adam silvera

Endelig kan du læse den længe ventede forhistorie til Adam Silveras populære bestseller De dør begge til sidst. Her er 5 grunde til, at du også vil elske Den første der dør til sidst.

En dag tilbage er titlen på et Nik og Jay-nummer (som stadig holder, vi siger det bare…). Hvis Adam Silvera kunne dansk, skulle man næsten tro, at han havde hørt det nummer. Plottet i romanen De dør begge til sidst er nemlig det samme.

Her er to unge mænd i den situation, at de har fået et opkald fra et dødsråd, som fortæller dem, at de kun har et døgn tilbage at leve i. Selvom de ikke kender hinanden og er hinandens totale modsætninger, beslutter de at følges ad den sidste dag, og de bliver hurtigt draget af hinanden.

LÆS OGSÅ: Glendy Vanderah: Vi kan alle finde kærlighed, selv i mørke tider

De dør begge til sidst er en rørende historie, som fik unge til at græde løs på TikTok, hvor de fortalte om, hvad bogen havde betydet for dem. Nu er Adam Silvera tilbage med forhistorien Den første der dør til sidst, som er lige så stærk og også har to unge mænd i fokus. En af dem får et opkald fra Dødsrådet.

5 grunde til, at du vil elske Den første der dør til sidst

1. Alt kan ske

Orion Pagan og Valentino Prince. Allerede med navnene er det tydeligt, at Adam Silvera igen har fundet på to hovedkarakterer, som er interessante at lære at kende. Orion har en alvorlig hjertefejl og har ventet i årevis på at få besked om, hvornår han skal dø. Den smukke model Valentino tror, han har en lang og lovende fremtid foran sig, da han ankommer til byen New York.

Deres veje krydses på Times Square, og i en Adam Silvera-roman ved man, at et møde mellem to unge mænd kan ende med både venskab, fascination, tiltrækning, forelskelse, kærlighed, sorg og død. Alt kan ske, det bliver med garanti aldrig kedeligt, og du kommer nok til at knibe en tåre.

2. Vi lærer skaberen af Dødsrådet at kende

Adam Silvera har længe ønsket at gå i dybden med Dødsråd-universet, og med Den første der dør til sidst får vi historien om skaberen bag Dødsrådet: Joaquin Rosa.

For alle fans af De dør begge til sidst er det interessant at følge Joaquin Rosa. Gennem ham får vi indsigt i, hvordan Dødsrådet fungerer; hvordan er det for eksempel at være den ansatte, der skal ringe folk op og fortælle dem, at de skal dø?

Vi får indblik i, hvordan Dødsrådet påvirker ALLE. Selv dem, der ikke har meldt sig til at få besked. Det sætter tanker i gang om livet og døden. Hvad ville man selv prioritere i sit liv, hvis man fik sådan et opkald?

LÆS OGSÅ: Adam Silvera: Jeg var helt oppe at køre, da jeg fik grønt lys til at skrive Den første der dør til sidst

3. Det er ok at være følsom

Du skal være lavet af sten for ikke at blive påvirket af den romantiske tragedie, som både De dør begge til sidst og Den første der dør til sidst er. Når bøgerne har opnået så stor popularitet og har toppet bestseller-listerne, er det blandt andet, fordi folk har delt deres læseoplevelser gennem TikTok via #BookTok. Her har grædende unge mennesker vist, hvordan de er blevet påvirket af bøgerne.

LÆS OGSÅ: 10 nye skønne kærlighedsromaner du straks skal læse

Adam Silvera gør det ok at lade tårekanalerne få frit løb. Alt er på spil for karaktererne i hans bøger, det handler bogstaveligt talt om liv, død og kærlighed, og det hele bliver mere intenst, fordi karaktererne ved, at det hele slutter, når døgnet slutter. Så både for Orion og Valentino og os læsere gælder det om at give los og stå ved følelserne.

4. New York i hjertet

Valentino er lige ankommet til New York, da han møder Orion, og Orion viser ham byens seværdigheder. Forfatteren Adam Silvera er selv fra Bronx i New York, og han var 11 år, da Twin Towers faldt.

Mange af de tanker, Orion har om New York, er noget, Adam kan relatere til fra sin egen opvækst, har han sagt i interview. Det er måske grunden til, at byen er så tydeligt til stede i hans bøger. Det betyder, at alle, der vil have en dosis New Yorker-stemning, kan få det, når de læser Den første der dør til sidst.

5. Repræsentation

Adam Silvera fik mange afslag som forfatter i starten, men han gav ikke op, for han insisterede på, at der skulle være plads til historier, som han kunne identificere sig med “som ung queer-latino fra Bronx”, som han definerer sig selv. Både i De dør begge til sidst og i Den første der dør til sidst er det to unge mænd, der bliver tiltrukket af hinanden.

Adam Silvera har sagt i et interview med USA Today, at han var glad for at læse Harry Potter og The Hunger Games som mange andre, men at det helt store øjeblik for ham, var da han læste The Mortal Instruments af Cassandra Clare som 19-årig:

“Det var første gang, jeg læste om en, der var homoseksuel i en fantasy-bog, faktisk i en bog i det hele taget.”

“Jeg var så fascineret af denne queer-kærlighedshistorie, der udspillede sig mellem en homoseksuel dæmonjæger og en biseksuel troldmand. Når vi taler om repræsentation, at få indflydelse … er det et eksempel, denne her forbindelse, der opbygges mellem en læser og en karakter i en bog.”

Bonusinfo: Der er en tredje roman på vej!

Nu har vi ventet længe på, at Den første der dør til sidst kom, men ventetiden er ikke ovre, for i et interview afslører Adam Silvera, at der er en 3’er på vej!

“Jeg kan afsløre, at skaberen af Dødsrådet vil få en endnu større rolle i den tredje roman i serien, som bliver en romantisk thriller…”


Mere om Den første der dør til sidst

Den første der dør til sidst, Adam Silvera, ungdomsbøger

Det nyetablerede ’Dødsrådet’ kan forudsige folks dødsdato: Bliver man ringet op, har man et døgn tilbage at leve i.

Orions og Valentinos veje krydses på Times Square, og de oplever straks en følelse af at høre sammen. Men da Dødsrådets gennemfører deres allerførste opkald, er det kun den ene af dem, som bliver ringet op. Ingen af dem ved, hvordan dagen vil ende, men én ting ved de: De vil være sammen … lige meget hvor hjerteskærende afskeden bliver sidst på dagen.

Den første, der dør til sidst er en gribende roman om de varige indtryk, vi gør på hinanden, og om hvordan netop de indtryk kan få os til at leve livet fuldt ud.

Du kan købe Den første der dør til sidst online eller i din nærmeste boghandel.


Andre bøger af Adam Silvera

Hvis det er os

hvis det er os, adam silvera, becky albertalli, ya, young adult

Da to drenge støder sammen på et posthus i New York er det måske skæbnen. Eller måske er det ikke …

Ben er ved at sende sin ekskæreste ejendele retur efter et break up, da han støder ind i Arthur, der kun er i New York sommeren ud for at arbejde. Her kæmper han for at føle sig hjemme. Deres møde er kort, men de finder hinanden igen ved hjælp af Craigslist.

Måske er det skæbnen, men efter en række katastrofale første dates, er de måske nødt til at indse, at det slet ikke var meningen, at de skulle finde sammen. Men hvad nu hvis det er?

Du kan købe Hvis det er os online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Kun for os

vi er uundgåelige, gamle forman

Ben synes at college er hårdt, at hans studiejob hos hans far stinker og er ked af at hans bedste ven opfører sig sært. Det eneste lyspunkt er Mario, som både giver ham spanskundervisning og kys. Men han kan ikke lade være med at tænke på en helt særlig dreng fra sin fortid…

Arthur er tilbage i New York City for første gang i to år. Det er selvfølgelig trist at tilbringe hele sommeren langt væk fra kæresten Mikey, men han ved, at deres forhold kan klare alt.

Derfor er det heller ikke noget problem, at eks-kæresten Ben pludselig er inde i billedet igen. Vel?

Du kan købe Kun for os online, eller i din nærmeste boghandel.


Evighedssøn

Adam Silvera, evighedssøn, infiinity son, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, fantasy

Brødrene Emil og Brighton er vokset op i New York og har altid set op til en gruppe magikere, Spell Walkerne, som har svoret at bekæmpe Specterne, som tilegner sig magiske evner på bekostning af andre magiske væsner.

Brighton ville ønske, han selv var en Spell Walker, så han kunne tilslutte sig kampen mod de onde.

Emil ønsker bare, at kampene skal stoppe. En dag viser det sig dog, at han har magiske evner, som placerer ham midt i kampens hede. Det slår revner i forholdet til broren. Broderskab, kærlighed og loyalitet bliver sat på prøve, og ingen slipper uskadt fra kampene.

Du kan købe Evighedssøn online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Evighedsdøden

5 grunde til at du vil elske Adam Silveras Den første der dør til sidst

Det er lykkedes brødrene Emil og Brighton at bekæmpe og besejre Blodstøberne – med livet i behold. Tror de. Brighton har drukket den sidste dråbe Høsteblod, og det burde gøre ham uovervindelig. Men i stedet er giften ved at slå ham ihjel.

I Emils jagt på den modgift, må han mod sin vilje bevæge sig langt ind i sine tidligere liv. Mere end nogensinde har han brug for Spell Walkernes hjælp, men Spell Walkerne er dybt splittede og sammenholdet truet.

Efterhånden går det op for Emil, at han måske har kæmpet mod den forkerte fjende hele tiden.

Du kan købe Evighedsdøden online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.