringer, liv og død, venskab, flugt
Her ses Christian Høyer Pedersen (tv.) og Carsten Juul (th.) efter de blev reddet næsten to dage efter skovbranden.

Det starter med et brev hjemmefra

Carsten Juul flyttede med sin familie fra Danmark til Australien i 1980, og når man som ung teenager flytter til et helt andet kontinent, så er gode råd fra vennerne derhjemme dyre.

Men en dag får Carsten Juul et brev fra en fjern ven i Danmark. Det er Christian Høyer Pedersen, der spørger, om han i forbindelse med en længere rejse må besøge Carsten Juul i Australien.

Selvom Carsten og Christian aldrig har været tætte venner, så er tanken om et besøg fra Danmark alligevel ikke noget Carsten kan sige nej til. Snart mødes de to unge drenge, og efter lidt sightseeing foreslår Carsten, at de tager op og vandrer lidt i Blue Mountains National Park.

Den beslutning stiller snart de to teenagere overfor deres livs udfordring.

Skovbrand, en sand historie, en sand fortælling, ild, flammer, katastrofer, venskab, true story, virkelige hændelser, storyhouse, carsten juul, australien
“Cheat the HEAT” lyder overskriften i avisen Australia Post om de to venners overlevelse mod alle odds.

Branden nærmer sig

Det er varmt i national parken. Carsten og Christian vandrer i en næsten ulidelig hede, og må hele tiden slå på underskoven og stampe deres støvler i buskadset, så de ikke overrasker de mange giftige arter af slanger og edderkopper, der alle lever i Australiens skove.

De to teenagere bestemmer sig for at slå lejr tæt ved et flodleje, og mens Christian tager sig en afkølende dukkert tjekker Carsten for slanger og andre kryb, der kunne være i nærheden.

Du kan se Carsten Juul og Christian Pedersens bevægelser i Grose Valley på det interaktive kort herunder:

Fanget i et flammehelvede – en sand historie
Kort over “Grose Valley” som Christian og Carsten får udleveret ved vandreturens begyndelse.

Carsten er især bange for slanger, og er hunderæd for at træde på én. Men Carstens angst for det hvislende krybdyr skal snart gøres til skamme af noget langt farligere. For pludselig bliver skoven helt stille.

Det er som om alle dyrene holder vejret. Christian bevæger sig op af dalen for at få et bedre overblik. Det begynder at blæse op.

“Det brænder. Der må ikke gå panik i os”, siger Christian, da han kommer tilbage til lejren.

Skovbranden kommer nærmere …

Hør Carsten Juul fortælle mere om sin oplevelse i indslaget her:

Skovbrand, en sand historie, en sand fortælling, ild, flammer, katastrofer, venskab, true story, virkelige hændelser, storyhouse, carsten juul, australien
Carsten Juul gæster Aftenshowet d. 5/6

“Hvis vi dør, så dør vi sammen!”

Pludselig er skoven alt andet end stille, og de to drenge må kaste sig ud i en hovedkulds flugt fra den enorme skovbrand, der indhenter dem med op til 50 kilometer i timen.

Så hurtigt er der intet menneske, der kan løbe, og slet ikke midt inde i en skov.

“Vi når det ikke,” når Carsten Juul at tænke, før han råber, at de skal søge tilbage til floden.

Med brandens brølen i hælene kommer en stor klippe til syne i floden. Den er stor nok til, at de to venner kan skjule sig under den, og vandet er lige præcist højt nok til, at drengene kan dykke ned og skjule deres krop og ansigter fra den kvælende varme.

“Hvis vi dør, så dør vi sammen!,” råber Carsten gemmen larmen fra flammerne. Kort tid efter sænker en slange sit flade hoved ned under vandoverfladen og stryger lige forbi de to drenge.

Døden er tæt på.

Overlever mod alle odds

Men de to teenagere trodser alle forudsigelser og overlever helt uden fysiske skader. De kan ikke forstå deres eget held. De har overlevet noget, som kun de færreste kommer uskadt fra, og de har oplevet og overlevet det sammen.

To dage efter, at skovbranden er drevet over, kan et redningshold følge Carsten og Christian ud af de rygende rester af Grose Valley.

Det bliver starten på et stærkt venskab mellem de to teenagere. Et venskab, der varer ind i voksenlivet, og som har en helt særlig plads i bogen.


Skovbrand, en sand historie, en sand fortælling, ild, flammer, katastrofer, venskab, true story, virkelige hændelser, storyhouse, carsten juul, australien

En sand historie – ny serie

Skovbrand – En historie om katastrofer og venskab, er startskuddet på en ny serie fra forlaget Storyhouse. Serien hedder En sand historie, og den kommer til at bestå af spændende, tankevækkende og utrolige historier fra virkelighedens verden, skrevet og fortalt af de mennesker, der har oplevet dem.

Du kan købe Skovbrand her, eller i din boghandel.

 

 

 

 

Skovbrand, en sand historie, en sand fortælling, ild, flammer, katastrofer, venskab, true story, virkelige hændelser, storyhouse, carsten juul, australienDen næste bog i serien er

Mellem liv og død – på job som sygeplejerske i en krigszone. I bogen går Lindy Lillelund tæt på arbejdet som udsendt sygeplejerske midt i altødelæggende konflikter. Han fortæller om den ufatteligt svære opgave, hvor han udpeger de folk, der skal have behandling, og de folk, der er så svage, at de må dø.

Mellem liv og død udkommer den 29. august.