Thomas Korsgaard modtager Lars Kjeldgaards Ærespris
I dag bliver Lars Kjeldgaards Ærespris uddelt for 11. gang, og i år modtager forfatter og dramatiker Thomas Korsgaard prisen. Fondens bestyrelse uddeler årligt prisen,…
Rim med Thomas Korsgaard! Download aktivitetsark her
Det er sjovt at rime! Kreativiteten får frit løb, og ord og sætninger sættes sammen på nye, sjove måder. Kun fantasien sætter grænser!…
Alle bøger af Thomas Korsgaard. Se dem her
Thomas Korsgaards forfatterskab byder på gribende romaner fra Danmarks udkant, novellesamlinger med præcise og skarpe beskrivelser og morsomme børnebøger. Her kan du danne…
Tag med Thomas Korsgaard til Byen ved siden af
”Jeg er glad for udtrykket om noget, som er ”helt ved siden af”. Noget der er krøllet og skævt og sjovt,” siger Thomas…
Thomas Korsgaard fortæller om Snydt ud af næsen. Se interviewet her
Thomas Korsgaards novellesamling Snydt ud af næsen har placeret sig på bestsellerlisterne siden udgivelsen i januar og har fået gode anmeldelser. Se et…
Nu har USA også opdaget Thomas Korsgaard: The New Yorker bringer titel-novelle fra Snydt ud af næsen
Thomas Korsgaards forfatterskab påkalder sig større og større international opmærksomhed – nu også hos et af de mest ansete amerikanske magasiner The New Yorker.…
”Et landskabsmaleri af skæbnefortællinger”: Thomas Korsgaard om Snydt ud af næsen
“Novellerne i Snydt ud af næsen foregår allesammen i det samme område bestående af nogle småbyer et sted i Midtjylland. Det er ikke en…
Læs i Snydt ud af næsen: Thomas Korsgaards novellesamling om menneskeskæbner i et lokalsamfund
I Snydt ud af næsen tegner Thomas Korsgaard et hjerteskærende portræt af livet i et samfund, hvor efternavn og sladder definerer alt. I…
Snydt ud af næsen: ny bog fra Thomas Korsgaard udkommer i 2024
Med Thomas Korsgaards nye bog, Snydt ud af næsen, er scenen sat i en lille by, hvor alle kender alle – og ikke kun…
Inspiration til hvad du skal læse i juleferien? Se vores store julelæseliste her!
Den søde juletid er lige om hjørnet! Julen er bøgernes fest – og juleferie plus bøger er lig med timevis af skøn underholdning.…
Thomas Korsgaard er den yngste vinder af De Gyldne Laurbær nogensinde
Thomas Korsgaard er i skrivende stund den yngste vinder af De Gyldne Laurbær nogensinde. I en alder af kun 26 år vandt Thomas Korsgaards prisen for den tredje bog: Man skulle nok have været der i sin anerkendte trilogi (også kaldet Tue-triologien).
De Gyldne Laurbær uddeles af foreningen De Gyldne Laurbær. Prisen er blevet uddelt siden år 1949 og uddeles en gang årligt baseret på en afstemning fra alle danske boghandlere. Tidligere er prisen gået til forfattere som Knud Romer og Karen Blixen.
Til uddelingen af De Gylde Laurbær i 2022 udtalte Lindhardt og Ringhofs litterære direktør, Sune de Souza Schmidt-Madsen, sig om Thomas Korsgaard:
“I aften hædrer vi Danmarks yngste laureat nogensinde. I aften hædrer vi et forfatterskab, der allerede er blevet uomgængeligt på landets gymnasier og folkeskoler. I aften hylder vi en forfatter, som ikke alene med sine bøger, men også ved at være den han er, har fornyet vores branche”.
LÆS OGSÅ: Sune de Souza Schmidt-Madsen: “Hvem er det så, vi hylder i dag? Hvem er Thomas Korsgaard?”
Thomas Korsgaards debutroman: Hvis der skulle komme et menneske forbi tog læserne med storm
Thomas Korsgaards debut sker i 2017, og romanen sætter scenen for hele trilogien. Drengen Tue bor for enden af an lang grusvej i byen Nørre Ørum, som ligger uden for Skive. Her bor Tue med sin mor, far, bror og søster. Familien lever i fattigdom og forældrene overlader meget børnene til dem selv.
Mange anmeldere og læsere har rost Hvis der skulle komme et menneske forbi. Heriblandt kendte personligheder som forfatter Suzanne Brøgger og daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Tues vej ind i de voksnes rækker består desuden af andre udfordringer end den manglende omsorg fra forældrene. Han kæmper også med sig selv og sin seksualitet. Tue er homoseksuel, som kun gør hans tilværelse sværere. Tues trang til at komme væk hjemmefra bliver kun større. Særligt da han i den anden bog: En dag vil vi grine af det starter på gymnasiet i Skrive.
I de to sidste bøger i trilogien følger vi Tues udvikling og familien, der er præget af psykisk og fysisk vold. Thomas Korsgaard har tidligere udtalt, at han med den anden bog ikke følte, at fortællingen var ordentligt afsluttet, hvor Tue pakker alle sine ting og flygter fra sin familie. I den tredje bog handler det især om at bryde et mønster fra det, han kommer fra. Det prøver han at gøre, da han er flyttet til København.
På trods af at bøgerne behandler dystre emner, kommer de tre bøger også omkring ømhed, humor og menneskelig indsigt. Der er også håb i trilogien.
LÆS OGSÅ: Thomas Korsgaard om man skulle nok have været der
Få indblik i Thomas Korsgaards andre bøger
Udover forfatterens kendte trilogi har Thomas Korsgaard skrevet bøger som:
- Tyverier
- Mente I det
- Snydt ud af næsen
- Minimund
- Tyggegummidamen
- Bien fra Malta
Tyverier skrev Thomas Korsgaard, inden han udgav den sidste bog i den omtalte trilogi. Den udkom i 2019 og var en novellesamling med i alt femten noveller. Novellerne handler blandt andet om at skjule sandheden, stjæle og snyde.
Minimund er Thomas Korsgaards debut i børnebogsgenren. Bogen handler om drengen Sylvester, som Thomas Korsgaard har skrevet sammen med Frida Brygmann. Sylvester er karakteriseret som en dreng, der er ked af sin spinkle stemme og lille mund, hvilken han bliver drillet for af de andre børn i skolen. Sylvester får hjælp af en lille mand, som har et stemmekatalog under armen, som gør, at Sylvester har mulighed for at prøve forskellige stemmer. Budskabet med bogen er at kunne finde sin egen stemme i samfundet.
Hvis du vil blive klogere på forfatteren Thomas Korsgaard, kan du læse meget mere om den unge forfatter her på siden.
LÆS OGSÅ: Minimund: Interview med Thomas Korsgaard og Frida Brygmann
Med Snydt ud af næsen pådrog Thomas Korsgaard sig endnu mere international opmærksomhed, da titelnovellen i samlingen blev bragt i det ansete magasin The New Yorker den 26. februar 2024.
Snydt ud af næsen består af 16 noveller du aldrig glemmer, fra et sted du aldrig har hørt om. Bogen er et landskabsmaleri af skæbnefortællinger, der panorerer over livet i småbyer i Midtjylland. Med alt fra konkurser, kræmmermarkeder og kurser i madlavning for mandfolk, bliver der stillet skarpt på reglerne og vilkårerne i et lokalsamfund, hvor alle kender alle – og ikke kun for det gode.
LÆS OGSÅ: ”Et landskabsmaleri af skæbnefortællinger”: Thomas Korsgaard om Snydt ud af næsen
FAQ om Thomas Korsgaard:
Herunder kan du læse de to mest almindelig spørgsmål vi bliver stillet om Thomas Korsgaard:
Handler Thomas Korsgaards romaner i virkeligheden om ham selv?
Thomas Korsgaards bøger er blevet læst og tolket i direkte forlængelse af hans eget liv – og meget mere end de reelt er. I Korsgaards romaner bruger han sine livserfaringer, men lader også sin fortællelyst styre. Derfor er der altså ikke tale om autobiografiske romaner.
Hvilke bøger skal man læse fra Thomas Korsgaard?
Thomas Korsgaards trilogi om Tue gjorde ham bemærket i den litterære verden pga. den handler om et stykke moderne danmarkshistorie og er et portræt af velfærdssamfundets udkant. Den sidste roman i trilogien “Man skulle nok have været der” fik han, som den yngste forfatter nogensinde, De Gyldne Laurbær for. Derudover er Thomas Korsgaards novellesamlinger “Tyverier” og “Snydt ud af næsen” også anmelderroste og litterære perler.