Novellesamlinger Blandede bøger Fiktion Inspirationslister og guides Novelle Skønlitteratur

#LRlæser2020. Noveller er præcis lige så uimodståelige som andre snacks

#LRlæser2020. Noveller er præcis lige så uimodståelige som andre snacks

Denne måneds udfordring i Lindhardt og Ringhofs store læserudfording #LRlæser2020 er at læse noveller.


I 2020 har vi en ambition om at læse mindst 12 bøger. Men jo altså ikke hvilke som helst. Hver måned har vi nemlig givet os selv en udfordring, som vi gerne vil dele med dig. Denne måneds udfordring i #LRlæser2020 er “Læs en novelle – gerne flere!”.

LÆS OGSÅ: #LRLæser2020 – De dragende debuter

Noveller er geniale af flere grunde. De kan læses, når du ikke har tid eller overskud til en hel roman. De kan bruges som en læsesnack før seng. Og så er de geniale, hvis du gerne vil prøve noget nyt.

Men selvom du egentlig godt kunne tænke dig at prøve noget nyt, kan det virke uoverskueligt – for hvor skal man starte? Se 8 stærke bud herunder.

Du kan også læse mere om, hvordan du kan være med i #LRlæser2020 og månedens udfordring her. Du kan også finde ud af, hvordan du nemt kan dele det med os på Facebook og Instagram – sådan når vi i mål sammen.

#LRlæser2020. Noveller er præcis lige så uimodståelige som andre snacks


Thomas Korsgaard: Tyverier

Tyverier, noveller, Thomas Korsgaard, bøger af Thomas Korsgaard

Tyverier består af 15 noveller om hemmeligheder, ensomhed og store forhåbninger.

Thomas Korsgaard skriver om betydningsfulde øjeblik i en række af personers liv – alt fra at kravle ud ad vinduet, efter sandheden bliver afsløret, til at forsøge at sælge en forsikring til en døende.

Samtidig er Tyverier en samling af fortællinger om at liste afsted med ting og sager (og ikke mindst hemmeligheder) – uden at det nogensinde bliver opdaget.

Du kan købe Tyverier online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Marie Aubert: Må jeg komme med dig hjem

Må jeg komme med dig hjem
Marie Aubert

En fraskilt far kommer til at slå sin lille datter. En kvinde lyver sig gravid, en anden savner sin bedste veninde. En mand tager med sin kone til Sydamerika for at adoptere en lille dreng, men fortryder.

Der er ikke langt fra længsel til fortvivlelse i Marie Auberts ni noveller om relationer og tabuer.

Med underspillet humor og præcision beskriver hun mennesker i opbrud.

Mennesker, der klamrer sig til forestillingen om, at der venter dem noget bedre end det, de har vendt ryggen.

Du kan købe Må jeg komme med dig hjem online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.Lauren Groff: Florida

Lauren Groff, Florida, noveller, novellesamling

Lauren Groffs novellesamling, Florida, er blevet rost til skyerne af den internationale presse og var finalist til National Book Award 2018.

Florida beskriver skyggesiden af solskinsstaten. Her hersker det farlige, det uperfekte og det mørke – i naturen og ikke mindst: i relationer mellem mennesker.

I elleve fortættede noveller møder vi bl.a. to pigebørn ladt alene på en øde ø, et barnløst par, en ensom dreng – og ikke mindst: en stålsat, men desperat kvinde, fanget i ægte- og moderskabets kærligt snærende bånd.

Lauren Groff udfolder sine fortællinger om sorg, ondskab, ensomhed, familie og rendyrket raseri med fintregistrerende præcision, indlevelse, humor og alvor.

Du kan finde Florida som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.Flere forfattere: Corona monologerne

Coronamonologerne, Pia Juul, Jokum Rhode, Naiha Khiljee, Bisse, Louise Alenius, Tine Høeg, Tomas Lagermand Lundme, Jenny Lund Madsen, Thomas Korsgaard, Suzanne Brøgger, Madame Nielsen, Christina Hagen, Anna Bro, Kristina Stoltz

Med corona-virus’ indtog ændrede hverdagen sig for langt de fleste danskere i starten af 2020. Coronamonologerne er skrevet af 14 danske forfattere under den landsdækkende lockdown og lukker læseren ind i vidt forskellige universer, som på hver deres måde behandler det groteske og det rørende i en hverdag med coronakarantæne.

Tilsammen danner teksterne et dokument over en tid, som vi på én gang vil have svært ved at huske præcist og alligevel aldrig vil glemme.

Antologien Coronamonologerne samler teksterne bag Teater Republiques digitale teaterforestilling af samme navn.

Du kan købe Coronamonologerne online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Patrick Ness: Anderledes med drenge

Anderledes med drenge, Patrick Ness, Tea Bendix, Carlsen Billednoveller

En fortælling om den første gang, om at finde sin seksualitet og at finde sig selv.

De fire barndomsvenner Ant, Charlie, Jack og Freddie var engang uadskillelige. Men nu er de næsten voksne – og intet er længere så enkelt, som det plejede at være.

LÆS OGSÅ: Carlsens billednoveller. Serie af stærke billedbøger til unge

Anderledes med drenge er skrevet af Patrick Ness og illustreret af Tea Bendix. Bogen er en del af Carlsens billednoveller, der er gribende, illustrerede historier til unge.

Du kan købe Anderledes med drenge online eller i din nærmeste boghandel.Leif Davidsen: Tag ikke imod en pølse i Moskva

tag ikke imod en pølse i Moska, Leif Davidsen

I denne novellesamling tager Leif Davidsen dig med på rejser fra Moskva til Påskeøen, fra Tokyo til Sydspanien, fra Vietnam til Paris og fra USA til Hawaii og Danmark.

I de ti noveller fortæller Leif Davidsen om en række forskellige mennesker fra forskellige dele af verden. De er vidt forskellige men har dog alle det til fælles, at de befinder sig et afgørende sted i deres liv: en forgældet spillefugl, en aldrende kunstner, en ufrivillig sexturist og en forblændet elsker, der vil gøre næsten alt for kærligheden. Tvivl, hævntørst, lidenskab, desperation og kærlighed kommer til live i denne novellesamling igennem Davidsens pen, hvor verden skildres fra øst til vest.

Du kan købe Tag ikke imod en pølse i Moskva online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Einar Már Guðmundsson: Måske er posten sulten

#LRlæser2020. Noveller er præcis lige så uimodståelige som andre snacks

I Måske er posten sulten vender Einar Már Guðmundsson Reykjavik på hovedet i en perlerække af noveller.

Novellerne varierer i længde og nogle af dem er så korte, at de næsten har karakter af aforismer.

Vi både griner og græder med forfatteren over livets absurditeter, som i fortællingen om fodboldkampen mellem Albanien og Island, der resulterede i, at hele de albanske fodboldhold havner i Scotland Yards varetægt.

Du kan købe Måske er posten sulten online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.Ernest Hemingway: Samlede noveller

#LRlæser2020. Noveller er præcis lige så uimodståelige som andre snacks

I denne udgivelse får de danske læsere mulighed for at læse alle Hemingways noveller i ét samlet værk. Få forfattere har haft så stor indflydelse som Hemingway, og mange mener, at han skrev bedst, når han skrev noveller.

Ud over at samle alle de noveller, der tidligere har været bragt på dansk i forskellige udgivelser, præsenterer Samlede noveller også læseren for 19 nye, aldrig før oversatte noveller.

Værket giver derfor en enestående mulighed for at følge novellemesterens udvikling fra start til slut og egner sig både for den garvede Hemingway-ekspert og den nye Hemingway-læser. 

Du kan købe Samlede noveller online, fx på Gucca.dk, eller i din nærmeste boghandel.


God læselyst!