Fiktion Danske romaner Prisbelønnede romaner Skønlitteratur

Jonas Eika: Fra debutantpris til Nordisk Råds litteraturpris på tre år

Jonas Eika: Fra debutantpris til Nordisk Råds litteraturpris på tre år

28-årige Jonas Eika er en af de mest markante unge forfatterstemmer i Norden lige nu. I 2015 romandebuterede han med Lageret Huset Marie og i 2018 udkom Efter Solen, der netop har vundet Nordisk Råds litteraturpris 2019.

Jonas Eika: Fra debutantpris til Nordisk Råds litteraturpris på tre år

Da Jonas Eika i 2015 udgav romanen Lageret Huset Marie var der kun få der havde hørt om den unge forfatter. Romanen fik fremragende anmeldelser og modtog Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris. Politikens Lillian Munk Røsing gav bogen fem hjerter og anmelderne skrev bl.a.

“Jonas Eika debuterer som romanforfatter med udsøgt stenet bog om forelskelse og forfald” – Weekendavisen

“Flot og overbevisende debut” – Fyens Stiftstidende

LÆS OGSÅ Lyt til lydbogen med Lageret Huset Marie hos Mofibo

I 2018 udgav Jonas Eika novellesamlingen Efter Solen, der udkom på forlaget Basilisk til fremragende anmeldelser – og vandt Blixenprisen for årets bog. Og som altså nu har modtaget Nordisk Råds litteraturpris.

Juryens begrundelse

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser, der har til formål at øge interessen for de nordiske landes litteratur, sprog, film og musik. Litteraturprisen er på 350.000 kr og i 2019 gik prisen altså til Jonas Eika for novellesamlingen Efter Solen. Juryens begrundelse lød således:

“Modtageren af Nordisk Råds litteraturpris 2019 er en ganske ung forfatter, hvis novellesamling Efter Solen har overrasket og begejstret juryen med sit globale perspektiv, sit sanselige og billedstærke sprog, og sin evne til at tale ind i samtidens politiske udfordringer, uden at man på nogen måde føler sig dirigeret et bestemt sted hen. Jonas Eika skriver om en virkelighed, der er genkendelig, om vi så befinder os i København, i Mexico eller i Nevada – blandt finansspekulanter, hjemløse drenge eller folk, som tror på rumvæsener. Men der er poetisk magi i luften. Virkeligheden åbner sig mod andre muligheder, andre dimensioner. Det er der noget vidunderligt og håbefuldt i, som præcis minder os om, hvorfor litteraturen kan andet og mere end at spejle det, vi allerede kender til.” – www.norden.org

Jonas Eika: Fra debutantpris til Nordisk Råds litteraturpris på tre år
Foto fra www.norden.org