Uanset om du hepper på republikanerne eller demokrater eller bare nysgerrigt følger med i det amerikanske valg, så burde du unde dig selv at smage på USA undervjes. I anledning af primærvalgene deler vi opskrifter fra Den store amerikanske kogebog. I dag er det Super Tuesday – og derfor får du Clementine Paddlefords noter fra besøget hos tranebærplukkere i Massachusetts og opskriften på tranebær-appelsinkompot:
> Du kan læse mere om kogebogen og låne den på biblioteket.
Med Clementine Paddleford i Massachusetts
Det var tid til at plukke tranebær nede på Cape Cod, hvor 65% af verdens tranebær dyrkes. Omkring 5.000 arbejdere plukkede sig igennem ca. 6.000 hamoseeng for at sikre det røde guld, inden vinterkulden satte ind.
Indianerne var de første, der frøs disse mosebær. De lagde blot høsten i poser, og så klarede vinteren ellers resten. Det var en hvid mand, der første gang hældte tranebærsaucen på dåse, tilbage i 1912. Marcus L. Urann of Hanson hældte tranebær på dåse i sit eget køkken. Han fandt ud af, at det var muligt at markedsføre en sauce, der var bedre end den, „vor mor“ kunne frembringe. Den var mørkere i farven og kraftigere i smagen.
Vi kigger forbi hos bærdyrkernes koner i jagten på gode opskrifter. Mrs. Edward L. Bartholomew fra Wareham, Massachusetts, gift med ejeren af en moseeng på 24 ha, laver 10-minutters sauce i litermål, som så opbevares i lufttætte krukker, klar til brug. Hun bruger saucen til omelet, fylder den i bagte æbler eller serverer den som parfait i høje glas, med lag af cremet risengrød og sauce. Endnu en favorit hos familien Bartholomew er den krydrede tranebær-appelsinkompot, der serveres kold til dessert.
Krydret tranebær-appelsinkompot
Til 4 personer
2½ d vand
375 g sukker
5 hele nelliker
2 kanelstænger a 5 cm
3 store kernefri appelsiner, pillede, helt uden skind af nogen art og skåret i stykker af 1 cm
½ kg friske tranebær
Hæld vand, sukker, nelliker og kanelstænger i en stor gryde. Bring blandingen til kogepunktet ved medium varme og lad den koge i 5 minutter. Tilsæt appelsinstykkerne, og skru ned for blusset. Lad blandingen simre i 3 minutter. Tilsæt dernæst tranebærrene og lad blandingen simre i endnu 5-8 minutter, indtil væsken bliver som sirup, og skindet på tranebærerne sprækker. Hæld dernæst kompotten over i en skål og lad den køle af i køleskabet i minimum 1 time.
Server med flødeskum eller brug den som topping på en chokoladekage, en sandkage eller på vaniljeis.
Om Clementine Paddleford og Den store amerikanske kogebog
I 1930erne tog den første amerikanske madskribent Clementine Paddleford af sted på en rejse – hun ville gøre noget, ingen anden havde gjort tidligere: Hun ville skildre regional amerikansk madlavning. Hun rejste på kryds og tværs af landet, alt imens hun skrev for både New York Herald Tribune, Gourmet og This Week. Nogle gange fløj hun endda selv flyvemaskinen. Hun fandt frem til de bedste kokke i hver en by, og så charmerede hun dem, indtil de gav hende deres allerbedste opskrifter.
Den store amerikanske kogebog repræsenterer kulminationen på Paddlefords karriere. Da den udkom i 1960 som How America Eats, blev den straks en bestseller, men nu har den været udsolgt i mere end 30 år. Her er 500 af de allerbedste og gennemprøvede opskrifter fra Paddlefords reportage. I denne
nye udgave er samtlige opskrifter tilpasset nutidige køkkener. Fra New England er der bl.a. Red Flannel-biksemad; Down South er repræsenteret med en brombærsyltetøjskage; fra Southwest kommer chiles rellenos; og fra Far West har vi pandekager med surdej. Bag hver eneste opskrift finder man en ekstraordinær hverdagshistorie, som Clementine oplevede dem. Og det er disse historier, der gør denne bog til meget mere end blot en kogebog. Den er et billede af USA.
> Du kan læse mere om kogebogen og låne den på biblioteket.
Med Clementine Paddleford i Massachusetts
Det var tid til at plukke tranebær nede på Cape Cod, hvor 65% af verdens tranebær dyrkes. Omkring 5.000 arbejdere plukkede sig igennem ca. 6.000 hamoseeng for at sikre det røde guld, inden vinterkulden satte ind.
Indianerne var de første, der frøs disse mosebær. De lagde blot høsten i poser, og så klarede vinteren ellers resten. Det var en hvid mand, der første gang hældte tranebærsaucen på dåse, tilbage i 1912. Marcus L. Urann of Hanson hældte tranebær på dåse i sit eget køkken. Han fandt ud af, at det var muligt at markedsføre en sauce, der var bedre end den, „vor mor“ kunne frembringe. Den var mørkere i farven og kraftigere i smagen.
Vi kigger forbi hos bærdyrkernes koner i jagten på gode opskrifter. Mrs. Edward L. Bartholomew fra Wareham, Massachusetts, gift med ejeren af en moseeng på 24 ha, laver 10-minutters sauce i litermål, som så opbevares i lufttætte krukker, klar til brug. Hun bruger saucen til omelet, fylder den i bagte æbler eller serverer den som parfait i høje glas, med lag af cremet risengrød og sauce. Endnu en favorit hos familien Bartholomew er den krydrede tranebær-appelsinkompot, der serveres kold til dessert.
Krydret tranebær-appelsinkompot
Til 4 personer
2½ d vand
375 g sukker
5 hele nelliker
2 kanelstænger a 5 cm
3 store kernefri appelsiner, pillede, helt uden skind af nogen art og skåret i stykker af 1 cm
½ kg friske tranebær
Hæld vand, sukker, nelliker og kanelstænger i en stor gryde. Bring blandingen til kogepunktet ved medium varme og lad den koge i 5 minutter. Tilsæt appelsinstykkerne, og skru ned for blusset. Lad blandingen simre i 3 minutter. Tilsæt dernæst tranebærrene og lad blandingen simre i endnu 5-8 minutter, indtil væsken bliver som sirup, og skindet på tranebærerne sprækker. Hæld dernæst kompotten over i en skål og lad den køle af i køleskabet i minimum 1 time.
Server med flødeskum eller brug den som topping på en chokoladekage, en sandkage eller på vaniljeis.
Om Clementine Paddleford og Den store amerikanske kogebog
I 1930erne tog den første amerikanske madskribent Clementine Paddleford af sted på en rejse – hun ville gøre noget, ingen anden havde gjort tidligere: Hun ville skildre regional amerikansk madlavning. Hun rejste på kryds og tværs af landet, alt imens hun skrev for både New York Herald Tribune, Gourmet og This Week. Nogle gange fløj hun endda selv flyvemaskinen. Hun fandt frem til de bedste kokke i hver en by, og så charmerede hun dem, indtil de gav hende deres allerbedste opskrifter.
Den store amerikanske kogebog repræsenterer kulminationen på Paddlefords karriere. Da den udkom i 1960 som How America Eats, blev den straks en bestseller, men nu har den været udsolgt i mere end 30 år. Her er 500 af de allerbedste og gennemprøvede opskrifter fra Paddlefords reportage. I denne
nye udgave er samtlige opskrifter tilpasset nutidige køkkener. Fra New England er der bl.a. Red Flannel-biksemad; Down South er repræsenteret med en brombærsyltetøjskage; fra Southwest kommer chiles rellenos; og fra Far West har vi pandekager med surdej. Bag hver eneste opskrift finder man en ekstraordinær hverdagshistorie, som Clementine oplevede dem. Og det er disse historier, der gør denne bog til meget mere end blot en kogebog. Den er et billede af USA.
Andre læste også: