Denne opskrift tager tid. Men det er også i orden, for ikke alle opskrifter skal kunne laves på 10 minutter! Her tages cheesecaken et skridt (eller to) videre, idet flødeostecremen laves til en cremet is, der kommer i godt selskab med både en sprød crumble, silkeblød vaniljesauce og aromatiske bidder af syltet appelsin. Vær opmærksom på, at du skal begynde to dage i forvejen med at sylte
appelsin og en dag i forvejen med isen. Resten af de syltede appelsiner er fortræffelige på et stykke ristet brød.
6-8 personer
SYLTET APPELSIN
6 usprøjtede appelsiner
1 usprøjtet citron
3 liter vand (3000 g)
saften af 1 citron
samme mængde sukker som vægten af frugten
CHEESECAKE-IS
5 dl sødmælk (500 g)
1 dl piskefløde (100 g)
1 stor spsk glukosesirup
175 g sukker
40 g æggeblommer (2 stk.)
revet skal af 1 usprøjtet citron
kornene af ½ stang vanilje
50 g flødeost
CRUMBLE
100 g blødt smør
100 g flormelis
100 g hvedemel
70 g mandelmel
1 knsp fint salt
VANILJESAUCE
5 dl piskefløde (500 g)
50 g sukker
½ stang vanilje
SYLTEDE APPELSINER
Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern eventuelle kerner. Kom frugtskiverne i en skål med 3 liter vand. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå natten over og trække på køkkenbordet. Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre
i 35 minutter. Afkøl til næste dag. Dagen efter skal du afveje frugt og vand og tilsætte samme mængde af sukker. Bring det hele i kog, og lad det simre i 1 time og 20 minutter.
Tilsæt citronsaft, og lad det koge i et par minutter. Hak evt. frugten i mindre stykker. Hæld syltede appelsiner og lage i et patentglas eller anden tætsluttende beholder. Afkøl, og opbevar dem i køleskabet.
CHEESECAKE-IS
Kom sødmælk, piskefløde og glukosesirup i en gryde, og bring det til kogepunktet. Pisk sukker og æggeblommer sammen i en skål. Tilsæt revet citronskal og vaniljekorn. Hæld den varme mælkefløde over æggemassen under kraftig piskning. Hæld æggefløden tilbage i gryden, og lad den legere og tykne ved 85° under omrøring med en gummidejskraber. Mål efter med et digitaltermometer. Vær opmærksom på, at cremen ikke må koge. Hæld blandingen igennem en sigte over i en skål, og lad den afkøle helt.
Tilsæt flødeost, og kør en tur med stavblenderen. Lad blandingen trække i køleskabet natten over. Kør isen i en ismaskine. Kom ismassen i en tætsluttende beholder og opbevar den i fryseren, til du skal servere triflien.
CRUMBLE
Bland blødt smør, flormelis, mel, mandelmel og salt sammen i en skål til en ensartet masse – gnid dejen mellem hænderne, så det ”krummer”. Fordel disse krummer på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem tørre ved stuetemperatur i ca. 20 minutter. Forvarm ovnen til 165°.
Bag krummerne midt i ovnen i 20-25 minutter, eller indtil de er gyldenbrune.
Afkøl.
VANILJESAUCE
Kom piskefløde, sukker, vaniljekorn og -stang i en kasserolle, og bring det i kog. Fløden vil tykne stille og roligt under omrøring med en gummidejskraber.
Afkøl.
SAMLING
Kom en stor skefuld syltet appelsin og lage i et dessertglas. Lav en stor kugle is, og læg den ovenpå (har isen været frosset længe, så lad den temperere 10 minutter ved stuetemperatur, inden du anretter) . Hæld et par spsk vaniljesauce over, og slut af med crumble. Server straks.
T I P
Hvis ikke du har en ismaskine, kan du bruge en blender. Frys først isen i en form. Når den begynder at stivne, skal du blende den og stille den tilbage i fryseren igen. Når isen har konsistens som en blød sorbet, skal du blende den igen, og derefter kan du fryse den så hård, som du ønsker.
Denne opskrift tager tid. Men det er også i orden, for ikke alle opskrifter skal kunne laves på 10 minutter! Her tages cheesecaken et skridt (eller to) videre, idet flødeostecremen laves til en cremet is, der kommer i godt selskab med både en sprød crumble, silkeblød vaniljesauce og aromatiske bidder af syltet appelsin. Vær opmærksom på, at du skal begynde to dage i forvejen med at sylte
appelsin og en dag i forvejen med isen. Resten af de syltede appelsiner er fortræffelige på et stykke ristet brød.
6-8 personer
SYLTET APPELSIN
6 usprøjtede appelsiner
1 usprøjtet citron
3 liter vand (3000 g)
saften af 1 citron
samme mængde sukker som vægten af frugten
CHEESECAKE-IS
5 dl sødmælk (500 g)
1 dl piskefløde (100 g)
1 stor spsk glukosesirup
175 g sukker
40 g æggeblommer (2 stk.)
revet skal af 1 usprøjtet citron
kornene af ½ stang vanilje
50 g flødeost
CRUMBLE
100 g blødt smør
100 g flormelis
100 g hvedemel
70 g mandelmel
1 knsp fint salt
VANILJESAUCE
5 dl piskefløde (500 g)
50 g sukker
½ stang vanilje
SYLTEDE APPELSINER
Skyl appelsinerne og citronen grundigt. Skær citrusfrugterne i tynde skiver, og fjern eventuelle kerner. Kom frugtskiverne i en skål med 3 liter vand. Dæk til med husholdningsfilm, og lad det stå natten over og trække på køkkenbordet. Bring det hele i kog i en gryde, og lad det simre
i 35 minutter. Afkøl til næste dag. Dagen efter skal du afveje frugt og vand og tilsætte samme mængde af sukker. Bring det hele i kog, og lad det simre i 1 time og 20 minutter.
Tilsæt citronsaft, og lad det koge i et par minutter. Hak evt. frugten i mindre stykker. Hæld syltede appelsiner og lage i et patentglas eller anden tætsluttende beholder. Afkøl, og opbevar dem i køleskabet.
CHEESECAKE-IS
Kom sødmælk, piskefløde og glukosesirup i en gryde, og bring det til kogepunktet. Pisk sukker og æggeblommer sammen i en skål. Tilsæt revet citronskal og vaniljekorn. Hæld den varme mælkefløde over æggemassen under kraftig piskning. Hæld æggefløden tilbage i gryden, og lad den legere og tykne ved 85° under omrøring med en gummidejskraber. Mål efter med et digitaltermometer. Vær opmærksom på, at cremen ikke må koge. Hæld blandingen igennem en sigte over i en skål, og lad den afkøle helt.
Tilsæt flødeost, og kør en tur med stavblenderen. Lad blandingen trække i køleskabet natten over. Kør isen i en ismaskine. Kom ismassen i en tætsluttende beholder og opbevar den i fryseren, til du skal servere triflien.
CRUMBLE
Bland blødt smør, flormelis, mel, mandelmel og salt sammen i en skål til en ensartet masse – gnid dejen mellem hænderne, så det ”krummer”. Fordel disse krummer på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem tørre ved stuetemperatur i ca. 20 minutter. Forvarm ovnen til 165°.
Bag krummerne midt i ovnen i 20-25 minutter, eller indtil de er gyldenbrune.
Afkøl.
VANILJESAUCE
Kom piskefløde, sukker, vaniljekorn og -stang i en kasserolle, og bring det i kog. Fløden vil tykne stille og roligt under omrøring med en gummidejskraber.
Afkøl.
SAMLING
Kom en stor skefuld syltet appelsin og lage i et dessertglas. Lav en stor kugle is, og læg den ovenpå (har isen været frosset længe, så lad den temperere 10 minutter ved stuetemperatur, inden du anretter) . Hæld et par spsk vaniljesauce over, og slut af med crumble. Server straks.
T I P
Hvis ikke du har en ismaskine, kan du bruge en blender. Frys først isen i en form. Når den begynder at stivne, skal du blende den og stille den tilbage i fryseren igen. Når isen har konsistens som en blød sorbet, skal du blende den igen, og derefter kan du fryse den så hård, som du ønsker.
Andre læste også: