Selvværd er det nye sort. Alle vil have det i øjeblikket. Jeg tror aldrig, der er blevet talt så meget om selvværd, som der bliver lige nu. Når man læser ugeblade, hører radio eller tjekker de sociale medier, lyder det som om, selvværd er nøglen til alt fra livskvalitet og personlig lykke til held i kærlighed og evnen til at elske både sig selv og andre. Det lader til, at selvværd er en slags vidundermiddel, kan det virkelig passe?
JA! Her er endelig en trend der holder! Det er fedt, at have et godt selvværd, og selvom det naturligvis ikke løser alle ens problemer, så gør det faktisk livet meget lettere, end hvis man går rundt med et elendigt et af slagsen.
Men hvor får man det henne, det der selvværd? Kan man tilkøbe det på ekstra abonnement i fitnesscenteret? Kan man få det hos sin personlige træner, finde opskriften på youtube, eller skal man meditere sig til det? Kan man gå til selvværd, er der begynderhold, og hvor mange gange om ugen skal man træne det, for at se resultater? Og endnu vigtigere, hvordan viser man det bedst frem, når man har fået det? Er det et tegn på godt selvværd, at tage et billede fra sin grimmeste vinkel, dele det på instagram og snapchat med beskeden; “jeg elsker min krop, som den er” skrevet i versaler hen over billedet?
Svaret er nej til det hele, næsten. Desværre kan vi ikke bare spare sammen til et lækkert selvværd fra Gucci, tage det som protein-kur, eller træne det frem på tre timer om ugen, som vi kan med mavemuskler, og det ved de fleste af os jo også godt. Men det er faktisk muligt at styrke sit selvværd ved at arbejde grundigt med det, over tid. Det kræver bare noget andet end de metoder, vi normalt tager i brug, når der er noget, vi gerne vil opnå.
Og med hensyn til, at vise det frem til omverdenen, så har selvværdet som regel den fantastiske effekt, at når du først har fået dig et sundt og godt et af slagsen, så bliver du automatisk ret ligeglad med, om andre kan se det.
Hvad er selvværd?
Selvværdet er din kerne. Det handler om den måde, du ser dig selv på. Man kan sige, det er et udtryk for din helt ærlige mening om dig selv.
Hvis du har et godt selvværd, føler du dig god nok som du er. Ordene; “som du er,” betyder her, uden at du skal præstere noget bestemt eller opføre dig på en særlig facon, for at opnå følelsen af, at være god nok. Din holdning til din egen person er grundlæggende positiv. Den ændrer sig ikke, fordi nogen er uenig med dig, du tager et par kilo på i vægt, eller du ikke klarer dig så godt i en opgave, som du havde håbet på.
Har du derimod et lavt selvværd, har du typisk også en stærk indre kritiker, en indre stemme, der ofte fortæller dig at du er forkert, for dum, for grim, for tyk, for tynd, for meget, for lidt, pinlig, klodset, irriterende osv. Du har måske også et stort behov for at få andres bekræftelse, og gør alt hvad der står i din magt for, at leve op til andres forventninger til dig.
Selvværdet er selvfølgelig ikke enten godt eller dårligt. Hvis du forestiller dig en skala der går fra et til ti, hvor et super duper, tip-top selvværd er en tiér og et ultra nedern, ekstra dårligt selvværd er en etér, har du måske allerde nu en ide´om, hvor du selv ligger? Måske i bunden, måske i toppen, måske et sted på midten. Selvværdet er ikke en fast størrelse, det kan påvirkes livet i gennem. Oplever vi fx. mobning eller andre ubehageligheder gennem længere tid, vil det slide på vores selvværd. Især hvis vi ikke havde det stærkeste selvværd, til at begynde med. Omvendt kan vi også opleve, at vores selvværd vokser, når vi møder støtte og kærlighed, der ikke er betinget af, at vi gør bestemte ting, præsterer noget særligt, eller på anden måde står til rådighed. Og derudover kan vi også selv påvirke vores selvværd, både bevidst og ubevidst.
Styrk dit selvværd
Der findes mange måder at arbejde med sit selvværd på, men hvis du aldrig har gjort det før, er her en øvelse, der er god at begynde med. Den går egentlig bare ud på, at du skal tage en beslutning. Du skal bestemme dig for, at fra nu af, er det SLUT med at tale eller tænke dårligt og negativt om dig selv. Det er slut med at slå dig selv oven i hovedet, du skal lære din indre kritiker, at holde mund.
Gå til angreb på dine dræbersnegle
Jeg har valgt at kalde alle de negative tanker, der kommer af et dårligt selvværd, for dræbersnegle. De kommer krybende ind i din smukke have, og gnaver i din stængel, spiser af dine skønneste blade, og hvis du ikke stopper dem, har de til sidst ædt så meget af dig, at du visner. Sådan er det med dræbersnegle i naturen og sådan er det også med de negative tanker, du tænker om dig selv. De æder dig op! Så nu er det tid til, at finde sneglegiften frem. Dine dræbersnegle skal aflives.
Næste gang, du opdager en dræbersnegl, en negativ tanke, snige sig ind på dig, siger du; “halløj, du er vist en dræbersnegl. Du skal slet ikke være her.” Hvis det hjælper dig, kan du for dit indre blik hælde gift på sneglen og sparke den ad h. til. Du skal, med andre ord, blive opmærksom på, hvornår du tænker dårligt og grimt om dig selv, og stoppe den tankerække, der sædvanligvis følger med den første negative tanke.
At tage livet af dræbersnegle, kan være en sej kamp. Fortvivl ikke, hvis det ikke lykkes dig at fjerne dem allesammen lige med et. Det kan tage uger, måneder og år at blive fri for dem, og så, bedst når man tror, man er sluppet af med dem alle, kan der alligevel snige sig en lille en ind her og der. Sådan er det for alle, tror jeg. Det vigtige er, at holde fokus på dem, så de bliver begrænset mest muligt, og især i starten vil det for nogle være et fuldtidsarbejde. Men jeg lover, at det betaler sig, og efterhånden bliver det lettere og lettere, der VIL blive færre og færre.
Ros dig selv, hver gang det lykkes at fjerne en snegl. Du må IKKE begynde at slå dig selv i hovedet med, at du ikke kan finde ud af det. Så har du jo blot inviteret endnu en dræbersnegl ind i haven…
Træn de positive tanker
Når du er gået i gang med at eliminere dræbersneglene, kan du også begynde at tiltrække sommerfuglene. Det kalder jeg de positive tanker, som du tænker om dig selv. Hvem vil ikke gerne have en have fuld af sommerfugle? Og det er lige præcis, hvad en smuk blomst som dig har fortjent. (Jo, du er en smuk blomst.)
I min bog Hej smukke finder du spejløvelsen, som går ud på, at kigge på sin krop med nye øjne, og øve sig i, at se de smukke og fantastiske ting ved sig selv, i stedet for at fokusere på det, man er mindre tilfreds med, og dermed lade dræbersneglene gnave løs. Det er en god investering , at øve sig i at elske sin krop som den er, og behandle sig selv med den værdighed, vi alle har fortjent.
Bogen kan lånes på biblioteket eller købes i boghandleren eller gennem Forlaget Carlsen her.
VIGTIGT!
Mangel på selvværd kan være en rigtig alvorlig sag. For de fleste vil det være helt fint at kaste sig ud i at arbejde med selvværd på egen hånd. Men for andre, skal der mere til. Føler du dig ofte ked af det, taler du meget ofte hårdt til dig selv, føler du dig kun sjældent god nok, kan det være en god idé, at snakke med nogen om det. En du har tillid til, en lærer, en i familien eller en god ven. Ofte kan det være svært at få øje på, hvor store konsekvenser der har for en selv i hverdagen, at slæbe rundt på et dårligt selvværd, og det kan være en kæmpe lettelse at få snakket med nogen om det, få hjælp til at sætte ord på sine følelser, og finde ud af, hvor problemet stammer fra. Du skal aldrig gå alene med ondt i livet, mange har det ligesom dig. Hvis du ikke føler, du har nogen, du kan snakke med tæt på dig, findes der steder du kan ringe til anonymt og få råd og vejledning. Er du pige, og mellem 12 og 24 år, kan du fx kontakte organisationen girltalk og få hjælp til alt det, der kan være svært ved, at være ung pige. Det er både gratis og anonymt.
Kærlig hilsen
Inez
Blogindlægget er skrevet af Inez Gavilanes og findes også på Inez’ egen blog hejsmukke.dk. Du kan også følge Inez på facebook her.
Hej smukke er en skønhedsguide for unge med gode tricks og tips – og masser af opskrifter på naturlige skønhedsprodukter. Bogen er udkommet på Forlaget Carlsen og kan købes hos din boghandler eller lige her
Om Hej smukke
Da Inez Gavilanes fik ideen til at lave en bog om skønhedspleje til unge piger, besluttede hun fra starten, at den ikke skulle bidrage yderligere til det pres, der er på unge piger for at se perfekte ud. Det pres kender Inez nemlig alt til efter en karriere som popsanger.
Derfor handler Hej smukke heller ikke om, hvordan du kommer til at ligne et eller andet uopnåeligt ideal. Inez’ skønhedsbog handler derimod om at lære at elske sin krop – og lave sunde, plejende produkter af ingredienser, du kan finde i haven, på stranden eller til lommepenge-venlige priser i supermarkedet eller helsekostforretningen.
Der er mere end 50 opskrifter på alt lige fra nærende læbepomader og blødgørende kropsolier til dybderensende ansigtsmasker, balsam og neglepleje, alt sammen lavet af 100% naturlige ingredienser. Derudover er der masser af tips til, hvordan du opnår ægte velvære, indre balance og bliver ven med dit eget spejlbillede – trin for trin, kropsdel for kropsdel.
I bogen kan du også finde opskriften på den perfekte spa-dag med veninderne, og en uges skønhedsprogram du kan følge op til en stor begivenhed, hvor du gerne vil føle dig smuk og lækker, fx til din konfirmation.
Selvværd er det nye sort. Alle vil have det i øjeblikket. Jeg tror aldrig, der er blevet talt så meget om selvværd, som der bliver lige nu. Når man læser ugeblade, hører radio eller tjekker de sociale medier, lyder det som om, selvværd er nøglen til alt fra livskvalitet og personlig lykke til held i kærlighed og evnen til at elske både sig selv og andre. Det lader til, at selvværd er en slags vidundermiddel, kan det virkelig passe?
JA! Her er endelig en trend der holder! Det er fedt, at have et godt selvværd, og selvom det naturligvis ikke løser alle ens problemer, så gør det faktisk livet meget lettere, end hvis man går rundt med et elendigt et af slagsen.
Men hvor får man det henne, det der selvværd? Kan man tilkøbe det på ekstra abonnement i fitnesscenteret? Kan man få det hos sin personlige træner, finde opskriften på youtube, eller skal man meditere sig til det? Kan man gå til selvværd, er der begynderhold, og hvor mange gange om ugen skal man træne det, for at se resultater? Og endnu vigtigere, hvordan viser man det bedst frem, når man har fået det? Er det et tegn på godt selvværd, at tage et billede fra sin grimmeste vinkel, dele det på instagram og snapchat med beskeden; “jeg elsker min krop, som den er” skrevet i versaler hen over billedet?
Svaret er nej til det hele, næsten. Desværre kan vi ikke bare spare sammen til et lækkert selvværd fra Gucci, tage det som protein-kur, eller træne det frem på tre timer om ugen, som vi kan med mavemuskler, og det ved de fleste af os jo også godt. Men det er faktisk muligt at styrke sit selvværd ved at arbejde grundigt med det, over tid. Det kræver bare noget andet end de metoder, vi normalt tager i brug, når der er noget, vi gerne vil opnå.
Og med hensyn til, at vise det frem til omverdenen, så har selvværdet som regel den fantastiske effekt, at når du først har fået dig et sundt og godt et af slagsen, så bliver du automatisk ret ligeglad med, om andre kan se det.
Hvad er selvværd?
Selvværdet er din kerne. Det handler om den måde, du ser dig selv på. Man kan sige, det er et udtryk for din helt ærlige mening om dig selv.
Hvis du har et godt selvværd, føler du dig god nok som du er. Ordene; “som du er,” betyder her, uden at du skal præstere noget bestemt eller opføre dig på en særlig facon, for at opnå følelsen af, at være god nok. Din holdning til din egen person er grundlæggende positiv. Den ændrer sig ikke, fordi nogen er uenig med dig, du tager et par kilo på i vægt, eller du ikke klarer dig så godt i en opgave, som du havde håbet på.
Har du derimod et lavt selvværd, har du typisk også en stærk indre kritiker, en indre stemme, der ofte fortæller dig at du er forkert, for dum, for grim, for tyk, for tynd, for meget, for lidt, pinlig, klodset, irriterende osv. Du har måske også et stort behov for at få andres bekræftelse, og gør alt hvad der står i din magt for, at leve op til andres forventninger til dig.
Selvværdet er selvfølgelig ikke enten godt eller dårligt. Hvis du forestiller dig en skala der går fra et til ti, hvor et super duper, tip-top selvværd er en tiér og et ultra nedern, ekstra dårligt selvværd er en etér, har du måske allerde nu en ide´om, hvor du selv ligger? Måske i bunden, måske i toppen, måske et sted på midten. Selvværdet er ikke en fast størrelse, det kan påvirkes livet i gennem. Oplever vi fx. mobning eller andre ubehageligheder gennem længere tid, vil det slide på vores selvværd. Især hvis vi ikke havde det stærkeste selvværd, til at begynde med. Omvendt kan vi også opleve, at vores selvværd vokser, når vi møder støtte og kærlighed, der ikke er betinget af, at vi gør bestemte ting, præsterer noget særligt, eller på anden måde står til rådighed. Og derudover kan vi også selv påvirke vores selvværd, både bevidst og ubevidst.
Styrk dit selvværd
Der findes mange måder at arbejde med sit selvværd på, men hvis du aldrig har gjort det før, er her en øvelse, der er god at begynde med. Den går egentlig bare ud på, at du skal tage en beslutning. Du skal bestemme dig for, at fra nu af, er det SLUT med at tale eller tænke dårligt og negativt om dig selv. Det er slut med at slå dig selv oven i hovedet, du skal lære din indre kritiker, at holde mund.
Gå til angreb på dine dræbersnegle
Jeg har valgt at kalde alle de negative tanker, der kommer af et dårligt selvværd, for dræbersnegle. De kommer krybende ind i din smukke have, og gnaver i din stængel, spiser af dine skønneste blade, og hvis du ikke stopper dem, har de til sidst ædt så meget af dig, at du visner. Sådan er det med dræbersnegle i naturen og sådan er det også med de negative tanker, du tænker om dig selv. De æder dig op! Så nu er det tid til, at finde sneglegiften frem. Dine dræbersnegle skal aflives.
Næste gang, du opdager en dræbersnegl, en negativ tanke, snige sig ind på dig, siger du; “halløj, du er vist en dræbersnegl. Du skal slet ikke være her.” Hvis det hjælper dig, kan du for dit indre blik hælde gift på sneglen og sparke den ad h. til. Du skal, med andre ord, blive opmærksom på, hvornår du tænker dårligt og grimt om dig selv, og stoppe den tankerække, der sædvanligvis følger med den første negative tanke.
At tage livet af dræbersnegle, kan være en sej kamp. Fortvivl ikke, hvis det ikke lykkes dig at fjerne dem allesammen lige med et. Det kan tage uger, måneder og år at blive fri for dem, og så, bedst når man tror, man er sluppet af med dem alle, kan der alligevel snige sig en lille en ind her og der. Sådan er det for alle, tror jeg. Det vigtige er, at holde fokus på dem, så de bliver begrænset mest muligt, og især i starten vil det for nogle være et fuldtidsarbejde. Men jeg lover, at det betaler sig, og efterhånden bliver det lettere og lettere, der VIL blive færre og færre.
Ros dig selv, hver gang det lykkes at fjerne en snegl. Du må IKKE begynde at slå dig selv i hovedet med, at du ikke kan finde ud af det. Så har du jo blot inviteret endnu en dræbersnegl ind i haven…
Træn de positive tanker
Når du er gået i gang med at eliminere dræbersneglene, kan du også begynde at tiltrække sommerfuglene. Det kalder jeg de positive tanker, som du tænker om dig selv. Hvem vil ikke gerne have en have fuld af sommerfugle? Og det er lige præcis, hvad en smuk blomst som dig har fortjent. (Jo, du er en smuk blomst.)
I min bog Hej smukke finder du spejløvelsen, som går ud på, at kigge på sin krop med nye øjne, og øve sig i, at se de smukke og fantastiske ting ved sig selv, i stedet for at fokusere på det, man er mindre tilfreds med, og dermed lade dræbersneglene gnave løs. Det er en god investering , at øve sig i at elske sin krop som den er, og behandle sig selv med den værdighed, vi alle har fortjent.
Bogen kan lånes på biblioteket eller købes i boghandleren eller gennem Forlaget Carlsen her.
VIGTIGT!
Mangel på selvværd kan være en rigtig alvorlig sag. For de fleste vil det være helt fint at kaste sig ud i at arbejde med selvværd på egen hånd. Men for andre, skal der mere til. Føler du dig ofte ked af det, taler du meget ofte hårdt til dig selv, føler du dig kun sjældent god nok, kan det være en god idé, at snakke med nogen om det. En du har tillid til, en lærer, en i familien eller en god ven. Ofte kan det være svært at få øje på, hvor store konsekvenser der har for en selv i hverdagen, at slæbe rundt på et dårligt selvværd, og det kan være en kæmpe lettelse at få snakket med nogen om det, få hjælp til at sætte ord på sine følelser, og finde ud af, hvor problemet stammer fra. Du skal aldrig gå alene med ondt i livet, mange har det ligesom dig. Hvis du ikke føler, du har nogen, du kan snakke med tæt på dig, findes der steder du kan ringe til anonymt og få råd og vejledning. Er du pige, og mellem 12 og 24 år, kan du fx kontakte organisationen girltalk og få hjælp til alt det, der kan være svært ved, at være ung pige. Det er både gratis og anonymt.
Kærlig hilsen
Inez
Blogindlægget er skrevet af Inez Gavilanes og findes også på Inez’ egen blog hejsmukke.dk. Du kan også følge Inez på facebook her.
Hej smukke er en skønhedsguide for unge med gode tricks og tips – og masser af opskrifter på naturlige skønhedsprodukter. Bogen er udkommet på Forlaget Carlsen og kan købes hos din boghandler eller lige her
Om Hej smukke
Da Inez Gavilanes fik ideen til at lave en bog om skønhedspleje til unge piger, besluttede hun fra starten, at den ikke skulle bidrage yderligere til det pres, der er på unge piger for at se perfekte ud. Det pres kender Inez nemlig alt til efter en karriere som popsanger.
Derfor handler Hej smukke heller ikke om, hvordan du kommer til at ligne et eller andet uopnåeligt ideal. Inez’ skønhedsbog handler derimod om at lære at elske sin krop – og lave sunde, plejende produkter af ingredienser, du kan finde i haven, på stranden eller til lommepenge-venlige priser i supermarkedet eller helsekostforretningen.
Der er mere end 50 opskrifter på alt lige fra nærende læbepomader og blødgørende kropsolier til dybderensende ansigtsmasker, balsam og neglepleje, alt sammen lavet af 100% naturlige ingredienser. Derudover er der masser af tips til, hvordan du opnår ægte velvære, indre balance og bliver ven med dit eget spejlbillede – trin for trin, kropsdel for kropsdel.
I bogen kan du også finde opskriften på den perfekte spa-dag med veninderne, og en uges skønhedsprogram du kan følge op til en stor begivenhed, hvor du gerne vil føle dig smuk og lækker, fx til din konfirmation.
Andre læste også: