To af Skandinaviens store krimiforfattere skriver ny serie sammen. Læs et uddrag af Skaberen her
Svenske Arne Dahl og Jonas Moström er aktuelle med Skaberen – første bind i en ny, planlagt krimiserie. Begynd din læsning her. I…
Kom tæt på krimiforfatter Inger Gammelgaard Madsen – Læs interviewet her
INTERVIEW: Inger Gammelgaard Madsen er en af Danmarks mest læste og lyttede krimiforfattere, og hendes forfatterskab er oversat til hele 12 sprog. Her…
Natteløberen er den første bog i ny nervepirrende krimiserie fra Karin Fossum. Læs et uddrag her
I Natteløberen kastes efterforskeren Eddie Feber ind i en sag, hvor en bevæbnet skikkelse bryder ind hos ældre mennesker i nattelivet. Natteløberen er…
Gunnar Staalesens Dødens net er bind 20 i den populære serie om Varg Veum
Gunnar Staalesen har siden 1977 forvandlet regnvåde Bergen til en sagnomspundet film-noir-kulisse for sin ensomme byulv Varg Veum. Nu er han klar med…
Gunnar Staalesen er klar med det 20. bind i den populære serie om privatdetektiven Varg Veum. Læs et uddrag af Dødens net her
I Dødens net følger privatdetektiv Varg Veum en savnet mands spor til en norsk bygd fuld af hemmeligheder. Læs mere her og smuglæs…
Blodigt bryllup er det femte selvstændige bind af Anna Grues hyggekrimiserie
Blodigt bryllup er en mini-krimi baseret på Anna Grues føljeton, som blev bragt i Familie Journal i efteråret 2023 om Anne-Maj Mortensen, en…
Rækkefølgen i Nora Sand-serien – de populære krimier af Lone Theils
Hvis du endnu ikke har stiftet bekendskab med Nora Sand og gerne vil læse fra starten, er der hjælp at hente her, hvor vi bringer rækkefølgen i Nora Sand-serien fra Pigerne fra Englandsbåden til den seneste bog i serien.
De bedste krimier og spændingsromaner fra 2023. Er du vild med et godt gys? Se vores bedste anbefalinger.
Om du er true crime-entusiast, spændingsroman-elsker eller krimi-fanatiker, så er du kommet til det rette sted. Der er masser af dødsspændende læseoplevelser på…
Lone Theils dykker ned i tre rædselsvækkende hændelser fra det virkelige liv i Britiske seriemordere 2
Journalist og forfatter Lone Theils har været fascineret af seriemordere og true crime hele sit liv. Siden hun var lille har tanken, om…
Hvad skal du læse af gode krimier denne sommer? Vi har spurgt jer! Her kan du se, hvad læserne skal læse.
På Gerningsstedet, vores krimi-side på Facebook, har vi spurgt jer, hvad I skal læse af gode krimier denne sommer. Derfor kan vi nu…
Hvad indeholder en god krimi?
Medrivende krimier består af flere elementer, der tilsammen skaber en spændende og fængslende historie. Der findes flere forskellige undergenrer inden for krimien, men alligevel indeholder mange krimibøger de samme kerneelementer.
Typisk begynder handlingen med en forbrydelse, som driver historien fremad, og der er en hovedperson, som skal løse mysteriet bag forbrydelsen. Læseren bliver typisk holdt på tæerne, da der hele tiden præsenteres nye ledetråde og mistænkte, så man kan gætte med som fortællingen udvikler sig. Til sidst vil forbryderen afsløres på en måde, som kan være både overraskende og tilfredsstillende for dig som læser.
Krimien skal altså have et interessant plot, der holder læseren engageret og nysgerrig, men karakterudviklingen er lige så vigtig. En krimi skal nemlig gerne have veludviklede karakterer med dybde, som gør, at læseren engagerer sig og har empati med karakterernes situation.
Endvidere skal en god krimi have en passende balance mellem spænding og information. Der skal være en grad af mystik, der driver historien fremad og holder læseren på kanten af sæder, men samtidig skal historien også indeholde de nødvendige oplysninger og ledetråde, der er nødvendige for at finde svar på forbrydelsen og opklare mordet.
Hvad er en krimiserie?
En krimiserie er en serie af bøger, der følger en eller flere detektiver eller politiefterforskere, som arbejder på forskellige kriminalsager. Krimiserier har ofte en række karakterer, der er forbundet med hinanden på tværs af forskellige bøger.
Typisk vil en krimiserie have et overordnet plot, som strækker sig gennem hele serien, men der vil også være enkelte sager, som bliver løst i hver bog. Som serien skrider frem, vil læserne lære mere om hovedpersonernes baggrundshistorier og personlige relationer, hvilket gør det muligt at udvikle disse karakterer gennem serien.
En krimiserie giver forfatteren mulighed for at udforske forskellige typer af forbrydelser og temaer over tid. For eksempel kan der være en bog, hvor hovedpersonerne arbejder på en seriemorder-sag, og i næste udgivelse kan de være involveret i en svindelsag eller en international narkotikahandel. På denne måde kan en krimiserie tilbyde en bred vifte af forskellige typer af spændende kriminalsager og skabe en loyal følgegruppe af læsere eller seere, der vil holde sig opdateret med den seneste bog.
Forskellige genrer inden for krimien
Selvom en krimi generelt indeholder de samme elementer, så findes der flere forskellige slags krimier. Dette indebærer eksempelvis:
- Den psykologiske thriller
- Politiromanen
- Videnskabskrimi
I en psykologisk thriller er der et stort fokus på karakterernes psykologiske udvikling, og som læser vil du være i tvivl om, hvilke oplysninger du kan stole på, indtil sidste side. I fortællingen er der en underliggende fare, som er svær at gennemskue.
Politiromanen er særligt udbredt blandt skandinaviske forfattere. Nogle af de mest kendte navne er eksempelvis danske Sara Blædel og norske Jo Nesbø, som begge har udgivet forskellige titler inden for denne genre. I denne type roman følger læseren typisk historien gennem en politibetjents øjne. Det betyder også, at du som læser følger politiets opklaringsarbejde.
I videnskabskrimien spiller videnskab, som matematik, kemi eller fysik, typisk en ret afgørende rolle, når det omhandler forbrydelsen eller opklaringen af den. Genren spiller på både fantasi og forskning, hvilket giver en interessant dynamik.
Hvorfor optager krimien os?
Krimien optager os af flere årsager. For det første har krimigenren en tendens til at være spændende og udfordrende. Det kan være fascinerende at prøve at løse gåden og finde ud af, hvem der står bag forbrydelsen. Det er en mental udfordring, der kan give os en følelse af tilfredsstillelse, når vi endelig finder svaret.
For det andet kan krimien give os en følelse af spænding og fare på en sikker måde. Vi kan opleve intensiteten og spændingen, som karaktererne oplever, uden at vi selv er i fare. Det kan give os en adrenalinpumpende oplevelse, selvom vi sidder i trygge rammer hjemme i sofaen.
Endelig kan krimien tilbyde os en mulighed for at udforske menneskets mørkere sider og prøve at forstå, hvad der driver en person til at begå en forbrydelse. Det kan være både skræmmende og fascinerende på samme tid. Krimigenren tillader os at udforske den menneskelige psyke og de komplekse årsager til, hvorfor nogen vælger at begå kriminalitet.
Derudover kan krimigenren også appellere til vores grundlæggende behov for retfærdighed. Ofte ender krimier med at den skyldige bliver fanget og retfærdigheden sejrer, hvilket kan give os en følelse af tilfredsstillelse og håb.