Danske romaner Romaner

“Jeg håber, at Intethvid vil blive opfattet, ikke bare som en stemme, men som et skrig i debatten”

Anders Meidahl debutroman intethvid

Anders Meidahls debut Intethvid er en roman baseret på personlige erfaringer med at være behandler i det psykiatriske system. Litterær direktør på Lindhardt og Ringhof Sune de Souza Schmidt-Madsen peger i sin tale til forfatteren på, at Intethvid rejser en nødvendig debat om en af de måske største udfordringer, vi som samfund står overfor i dag; et psykatrisk system i knæ.

Intethvid er en roman, som vi er stolte af at udgive og som bringer en synsvinkel ind i dansk skønlitteratur, vi ikke tidligere har set. Den tager det psykiatriske system under behandling, men i modsætning til de fleste fremstillinger, der handler om oplevelsen af at være patient i systemet, tager Intethvid udgangspunkt i de mennesker, der arbejder der. “Frelserne”, som hovedpersonen sarkastisk siger om sig selv.

Men der er ingen “frelsere” i romanen. Snarere oplever vi en virkelighed, som er så nådesløs, kold og brutal, at dem, der skulle være ansat til at passe på de syge, selv bliver syge under de umenneskelige forhold.

“En kvinde står på bunden af en dyb brønd”, siger hovedpersonen. “Hun råber om hjælp. Jeg kaster en orange sovepille ned i brønden og sætter mig ind bag en computer”. Klinikchefen formaner medarbejderne: “Husk nu at spørge, om de troværdigt kan love ikke at begå selvmord, inden I udskriver dem. Og allervigtigst, sørg for, det bliver journalnoteret”.

Jeg håber, at Intethvid vil blive opfattet, ikke bare som en stemme, men som et skrig i en debat, som lige nu går i søvne.

For det er en nødvendig debat, måske en af de vigtigste udfordringer, vi som samfund står overfor lige nu. Psykiske udfordringer rammer os alle, og alligevel er det som om, vi altid tror, det kun er de andre – men når man først lærer folk at kende, er der snart ingen, der ikke har været berørt af psykisk sygdom.

Vi har et problem et sted. For mig at se, bor det i den sætning, der står i Anders Meidahls roman, om at vi er kommet væk fra den overtro, at det er birketræer, der er behov for. I dag kurerer vi udelukkende psykiske sygdomme med medicin, men måske er det netop birketræer, vi har brug for. Ikke alene, naturligvis. Vi har brug for al den hjælp, lægevidenskaben kan give os. Men vi må ikke glemme, at mennesket rummer mange fakulteter – udover de rent biologiske. Måske er der brug for at male og brug for at digte.

For mig er Intethvid sådan et birketræ, vi har brug for.”

LÆS MERE Uddrag af romanen Intethvid

Læs mere om Anders Meidahls roman Intethvid

"Jeg håber, at Intethvid vil blive opfattet, ikke bare som en stemme, men som et skrig i debatten"

”»I skal udskrive og overflytte så mange, I kan komme afsted med,« befaler hun og minder om det årlige effektiviseringskrav på 2%.
»Men husk nu at spørge, om de kan love ikke at begå selvmord, inden I udskriver dem. Og allervigtigst, sørg for, at det bliver journalnoteret.«”

Mellem de kridhvide, nøgne betonvægge på Ny Rosenhøj Psykiatrisk Hospital, går en nyudklækket læge og drømmer om en mere menneskelig psykiatri. Om plads til blomster, kunst og omsorg. Det, der som det eneste, kunne få hans egen mor ud af mørket. Men overalt mødes han af kyniske krav om effektivisering. Over to nattevagter domineret af underbemanding, overbelægning, svigt og stress, drives han ud over sammenbruddets rand. Fortidens traumer begynder at vælde op i hans nutid, og snart er det ikke til at kende behandler fra patient.

Du kan købe Intethvid af Anders Meidahl fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.