Fra de store pragtværker om kongehuset fyldt med smukke billeder til den prisbelønnede forfatters tidsportræt af regenten og den satiriske roman. Der er masser af læsestof til tronskiftet.
Kongehuset: Overraskelsen har knapt lagt sig, fra Dronning Margrethe meddelte i sin nytårstale, at hun abdicerer, til Kronprinsen udråbes til Kong Frederik 10 på Christiansborg Slot efter et statsråd den 14. januar 2024.
Og til interesserede er der masser af royal baggrundsviden at dykke ned i både før og efter tronskiftet.
Pragtværket
Pragtværket om vores afgående dronning, Margrethe 2, finder du i Karin Palshøjs store smukke bog med masser af unikke fotografier fra dronningens liv.
I bogen følger vi Dronningen gennem billeder fra hele hendes liv: Familien og tronen, prins Henrik og kærligheden, børn og børnebørn, arkæologi og kunst, kjoler og andre klæder, de hjemlige slotte og det danske kongerige. H.M. Dronningen har givet tilladelse til at vise mere end 70 private fotografier fra kong Frederik og dronning Ingrids samlinger, der befinder sig på H.M. Dronningens Håndbibliotek. Dronningen har desuden delt sine erindringer om et udvalg af bogens billeder.
Karin Palshøj er journalist og forfatter. Hun er tidligere mangeårig vært og redaktør på DR og forfatter til flere bøger om kongehuset. I dag er hun ansat i mediekoncernen Egmonts kommunikationsafdeling.
Folkets bog om Margrethe
I 2022 kunne dronning Margrethe fejre sit 50-års regentjubilæum.
I sit virke som regent har hun mødt et hav af mennesker og haft stor indflydelse på Danmark såvel som på den enkelte dansker. I Skal man neje? gives ordet til nogle af de mennesker, som har haft dronning Margrethe inde på livet. Til sammen tegner historierne et kærligt portræt af Danmarks dronning.
Læs blandt andet om, hvordan det var for Søren Thomassen at stå i livgarden den iskolde januardag, da Kronprinsesse Margrethe blev udnævnt til dronning. Eller hvordan den unge gymnasieelev Johanne Juul Olsen fra Sydslesvig inspirerede dronningen til at bruge et nyt ord i sin nytårstale. Læs også om Lis Christensen, der kan kalde sig kongelig hofleverandør af gravhunde og find ud af om det lykkedes Knud Romer endelig at få Ingahild Grathmers autograf.
500 citater med vid og bid
“Jeg har forsøgt at holde mine børn lidt i ørerne, hvad sproget angår, men omvendt samler jeg også mange udtryk op fra de unge og kan lide at variere. Nogle gange går man i shorts og T-shirt, andre gange i kjole, ikke sandt?”
Om abdikation, børneopdragelse, Christiania, gravhunde, kønsroller, laksko, motion, Olsen-banden, teknologi, ægteskab og mange andre emner.
En kold januarlørdag i 1972 får Danmark en ny dronning. Enogtredive år gammel, gift på femte år og mor til to små drenge, bliver Margrethe 2. kastet ud i sit livs største opgave. Udfordringerne står i kø. Det samme gør republikanere, trosspørgsmål, Dronningerunder og oliekriser …
Jens Andersen, forfatter til flere prisbelønnede biografier om bl.a. Thit Jensen og H.C. Andersen, fortæller den fængslende historie om Dronning Margrethes 40 år på tronen i 2012 og knytter trådene mellem en regent, et familiemenneske, en kosmopolit og en kunstner, der kalder sig “M”.
På baggrund af fire årtiers Danmarkshistorie hører vi Dronningens meninger om teknologi, tro, feminisme, flygtninge, kunst, kultur, sprog, sport og meget mere. Vi følger en dronning på officielle rejser i alle verdenshjørner og møder hende også til indianeroprør i Rebild Bakker i 1970’erne, på talerstolen i Europaparlamentet i 80’erne, dansende med en rose i munden i Baltikum i 90’erne og teltende på isen i Østgrønland i 00’erne.
Alt sammen er det med til at tegne portrættet af en søgende kvinde – “M” – som med sit særlige ansvar og sin unikke position i det danske samfund gennem 40 år har deltaget i diskussionen om vores menneskelighed, nationale identitet og nødvendige bidrag til verden uden for Valby Bakke.
Bogen er rigt illustreret med fotografier fra dronningens liv, og kan i dag læses som e-bog og høres som lydbog.
I et skur bag en havnekaj i Hongkong får den unge Ritou en dyster spådom: Du skal forsvinde fra verden uden at dø. Først mange år senere giver den kinesiske shamans ord mening.
Som gammel mand fortæller han sin historie til en ung kvindelig kok, som han møder, mens han samler trøfler på et bjerg i Sydfrankrig. I Ritous sidste sommer opstår et umage venskab.
Erhvervsportrættet
Kongehuset – på arbejde for Danmark fra 2021 af Karin Palshøj og Gitte Redder er et enestående indblik i den kongelige families mange rejser og statsbesøg, hvor dronningen og kronprinsparret bidrager til at sætte danske værdier som demokrati, frihed og bæredygtighed på verdenskortet. Samtidig fletter forfatterne et halvt århundredes verdenshistorie sammen med dronningens 50 år på den danske trone.
Med kongehusets tilladelse bringer bogen en række unikke illustrationer fra rejserne. Blandt andet den unge tronfølger Margrethes tegninger fra den store rejse til Asien i 1963 og programmer fra statsbesøg til blandt andet Sverige, Australien og Japan. Dronningen har mødt statsledere som Indira Gandhi, Nelson Mandela, Angela Merkel og Barack Obama, sovet i formand Maos seng i Beijing og fået skældud af Sovjetunionens præsident Podgornij. Hun har haft Fidel Castro som bordherre og været i audiens hos pave Benedikt 16. i Vatikanet.
I bogen deler tre præsidenter fra henholdsvis Polen, Island og Frankrig, ni danske udenrigsministre, ambassadører, kulturpersoner og topchefer fra Danfoss, Grundfos, Ørsted, Novo Nordisk og andre store danske virksomheder deres personlige betragtninger og anekdoter fra rejser med dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.
Den ny dronning
I 2021 udkom Christian Mohr Boisens hyldest til den daværende Kronprinsesse Mary, som optakt til at hun rundede 50 år.
Bogen er stor og smukt illustreret og viser mange sider af Danmarks kommende dronning som mor, hustru og ambassadør for Danmark. Bogen skal i dag findes antikvarisk.
Den ny konge
I anledning af H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag i 2018 havde H.K.H. Kronprinsessen sammen med fire af Danmarks dygtigste fotografer samlet en række helt særlige øjeblikke fra de sidste 25 år af Kronprinsens liv.
Kronprinsessen bidrog også selv med udvalgte billeder fra egen arkiv. Det blev til en poetisk fortælling i ord og billeder, som inviterer læseren med ind bag den officielle facade og tegner et nuanceret og ærligt billede af Danmarks kommende konge.
Bogen er en indbundet coffee table book på 240 sider og skal i dag findes antikvarisk eller på biblioteket.
Nytårstalerne
Tre ud af fire danskere ser Dronningens nytårstale hvert år klokken 18 på årets sidste dag. For mange er det en tradition, der betyder, at det ikke rigtigt er nytår, før dronningen har talt til befolkningen på direkte TV. Traditionen med monarkens nytårstale til folket begyndte allerede i 1941, da Kong Christian 10. talte i radioen, og siden 1959 har talen uden undtagelser været vist på Danmarks Radio. Nu foreligger Dronning Margrethes nytårstaler på skrift. Bogen er et fascinerende vidnesbyrd om Danmarks og danskernes udvikling, tidens tendenser og politiske strømninger. Værket, som består af Dronning Margrethes nytårstaler, er kommenteret og sat i historisk relief af Henning Dehn-Nielsen. De kan i dag læses som e-bog og høres som lydbog.
Den danske forfatter Henning Dehn-Nielsen (f. 1940) er uddannet cand.phil. fra Københavns Universitet, hvor han læste arkæologi og historie, og netop disse fagområder har været centrum for store dele af hans forfatterskab. Siden 1975 har Dehn-Nielsen udgivet mere end 50 faglitterære bøger om forskelligartede emner.
Den satiriske roman
I en ikke så fjern fremtid erklærer en midaldrende kronprins over for sin mor, den aldrende dronning, at han vil ’stå af’. Men da en orkan af hidtil uset styrke rammer København og ødelægger alt omkring sig, bliver kronprinsen tvunget til at træde i karakter. For det hærgede land og de få overlevende, har brug for en leder med både vilje, mod og den rette træning.
Den dystopisk-satiriske roman “Kongen af Ragnarok” udkom første gang i 2005, og findes i dag som e-bog og lydbog.Niels-Ole Rasmussen (f. 1962) er uddannet fra RUC og har senere studeret journalistik på City University of London. Siden har han blandt andet arbejdet som journalist, studievært og redaktør. Han er forfatter til flere romaner.
Dronning Margrethe
En flot fotobog om dronning Margrethe 2., der giver et omfattende portræt af Danmarks dronning.
Helt enestående har H.M. Dronningen givet tilladelse til at vise mere end 70 private fotografier og også delt sine erindringer om et udvalg af bogens billeder.
Den perfekte bog til dig, der er interesseret i at vide mere om kongehuset.
500 af de sjoveste og skarpeste citater fra taler, bøger og interviews – fra 1960’erne og frem til i dag. I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag har Jens Andersen opdateret og udbygget sin unikke samling af dronningecitater.
Dronning Margrethe er kendt for at have ordet i sin magt og for at kunne spidde enhver situation med en overraskende sproglig vending. Ikke bare i de hundredvis af nøje gennemarbejdede taler, hun har skrevet og holdt gennem 40 år, men også i mere uhøjtidelige interview- og samtalesituationer. Citaterne er samlet under emner, som indledes med abdikation og slutter med ånd.
Danskernes elskede dronning Margrethe kan i 2022 fejre 50-års regentjubilæum.
I Skal man neje? kan du læse fortællinger fra de mennesker, som har haft dronning Margrethe inde på livet. Til sammen tegner historierne et kærligt portræt af dronningen.
Læs om Lis Christensen, der kan kalde sig kongelig hofleverandør af gravhunde, om Søren Thomassen der stod livgarden den iskolde januardag, da Kronprinsesse Margrethe blev udnævnt til dronning og find ud af om det lykkedes Knud Romer endelig at få Ingahild Grathmers autograf.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Resultatet er noget så sjældent som helstøbt” – Fyens Stiftstidende
“Mick Vraa er tydeligt i sit es” – Weekendavisen
“Mich Vraa skriver som altid i et fremragende og sanseligt sprog” – Litteratursiden
I et skur bag en havnekaj i Hongkong får den unge Ritou en dyster spådom: Du skal forsvinde fra verden uden at dø. Først mange år senere giver den kinesiske shamans ord mening.
Som gammel mand fortæller han sin historie til en ung kvindelig kok som han møder mens han samler trøfler på et bjerg i Sydfrankrig. I Ritous sidste sommer opstår et umage venskab.
Fra de store pragtværker om kongehuset fyldt med smukke billeder til den prisbelønnede forfatters tidsportræt af regenten og den satiriske roman. Der er masser af læsestof til tronskiftet.
Kongehuset: Overraskelsen har knapt lagt sig, fra Dronning Margrethe meddelte i sin nytårstale, at hun abdicerer, til Kronprinsen udråbes til Kong Frederik 10 på Christiansborg Slot efter et statsråd den 14. januar 2024.
Og til interesserede er der masser af royal baggrundsviden at dykke ned i både før og efter tronskiftet.
Pragtværket
Pragtværket om vores afgående dronning, Margrethe 2, finder du i Karin Palshøjs store smukke bog med masser af unikke fotografier fra dronningens liv.
I bogen følger vi Dronningen gennem billeder fra hele hendes liv: Familien og tronen, prins Henrik og kærligheden, børn og børnebørn, arkæologi og kunst, kjoler og andre klæder, de hjemlige slotte og det danske kongerige. H.M. Dronningen har givet tilladelse til at vise mere end 70 private fotografier fra kong Frederik og dronning Ingrids samlinger, der befinder sig på H.M. Dronningens Håndbibliotek. Dronningen har desuden delt sine erindringer om et udvalg af bogens billeder.
Karin Palshøj er journalist og forfatter. Hun er tidligere mangeårig vært og redaktør på DR og forfatter til flere bøger om kongehuset. I dag er hun ansat i mediekoncernen Egmonts kommunikationsafdeling.
Folkets bog om Margrethe
I 2022 kunne dronning Margrethe fejre sit 50-års regentjubilæum.
I sit virke som regent har hun mødt et hav af mennesker og haft stor indflydelse på Danmark såvel som på den enkelte dansker. I Skal man neje? gives ordet til nogle af de mennesker, som har haft dronning Margrethe inde på livet. Til sammen tegner historierne et kærligt portræt af Danmarks dronning.
Læs blandt andet om, hvordan det var for Søren Thomassen at stå i livgarden den iskolde januardag, da Kronprinsesse Margrethe blev udnævnt til dronning. Eller hvordan den unge gymnasieelev Johanne Juul Olsen fra Sydslesvig inspirerede dronningen til at bruge et nyt ord i sin nytårstale. Læs også om Lis Christensen, der kan kalde sig kongelig hofleverandør af gravhunde og find ud af om det lykkedes Knud Romer endelig at få Ingahild Grathmers autograf.
500 citater med vid og bid
“Jeg har forsøgt at holde mine børn lidt i ørerne, hvad sproget angår, men omvendt samler jeg også mange udtryk op fra de unge og kan lide at variere. Nogle gange går man i shorts og T-shirt, andre gange i kjole, ikke sandt?”
Om abdikation, børneopdragelse, Christiania, gravhunde, kønsroller, laksko, motion, Olsen-banden, teknologi, ægteskab og mange andre emner.
500 af de sjoveste og skarpeste Dronning Margrethe-citater fra taler, bøger, samtaler og interviews – udvalgt og med forord af Jens Andersen.
Portrættet af prisbelønnet forfatter
En kold januarlørdag i 1972 får Danmark en ny dronning. Enogtredive år gammel, gift på femte år og mor til to små drenge, bliver Margrethe 2. kastet ud i sit livs største opgave. Udfordringerne står i kø. Det samme gør republikanere, trosspørgsmål, Dronningerunder og oliekriser …
Jens Andersen, forfatter til flere prisbelønnede biografier om bl.a. Thit Jensen og H.C. Andersen, fortæller den fængslende historie om Dronning Margrethes 40 år på tronen i 2012 og knytter trådene mellem en regent, et familiemenneske, en kosmopolit og en kunstner, der kalder sig “M”.
På baggrund af fire årtiers Danmarkshistorie hører vi Dronningens meninger om teknologi, tro, feminisme, flygtninge, kunst, kultur, sprog, sport og meget mere. Vi følger en dronning på officielle rejser i alle verdenshjørner og møder hende også til indianeroprør i Rebild Bakker i 1970’erne, på talerstolen i Europaparlamentet i 80’erne, dansende med en rose i munden i Baltikum i 90’erne og teltende på isen i Østgrønland i 00’erne.
Alt sammen er det med til at tegne portrættet af en søgende kvinde – “M” – som med sit særlige ansvar og sin unikke position i det danske samfund gennem 40 år har deltaget i diskussionen om vores menneskelighed, nationale identitet og nødvendige bidrag til verden uden for Valby Bakke.
Bogen er rigt illustreret med fotografier fra dronningens liv, og kan i dag læses som e-bog og høres som lydbog.
Romanen om Prins Henrik
Mich Vraas anmelderroste bestseller Under en anden himmel handler om Prins Henrik uden at hans navn nævnes en eneste gang: “Der er håb for det danske sprog. Mich Vraa viser vejen med roman om prins Henrik, før han blev prins. Og lidt om bagefter,” som Berlingske skrev i sin 5-stjernede anmeldelse.
I et skur bag en havnekaj i Hongkong får den unge Ritou en dyster spådom: Du skal forsvinde fra verden uden at dø. Først mange år senere giver den kinesiske shamans ord mening.
Som gammel mand fortæller han sin historie til en ung kvindelig kok, som han møder, mens han samler trøfler på et bjerg i Sydfrankrig. I Ritous sidste sommer opstår et umage venskab.
Erhvervsportrættet
Kongehuset – på arbejde for Danmark fra 2021 af Karin Palshøj og Gitte Redder er et enestående indblik i den kongelige families mange rejser og statsbesøg, hvor dronningen og kronprinsparret bidrager til at sætte danske værdier som demokrati, frihed og bæredygtighed på verdenskortet. Samtidig fletter forfatterne et halvt århundredes verdenshistorie sammen med dronningens 50 år på den danske trone.
Med kongehusets tilladelse bringer bogen en række unikke illustrationer fra rejserne. Blandt andet den unge tronfølger Margrethes tegninger fra den store rejse til Asien i 1963 og programmer fra statsbesøg til blandt andet Sverige, Australien og Japan. Dronningen har mødt statsledere som Indira Gandhi, Nelson Mandela, Angela Merkel og Barack Obama, sovet i formand Maos seng i Beijing og fået skældud af Sovjetunionens præsident Podgornij. Hun har haft Fidel Castro som bordherre og været i audiens hos pave Benedikt 16. i Vatikanet.
I bogen deler tre præsidenter fra henholdsvis Polen, Island og Frankrig, ni danske udenrigsministre, ambassadører, kulturpersoner og topchefer fra Danfoss, Grundfos, Ørsted, Novo Nordisk og andre store danske virksomheder deres personlige betragtninger og anekdoter fra rejser med dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.
Den ny dronning
I 2021 udkom Christian Mohr Boisens hyldest til den daværende Kronprinsesse Mary, som optakt til at hun rundede 50 år.
Bogen er stor og smukt illustreret og viser mange sider af Danmarks kommende dronning som mor, hustru og ambassadør for Danmark. Bogen skal i dag findes antikvarisk.
Den ny konge
I anledning af H.K.H. Kronprinsens 50-års fødselsdag i 2018 havde H.K.H. Kronprinsessen sammen med fire af Danmarks dygtigste fotografer samlet en række helt særlige øjeblikke fra de sidste 25 år af Kronprinsens liv.
Kronprinsessen bidrog også selv med udvalgte billeder fra egen arkiv. Det blev til en poetisk fortælling i ord og billeder, som inviterer læseren med ind bag den officielle facade og tegner et nuanceret og ærligt billede af Danmarks kommende konge.
Bogen er en indbundet coffee table book på 240 sider og skal i dag findes antikvarisk eller på biblioteket.
Nytårstalerne
Tre ud af fire danskere ser Dronningens nytårstale hvert år klokken 18 på årets sidste dag. For mange er det en tradition, der betyder, at det ikke rigtigt er nytår, før dronningen har talt til befolkningen på direkte TV. Traditionen med monarkens nytårstale til folket begyndte allerede i 1941, da Kong Christian 10. talte i radioen, og siden 1959 har talen uden undtagelser været vist på Danmarks Radio. Nu foreligger Dronning Margrethes nytårstaler på skrift. Bogen er et fascinerende vidnesbyrd om Danmarks og danskernes udvikling, tidens tendenser og politiske strømninger. Værket, som består af Dronning Margrethes nytårstaler, er kommenteret og sat i historisk relief af Henning Dehn-Nielsen. De kan i dag læses som e-bog og høres som lydbog.
Den danske forfatter Henning Dehn-Nielsen (f. 1940) er uddannet cand.phil. fra Københavns Universitet, hvor han læste arkæologi og historie, og netop disse fagområder har været centrum for store dele af hans forfatterskab. Siden 1975 har Dehn-Nielsen udgivet mere end 50 faglitterære bøger om forskelligartede emner.
Den satiriske roman
I en ikke så fjern fremtid erklærer en midaldrende kronprins over for sin mor, den aldrende dronning, at han vil ’stå af’. Men da en orkan af hidtil uset styrke rammer København og ødelægger alt omkring sig, bliver kronprinsen tvunget til at træde i karakter. For det hærgede land og de få overlevende, har brug for en leder med både vilje, mod og den rette træning.
Den dystopisk-satiriske roman “Kongen af Ragnarok” udkom første gang i 2005, og findes i dag som e-bog og lydbog.Niels-Ole Rasmussen (f. 1962) er uddannet fra RUC og har senere studeret journalistik på City University of London. Siden har han blandt andet arbejdet som journalist, studievært og redaktør. Han er forfatter til flere romaner.
Dronning Margrethe
En flot fotobog om dronning Margrethe 2., der giver et omfattende portræt af Danmarks dronning.
LÆS OGSÅ: Karin Palshøj om sit pragtværk om Danmarks regent: Alle har vi vore historie med og om Dronningen
Helt enestående har H.M. Dronningen givet tilladelse til at vise mere end 70 private fotografier og også delt sine erindringer om et udvalg af bogens billeder.
Den perfekte bog til dig, der er interesseret i at vide mere om kongehuset.
Du kan købe Dronning Margrethe online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.
500 citater af Dronning Margrethe
500 af de sjoveste og skarpeste citater fra taler, bøger og interviews – fra 1960’erne og frem til i dag. I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag har Jens Andersen opdateret og udbygget sin unikke samling af dronningecitater.
Dronning Margrethe er kendt for at have ordet i sin magt og for at kunne spidde enhver situation med en overraskende sproglig vending. Ikke bare i de hundredvis af nøje gennemarbejdede taler, hun har skrevet og holdt gennem 40 år, men også i mere uhøjtidelige interview- og samtalesituationer. Citaterne er samlet under emner, som indledes med abdikation og slutter med ånd.
Du kan købe 500 citater af Dronning Margrethe online, fx hos Bog&idé, eller hos din lokale boghandler.
Skal man neje?
Danskernes elskede dronning Margrethe kan i 2022 fejre 50-års regentjubilæum.
I Skal man neje? kan du læse fortællinger fra de mennesker, som har haft dronning Margrethe inde på livet. Til sammen tegner historierne et kærligt portræt af dronningen.
Læs om Lis Christensen, der kan kalde sig kongelig hofleverandør af gravhunde, om Søren Thomassen der stod livgarden den iskolde januardag, da Kronprinsesse Margrethe blev udnævnt til dronning og find ud af om det lykkedes Knud Romer endelig at få Ingahild Grathmers autograf.
Du kan købe Skal man neje? online, eller i din lokale boghandler.
Under en anden himmel
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Resultatet er noget så sjældent som helstøbt” – Fyens Stiftstidende
“Mick Vraa er tydeligt i sit es” – Weekendavisen
“Mich Vraa skriver som altid i et fremragende og sanseligt sprog” – Litteratursiden
I et skur bag en havnekaj i Hongkong får den unge Ritou en dyster spådom: Du skal forsvinde fra verden uden at dø. Først mange år senere giver den kinesiske shamans ord mening.
Som gammel mand fortæller han sin historie til en ung kvindelig kok som han møder mens han samler trøfler på et bjerg i Sydfrankrig. I Ritous sidste sommer opstår et umage venskab.
Du kan købe Under en anden himmel online, hos fx. Bog&Idé eller i din nærmeste boghandel.
Andre læste også: