Børnebøger Børnebøger 10-12 år Carlsen Inez Gavilanes Læs let bøger Sjove børnebøger

Inez Gavilanes om Happy Camper-serien: Vi må ikke glemme, hvor alvorligt det er for børn, når deres forældre bliver skilt

Inez Gavilanes om Happy Camper-serien: Vi må ikke glemme, hvor alvorligt det er for børn, når deres forældre bliver skilt

Interview | Inez Gavilanes har skrevet en kærlig fortælling til tweens om, hvad der sker, når livet ikke lige går som planlagt.


Happy Camper er en sjov og rørende bogserie om pigen Joanna, der pludselig må flytte på en campingplads med sin mor. Bøgerne dykker ned i svære emner som skilsmisse og frygten for ikke at passe ind. Men det er også en fortælling om at turde at gå sine egne veje og finde venner de mest usandsynlige steder.


Der er masser af humor og varme i dine bøger, men de kredser samtidig om svære emner som ensomhed og skilsmisse. Hvorfor har du valgt at skrive en serie til tweens om det?

Fordi det er så alvorligt for et barn ikke at passe ind. Man tumler med enormt meget, når man er helt ung – hvem man er, og om man er god nok. Hører man til de populære, eller er man nederst på rangstigen?

LÆS OGSÅ: Camping, kaos og kærlighed. Happy Camper er en sjov og rørende serie til tweens

Noget af det, Joanna oplever, er, at man kan ryge ud af vennegruppen på et splitsekund. En lille fodfejl, og så er hun ikke længere bedste veninder med dem, hun troede. Det er jo benhårdt at gå i skole, for man skal ikke bare lære at læse, stave og regne – man skal også positionere sig i det sociale rum.

Inez Gavilanes, happy camper
Inez Gavilanes har skrevet om, hvor livsomvæltende det kan være for et barn, når forældrene bliver skilt. Foto: Simon Klein Knudsen

Joanna er på mange måder nødt til at genopfinde sig selv, da hendes forældre går fra hinanden. Kan du sætte nogle ord på, hvad hun går igennem?

Hun oplever en kæmpe tragedie, nemlig at få revet hele familietæppet væk under sig. Jeg synes, at vi har en tendens til at sparke skilsmisser lidt til hjørne og overse, hvor alvorligt det er at stå i som barn. Det er blevet så almindeligt at blive skilt, at vi måske glemmer, hvor voldsomt det føles for børn. Det vil jeg gerne insistere på at tage alvorligt.

Joanna oplever oven i det, at hele hendes hverdag falder fra hinanden. Pludselig skal hun flytte ud af sit barndomshjem og ud på en campingplads med sin mor. Hun skammer sig over sit nye liv, og det er også en kæmpe omvæltning, som hun skal vænne sig til.

LÆS OGSÅ: Se de nye børnebøger, der er på vej

Mange børn oplever at stå i en lignende situation. Det går ofte godt, når mor og far er sammen. Der er råd til et stort hus og lækre ferier. Men når de bliver skilt, skal den ene forældre – typisk moren – flytte ind i noget mindre. Så børnene bliver kastet ud i en helt ny virkelighed.

Sociale medier fylder meget i Happy Camper-bøgerne. Joanna bruger meget af sin tid på at følge med i, hvad hendes klassekammerater laver online, samtidig med at hun selv prøver at opretholde en selvsikker facade. Tror du, det er noget, børn kan spejle sig i?

Det er et vilkår for børn i dag, at de lever en stor del af deres liv på sociale medier. Det kan både være en god og en dårlig ting, tror jeg. Sociale medier kan være en rigtig fin måde at finde nogle mindre fællesskaber, hvor man passer ind – fællesskaber der ofte kan være svære at finde i det virkelige liv.

“Vi stiller os glitrende, flotte og spændende frem på sociale medier – men problemet opstår jo, hvis man pludselig ikke føler, at man har et glitrende og spændende liv at vise frem.”

– Inez Gavilanes

Men man viser sig også hele tiden fra sin bedste vinkel på sociale medier. Vi stiller os glitrende, flotte og spændende frem – men problemet opstår jo, hvis man pludselig ikke føler, at man har et glitrende og spændende liv at vise frem. Hvis man nu, som Joanna, er flov over sit liv, hvad gør man så? Så kan det pludselig blive svært at være en del af fællesskabet.

Hvad håber du, børn og unge kan tage med fra dine bøger?

Der er desværre rigtig mange børn, der står i samme situation som Joanna med skilsmisser eller svære venskaber. Mit store håb er, at de kan gå fra mine bøger med lidt større tiltro til, at det hele nok skal gå. For Joanna klarer sig jo. Hun kommer stærkere og klogere ud på den anden side af sine forældres skilsmisse. Hun får nye venner, og hun vokser som menneske.

LÆS OGSÅ: De bedste børnebøger til både store og små

Jeg ved, hvor vigtigt det er med gode forbilleder, og jeg håber, at Joanna kan være et forbillede for nogen. Mine bøger kan måske give lidt håb, der hvor det ser sortest ud.
Hør forfatter Inez Gavilanes fortælle om serien

Happy Camper 1 – Costa del Nedtur

Inez Gavilanes om Happy Camper-serien: Vi må ikke glemme, hvor alvorligt det er for børn, når deres forældre bliver skilt

Happy Camper-serien er en sød, sjov og letlæst serie fra ca. 9 år.

Joanna synes, at camping er for tabere. Men hendes mor mener, at camping er bedre for miljøet, end den tur, de har bestilt til Thailand.

Joanna og hendes far kan ikke overtale moren til at droppe sin idé, og stemningen på turen bliver så dårlig, at hendes far kører hjem. Det er så pinligt og surt og rædselsfuldt. Og da hendes mor fortæller, at hun og Joannas far skal skilles, bliver Joanna rasende.

Hvad har hendes mor tænkt sig? Skal de bo på en campingplads resten af livet? Og hvad vil hendes veninder sige? Hun er nødt til at finde på en historie, så det hele ikke er så pinligt og taberagtigt.

Du kan købe Happy Camper (1) – Costa del nedtur online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Happy Camper 2 – Kærlighed og andre katastrofer

Inez Gavilanes om Happy Camper-serien: Vi må ikke glemme, hvor alvorligt det er for børn, når deres forældre bliver skilt

Happy Camper-serien er en sød, sjov og letlæst serie fra ca. 9 år.

Joanna har ombestemt sig – camping er for sejt! Hun elsker sit nye campingliv og sine nye venner, og stemningen er fantastisk.

Men hun kan ikke tilgive sin far, der har fundet en ny kæreste. Joanna synes, at han er en idiot, og hun vil ikke have noget med ham at gøre. Hun har jo langt vigtigere ting at tage sig til, for eksempel at redde campingpladsen fra at blive lukket.

Joanna og hendes venner gør klar til kamp! Og så får de hjælp af Mika, der har familie blandt fastliggerne. Søde Mika, der er så nem at tale med. Men Joanna har ikke været heldig med de drenge, hun har forelsket sig i, så hun gør alt, hvad hun kan, for at holde sig væk fra Mika.

Du kan købe Happy Camper (2) – Kærlighed og andre katastrofer online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Happy Camper (3) – Klik, knas og likes

Inez Gavilanes om Happy Camper-serien: Vi må ikke glemme, hvor alvorligt det er for børn, når deres forældre bliver skilt

Der er en fin balance mellem at være berømt og ordentlig.

Joanna er blevet influencer. Hendes Instagramprofil er eksploderet, efter at hun har brugt den til at vise hele verden, hvor fantastisk campingpladsen er. Hun har fået rigtig mange følgere, og det er nu nået dertil, at Joanna har fået en agent. Hvor fedt er det lige? Men veninderne er ikke helt så begejstret. Især Siw er ret strid. Joanna kan ikke finde ud af, om de er misundelige, eller om de måske i virkeligheden har ret i, at det ikke er alle produkterne, som Joanna fortæller om på sin Instagramprofil, der er gode.

Men hvordan skal man egentlig håndtere sådan en succes? Og passer sådan en influencerrolle med den, Joanna er på campingpladsen?

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Happy Camper (3) – Knas, klik og likes online, eller i din nærmeste boghandel.