Amerikanske romaner Fiktion Glendy Vanderah Romantiske bøger

Glendy Vanderah: Vi kan alle finde kærlighed, selv i mørke tider

Glendy Vanderah Hvor skoven møder stjernerne fotokred Ashley Nicole Johnson

INTERVIEW | Glendy Vanderah vil med Hvor skoven møder stjernerne vise, at der kan opstå håb i svære stunder, og at lidt uventet omsorg kan gøre en stor forskel. Det gjorde det for hende, da hun voksede op med en psykisk syg mor.


Nogle gange banker kærligheden på, når man egentlig ikke føler sig klar til den og helst vil være alene. Sådan er det for den unge kvinde Jo i Hvor skoven møder stjernerne.

Hun er på feltarbejde i Illinois’ dybe skove, har lejet en hytte, hvor hun har brug for at trække sig fra verden og komme sig over sygdom. En dag dukker en lille pige med bare fødder og iført pyjamas op og kræver Jos opmærksomhed og omsorg. Naboen Gabe bliver også en del af det umage trekløver, der alle har deres at kæmpe med.

Glendy Vanderah fortæller i et interview med bog.dk, at hun kan relatere til de udfordringer, de tre karakterer har:

“Jeg har selv haft traumer i barndommen, da jeg er vokset op med en psykisk syg mor, og depression har været en del af mit liv, da jeg har set min mor kæmpe med sygdommen. Jeg har også oplevet brystkræft tæt på, da en af mine gode venner, en ung mor, fik konstateret uhelbredelig kræft, og jeg sad ved hendes side, da hun var meget syg.”

Lidt venlighed gjorde stor forskel

Selvom Glendy Vanderah havde en hård start på livet med en psykisk syg og alkoholiseret mor, var der også glimt af glæde, og andres venlighed gjorde en stor forskel.

“Jeg havde mange problemer som barn, og der oplevede jeg, at selv små og uventede, venlige handlinger hjalp mig med at se det gode i verden.”

Hjælpen kom blandt andet fra en nabo og en lærer, som viste den omsorg, Glendy ikke fik derhjemme.

“Der var en nabo, der så, at jeg gik i skole med uredt hår og sjusket tøj, og hun inviterede mig indenfor og redte mit hår og satte det, før jeg gik i skole. Hun sørgede ovenikøbet for satinelastikker til mine fletninger, så de matchede mit tøj hver dag. Jeg værdsatte utroligt meget de små glimt af glæde og lys i mit liv.”

Viceinspektøren på skolen vidste godt, at Glendys familie havde det svært, og hun prøvede at hjælpe.

“Hun gav mig små jobs og gode bøger. Nogle gange kyssede hun mig blidt på panden, som en mor ville gøre. Jeg har slet ikke ord for, hvor meget det betød for mig. Man skal aldrig undervurdere vigtigheden af selv den mindste venlige handling.”

Tillid, håb og kærlighed

I Hvor skoven møder stjernerne fortæller den lille pige, der kalder sig Ursa, en vild historie om, hvor hun kommer fra. Jo bliver hurtigt knyttet til Ursa, som tilsyneladende er alene i verden og har brug for den omsorg, som Jo ikke troede, hun kunne give.

Jo får hjælp af den unge mand Gabe, der også har ar på sjælen, og som bliver viklet ind i venskabet med Jo og Ursa. Snart føler Jo sig tiltrukket af ham. Men er hendes hjerte til at lokke ud af sit skjul?

“Ursa viser håb og vilje, og at det er muligt selv for et barn at ændre sin skæbne. På samme måde som Jo og Gabe lærer af Ursa, at meningsfulde relationer kan bryde den onde cirkel af ensomhed og sorg,” fortæller Glendy Vanderah, som kan genkende det fra sit eget liv.

“Jeg har selv oplevet, hvordan tillid og kærlighed kan ændre en persons liv. Jeg vil godt vise læserne, at der er håb, vi kan alle finde kærlighed, selv i mørke tider.”

Forelskelse kan hjælpe i svære tider

Jo, Gabe og Ursa er alle tre lidt specielle og umiddelbart ikke dem, der kaster sig i armene på fremmede. Især Jo vil helst gemme sig fra verden og har svært ved at åbne op. Men alligevel kan de tre ikke lade være med at knytte sig til hinanden.

“Jo, Gabe og Ursa er desperate efter at få en pause fra deres frygtsomme og destruktive tanker, og det gør dem mere modtagelige for at se værdien i det spirende venskab. Men for at modtage kærligheden, bliver de nødt til at åbne op, selvom det kan føles risikofyldt,” siger Glendy Vanderah.

Hun fortæller, at studier viser, at folk har større tendens til at danne tætte bånd, når de gennemgår svære tider – f.eks. når der er krig:

“Det er de tidspunkter, vi har rigtigt meget brug for at opleve håb, og hvis der er noget, forelskelse kan give, så er det håb,” understreger Glendy og fortsætter:

“Jeg tror på, at vi allesammen kan finde kærligheden både i gode og dårlige tider, hvis vi holder vores sind og hjerter åbne.”

Første historie handlede om en myre

Som barn flygtede Glendy Vanderah ind i bøgerne, og hun kunne både lide at læse og skrive. Hendes første novelle om myren Isabel skrev hun i femte klasse.

Der var ingen til at læse Glendys historie derhjemme, da hendes mor var indlagt på hospitalet, og hendes far havde travlt med at tage sig af moren og arbejde. Men klasselæren så potentialet og sagde: “En dag vil alle læse en roman af Glendy Vanderah!”

Det var et stort øjeblik i Glendys skoletid, som hun aldrig glemte. Det styrkede hendes tro på, at hun kunne skrive, og selvom Glendy er uddannet biolog, og der skulle gå en del år, før hun debuterede med Hvor skoven møder stjernerne, gav hun aldrig slip på drømmen om at blive forfatter.

Taknemmelig for læsernes modtagelse

Læserne har taget godt imod Glendy Vanderahs debutroman Hvor skoven møder stjernerne. Der er masser af lovprisninger fra Goodreads-brugerne – bogen lå nummer 3 på The Goodreads Choice Awards for Best Fiction, kun overgået af Margaret Atwood og Sally Rooneys bøger. De danske testlæsere har også været begejstrede.

LÆS OGSÅ: Medrivende og magisk. Den ny roman Hvor skoven møder stjernerne begejstrer læserne

“Jeg er dybt taknemmelig for de mange læsere, som har givet Hvor skoven møder stjernerne så meget kærlighed, siden den udkom. Jeg tror, den positive modtagelse skyldes, at folk har kunnet mærke, at bogen er baseret på ægte følelser, som jeg selv oplevede, mens jeg skrev bogen.”

Kiggede på fugle og blev forelsket

Glendy Vanderah er vokset op i storbyen Chicago, men naturen og skabningerne i familiens lille tilgroede baghave blev hendes flugt fra virkeligheden, når situationen i hjemmet blev for svær. Der blev også brugt mange timer på værelset, hvor Glendy skrev digte og tegnede dyr og på biblioteket, hvor hun sad fordybet i bøgerne.

“Min evne til at opsøge ensomheden og blive healet af den, var det, der reddede mig som barn.”

Som Jo i bogen føler Glendy Vanderah sig bedst hjemme i naturen, og hun er i dag gift med en ornitolog og bor sammen med ham og deres tre børn i Florida omgivet af fugle, sommerfugle og vilde blomster.

I bogen forsker Jo i indigofuglen og leder efter dens reder. Den imponerende fugl spiller en vigtig rolle i bogen, og det har den også gjort i Glendys liv. En af de første gange, hun kiggede i en fuglekikkert, fik hun øje på netop den fugl, og det var noget af et syn for bypigen Glendy.

Synet af fuglen fik Glendy til at beslutte sig for at fokusere på fugle i biologistudiet, hvilket førte til, at hun mødte sin mand, der er ornitolog. Så fuglen og naturen bragte kærligheden med sig. Både i virkeligheden og i Hvor skoven møder stjernerne.

Naturen kan ændre dit liv

Naturens kraft, og hvordan den kan ændre vores liv, er et vigtigt tema i Vanderahs bøger. Hun har siden den succesfulde debutroman Hvor skoven møder stjernerne udgivet The Light Through The Leaves.

“Det kan tage tid og beslutsomhed at værdsætte klodens vildskab, men det er det værd,” understreger Glendy, som ser det som en af de største trusler mod planeten lige nu, at folk har mistet forbindelsen til naturen eller ligefrem frygter den på grund af flåter, slangebid etc.

“Selv de gamle eventyr gjorde skovene skræmmende og fulde af ondskab.”

Men for Glendy Vanderah er naturen og dens skabninger alt andet end skræmmende:

“At se ind i en ugles blik dybt inde i en skov gør mere end at forbinde dig med uglen i det øjeblik. Det skaber en dybere, åndelig fornemmelse af at være i ét med universet. Jeg har selv oplevet, hvordan disse øjeblikke af ‘naturmagi’ kan ændre dit liv.”

Om Hvor skoven møder stjernerne

hvor skoven møder stjernerne, glendy vanderah, gode bøger

“En rørende og hjertevarm kærlighedshistorie” – Litteratursiden

Jo er en ung forsker, der er på feltarbejde i Illinois’ dybe skove, da et slemt tilredt barn dukker op ved den hytte, hun har lejet hen over sommeren.

Den barfodede pige i den lilla pyjamas kalder sig Ursa, og hun fortæller en mystisk historie om sig selv. Sammen med den lokale landmand Gabe tager Jo sig af Ursa, imens de forsøger at finde frem til sandheden om pigens fortid. Jo og Gabe har dog deres egne ar på sjælen, som de må slås med undervejs.

Hvor skoven møder stjernerne er en varm og bjergtagende fortælling om at leve med det svære i livet og alligevel vælge kærligheden til.

Du kan købe Hvor skoven møder stjernerne online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Leder du efter din næste gode roman? Se listen over 30 gode bøger du skal læse 

Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.