Mad og drikke Madværkstedet

IOWA = macaroni and cheese

IOWA = macaroni and cheese

Uanset om du hepper på republikanerne eller demokraterne eller bare nysgerrigt følger med i det amerikanske valg, så burde du unde dig selv at smage på USA undervjes. I anledning af primærvalgene deler vi opskrifter fra Den store amerikanske kogebog. I dag får du Clementine Paddlefords noter fra besøget i Iowa – og opskriften på indbagt makaroni og ost.

“DA JEG MØDTE Edith Davidson, en økonoma fra Iowa State College, stod hun for madlavningen i Women’s Club i Des Moines, Iowa. Fra oktober til maj serverede hun en ugentlig frokost for omkring 400 gæster. At planlægge menuer uden gengangere var Ediths store opgave. Men der var dog visse retter, som var meget populære og derfor blev brugt igen og igen. En af disse opskrifter, der blev tilberedt i klubhusets køkken igennem mange år, var denne indbagte macaroni and cheese (makaroni og ost – opskriften følger). Den er næsten som en souffle, men lettere at lave.”

– Clementine Paddleford, Den store amerikanske kogebog

Macaroni and cheese opskrift

Til 4 pers.

Ingredienser:

100 g blød rasp af daggammelt brød
3½ dl kogende mælk
150 g revet stærk cheddarost
250 g kogt små makaroni
3 store æg, blommer og hvider for sig
½ bundt hakket persille
1 lille finthakket løg
1 tsk salt
40 g smør, smeltet

Sådan gør du:

Forvarm ovnen til 180°C, og smør et 1½-liters ovnfast fad.

Kom raspen i en stor skål og hæld den varme mælk over. Tilsæt osten. Dæk skålen til og lad den stå, indtil osten opløses let. Tilsæt makaronien.

Pisk æggeblommer, persille, løg salt og smør i en anden skål. Tilsæt makaroni-ostblandingen. Pisk æggehviderne stive, vend dem i blandingen, og hæld det hele over i det ovnfaste fad. Bag i 25-35 minutter, indtil toppen bliver luftig og brun og midten fast.


 

den store amerikanske kogebog

> køb Den store amerikanske kogebog her

Om Clementine Paddleford og Den store amerikanske kogebog

I 1930erne tog den første amerikanske madskribent Clementine Paddleford af sted på en rejse – hun ville gøre noget, ingen anden havde gjort tidligere: Hun ville skildre regional amerikansk madlavning. Hun rejste på kryds og tværs af landet, alt imens hun skrev for både New York Herald Tribune, Gourmet og This Week. Nogle gange fløj hun endda selv flyvemaskinen. Hun fandt frem til de bedste kokke i hver en by, og så charmerede hun dem, indtil de gav hende deres allerbedste opskrifter.

 

Den store amerikanske kogebog repræsenterer kulminationen på Paddlefords karriere. Da den udkom i 1960 som How America Eats, blev den straks en bestseller, men nu har den været udsolgt i mere end 30 år. Her er 500 af de allerbedste og gennemprøvede opskrifter fra Paddlefords reportage. I denne

nye udgave er samtlige opskrifter tilpasset nutidige køkkener. Fra New England er der bl.a. Red Flannel-biksemad; Down South er repræsenteret med en brombærsyltetøjskage; fra Southwest kommer chiles rellenos; og fra Far West har vi pandekager med surdej. Bag hver eneste opskrift finder man en ekstraordinær hverdagshistorie, som Clementine oplevede dem. Og det er disse historier, der gør denne bog til meget mere end blot en kogebog. Den er et billede af USA.

IOWA = macaroni and cheese