Bøger om sport Børnebøger Børnebøger 10-12 år Fagbøger Fagbøger til børn Sportsbøger til børn

”Det er ikke kun store talenter, som bliver elitespillere. Langtfra”. Fodboldprofessor og træner Jens Bangsbo hjælper med at forbedre din træning

fodbold, fodboldtræning, Jens Bangsbo

Drømmer dit barn om at blive bedre til fodbold? Så har Jens Bangsbo, der er fysisk træner i Atalanta B.C. samlet sine bedste råd til, hvordan man optimerer sin træning og bliver en bedre fodboldspiller. Læs mere om Sådan bliver du elitefodboldspiller lige her.

Med den rigtige træning, kan man komme langt. Den internationalt anerkendte fodboldprofessor, Jens Bangsbo, der selv spillet på landsholdet og været træner for b.la. Iniesta, Del Piero og Zidane i i klubber som Atalanta og Juventus, har samlet sine gode erfaringer og bedste råd i bogen Sådan bliver du elitefodboldspiller.

Jens Bangsbos arbejdsliv er spændt ud mellem Københavns Universitet, hvor han er professor i arbejds- og træningsfysiologi og Bergamo i Italien, hvor han er assistenttræner for klubben Atalanta i den bedste italienske række. En klub der i øjeblikket har de to danske landsholdsspillere, Joakim Mæhle og Rasmus Nørlund på lønningslisten.

”Det er ikke kun store talenter, som bliver elitespillere. Langtfra”. Fodboldprofessor og træner Jens Bangsbo hjælper med at forbedre din træning
Bergamo, Italy. 23 November 2019. Campionato Italiano Serie A. Atalanta vs Juventus 1-3. Supporters Atalanta.

Jens Bangsbo har tidligere været assistenttræner i Juventus i tæt samarbejde med Carlo Ancelotti og Marcello Lippi, hvor de vandt Italienske mesterskaber og nåede Champions League-finalen. Bangsbo var assistent for Morten Olsen med landsholdet i forbindelse med EM- og VM-slutrunder og så er han FIFA-, UEFA- og AFC-instruktør og UEFA-pro-licens-træner. Som spiller har Jens Bangsbo selv haft mere end 350 kampe i Danmarks bedste fodboldrække og han har selv spillet på landsholdet.      

”Der er to ting, som er vigtige, hvis du vil være en dygtig fodboldspiller: vilje og viden. Da jeg var ungdomsspiller, vidste man ikke, hvordan man skulle gøre det. Jeg prøvede mig frem på bedste vis. I dag er der meget viden, der kan gøre din udvikling mere sikker og effektiv. Hvad kræver det af dig? Hvordan kan du forbedre din teknik, fysik, taktiske forståelse? Hvad skal du spise/drikke? Hvor meget skal du sove? Spørgsmål, som jeg giver svar på i bogen Sådan bliver du elitefodboldspiller. Jeg har forsøgt at beskrive det, så det er enkelt at forstå og praktisere for dig. Husk, at det ikke skal være en pine og sur pligt. Du må gerne synes, det er hårdt, men det skal være lysten, der driver værket”, siger Jens Bangsbo.

Vilje og systematisk træning

Det er langtfra de største talenter, der når det højeste niveau i fodbold. Et eksempel er Simon Kjær, som i ungdomsårene ikke blev betragtet som et stort talent, men som ved hårdt og målrettet arbejde har udviklet sig til at blive en af verdens bedste forsvarsspillere.

”Det er ikke kun store talenter, som bliver elitespillere. Langtfra”. Fodboldprofessor og træner Jens Bangsbo hjælper med at forbedre din træning
Simon Kjær Foto: Shutterstock.

”Ofte har talentfulde spillere ikke den nødvendige hjælp og opbakning, eller de mangler viljen til at ofre sig for at nå målet. Omvendt er der mange mindre talentfulde spillere, der bliver elitespillere. Uanset talent er vejen til succes systematisk udvikling og en stor indsats. Du kan nå langt, hvis du har fokus på, hvad det kræver, og hvordan du skal gribe det an”, siger fodboldprofessoren.

Jens Bangsbo betegner sig selv som: ”en af dem med begrænset talent, som ved hårdt arbejde nåede relativt langt med mere end 300 kampe i den bedste danske række og endog landskampe. Hårdt, men også sjovt, og det er vigtigt, hvis det skal lykkes”.

”Jeg har været heldig at få lov til at træne nogle af verdens bedste fodboldspillere, såsom Zinedine Zidane, Andrés Iniesta, Ronaldinho og Allesandro Del Piero. De er venlige og imødekommende, men det, der kendetegner dem alle, er, at de har viljen til hele tiden at forbedre sig. Lad mig give et eksempel: I 1998 vandt Zidane verdensmesterskabet med Frankrig. Han spillede på det tidspunkt i Juventus, hvor jeg kom til i 1999 – og et af de første spørgsmål, han stillede mig, var: “Hvordan kan jeg optimere min forberedelse til kamp?” Jeg ser det også i Atalanta, hvor vi tre år i træk har kvalificeret os til Champions League og finalen i den italienske cup-turnering, Coppa Italia, to gange – selvom de største hold i Italien har fire-fem gange flere penge at købe spillere for end os. Indstillingen og udviklingen gør forskellen. Har du viljen, er denne bog noget for dig. På en effektiv og forhåbentlig inspirerende måde kan den føre dig mod målet om at blive elitespiller. Hvis jeg kunne gøre det, kan du også!”

”Det er ikke kun store talenter, som bliver elitespillere. Langtfra”. Fodboldprofessor og træner Jens Bangsbo hjælper med at forbedre din træning
Messi Foto: Shutterstock.

Den store drøm

Hvordan er det at være elitespiller?

”Mange er fascineret af de muligheder og den opmærksomhed, elitespillere får. De opfatter det som en drømmetilværelse. Det er det på mange måder også. Der følger mange oplevelser og, for de dygtigste, også rigtig mange penge med. Meget mere end jævnaldrende har mulighed for at få. Men der stilles også store krav til en elitespiller, og det er ikke altid “en dans på roser”. Du skal kunne håndtere presset og være forberedt, når modgangen kommer – og det gør den! Du kan få en alvorlig skade eller blive holdt uden for holdet, eksempelvis hvis der er kommet en ny træner. Eller endnu værre: Du kommer aldrig på holdet. Ting, der kan ske, som kræver, at du er “stærk”. Hvordan bliver man så stærk”?

I fodboldklubberne herhjemme passer man godt på hinanden, og der er heldigvis ofte nogle til at hjælpe, hvis der opstår modgang. Trænerne tager ofte et positivt udgangspunkt og forsøger at vejlede i stedet for at skælde ud. Sådan er det ikke altid i professionelle klubber i udlandet, fortæller Jens: ”Her kan holdningen ofte være: “Kan du ikke tåle mosten, så har du ikke noget at gøre her.”

”Mange unge danske fodboldspillere har knækket halsen i udlandet. Kunne de have forberedt sig bedre? Ja, sikkert! Først og fremmest ved at være klar på den hårde tone.

For tidligt af sted

”Kommer en spiller tidligt af sted til en professionel udenlandsk klub, træner han/hun ofte med de bedste ungdomshold, og dér ligner situationen ikke den på førsteholdet. Du får ikke indtryk af, at du er i den klub, du kom til. Det kan være fascinerende at være i en klub som eksempelvis Juventus, men du kan risikere ikke at være i nærheden af det bedste hold og de ledere, som bestemmer din fremtid.

”Du vil udvikle dig, ja, men mange spillere har oplevet, at de ikke fodboldmæssigt kom videre – og derefter har de haft svært ved at finde en klub, hvor de kunne fortsætte deres karriere. Så får du muligheden for at komme tidligt af sted, skal du og dine rådgivere (gerne også andre end dine forældre) nøje overveje, om tidspunktet og muligheden er den rigtige”, fortæller Jens Bangsbo.

”Det er ikke kun store talenter, som bliver elitespillere. Langtfra”. Fodboldprofessor og træner Jens Bangsbo hjælper med at forbedre din træning
Ronaldo Foto Shutterstock.

Teknik og stærke ben

Enhver elitespiller har et højt teknisk niveau. Spillerne skal kunne aflevere og stoppe bolden med begge ben. Det gælder både de korte og lange afleveringer. ”Så husk også at træne dit ikke-favorit-ben”, formaner fodboldprofessoren og fortsætter: ”Afleveringerne skal være hårde, så det giver modstanderen mindre tid til at opsnappe bolden og til at lægge pres på spilleren, du afleverer til. Så det handler også om at udvikle styrke i benene. Dette er også vigtigt i de mange nærkampe, der er i topfodbold. Det skyldes bl.a., at alle spillere, bortset fra målmændene, ofte er inden for et område svarende til banens bredde og ca. 25 meter, da forsvarerne “står højt” for at begrænse modstandernes spilleområde. Angriberne er nødt til at følge med for ikke at blive offside. Eller det kan være spillet omkring straffesparksfeltet, hvor mange hold forsvarer med ni plus målmanden”.

Hvad skal være din spidskompetence?

”Nogle spillere er kendt for særlige kvaliteter. Det kan være driblinger og finter, som Messi og Neymar, afslutningsstyrke og -præcision, som polske Robert Lewandowski og argentinske Paulo Dybala, eller hovedstødskvaliteter, som Cristiano Ronaldo og franske Olivier Giroud, eller indlægskvaliteter, som de to backs i Liverpool, engelske Trent Alexander-Arnold og skotske Andrew Robertson. Spillerne har udviklet disse spidskompetencer, som kan være med til at gøre en forskel”.

”Du kan godt allerede nu overveje, om der er et eller flere områder, du vil være særligt god til. I kapitlet om teknik giver jeg nogle eksempler på, hvordan du kan træne de enkelte tekniske områder. Kig på nogle af topspillerne, og aflur, hvordan de gør. Hvis du vil dyrke et bestemt teknisk område, er det godt at bruge mere tid på det og have tålmodighed. Det kan være udfordrende i starten, og det kan undertiden være svært at se fremgangen. Men bliv ved. Giv ikke op, du vil blive belønnet”, lover Jens Bangsbo.

Styrke og intense løb

”I topfodbold spiller din styrke en stor rolle, og den bliver større og større. En mandlig fodboldspiller løber 10-13 kilometer i en kamp. Dette virker måske ikke så imponerende, da det giver en gennemsnitshastighed på 7-8 km/t, da en kamp ofte varer 95 minutter. Men hvis man tænker på, at den effektive spilletid, altså tiden, hvor bolden er i spil, ofte er 55 minutter, er det pludselig 12-13 km/t.”

”Det vigtige i fodbold på højt niveau er de intense løb. De kan være kampafgørende. At komme først på bolden i straffesparksfeltet kan være afgørende for, om angriberen scorer, eller forsvareren får sparket væk”.

”Der er naturligvis store individuelle forskelle specielt i antallet og varigheden af sprints. Tænk bare på de danske landsholdsspillere Pierre Emil Højberg og Yussuf Poulsen. Førstnævnte spiller på den centrale midtbane og har ikke så stort et behov for at sprinte. For ham er det primært i omstillingsfasen fra angreb til forsvar, når han skal dæmme op for modstandernes kontraspil. Yussuf Poulsen derimod løber ofte i dybden bag modstandernes forsvar, så det kan være sprints på 30-50 meter, hvor han for alvor kan nå at komme op i fart”.

LÆS OGSÅ: Læs med landsholdet – Kom tæt på Simon Kjær, Kasper Dolberg og Kasper Schmeichel

”Andre vigtige fysiske elementer er kraftige accelerationer og decelerationer, dvs. hvor spilleren hurtigt skal op i fart eller bremse. En elitespiller har henholdsvis ca. 150 og 185 intense accelerationer og decelerationer i en kamp. Topspilleren skal også være i stand til at hoppe højt, og som nævnt aflevere langt, skyde hårdt og kunne stå imod ved tacklinger”.

”De bedste spillere, dvs. dem, der spiller europæisk fodbold, har ofte tre kampe på syv-otte dage. Det kræver noget ekstra at være mentalt klar til den tredje kamp. Det kan være, at spilleren stadig føler ømhed og trætte ben. Men for hold, hvor det fysiske og mentale er “på plads”, sætter det ikke en begrænsning”, fortæller Jens Bangsbo.

”Udfordringen bliver større, når der hele tiden spilles tre kampe om ugen. Elite-hold kan typisk have ni kampe på en måned. For at undgå overbelastning, nedsætte risikoen for skader og optimere præstationen, bruger man ofte et turn-over-princip, hvor nogle såkaldte stamspillere sidder over fra enkelte kampe. Ikke for at de udelukkende skal hvile sig, men også for at de kan gennemføre flere træningssessioner, hvor der kan være fokus på yderligere udvikling af den fysiske form og for at forebygge skader. Men tag det roligt, det kan du også klare til den tid. Det drejer sig om muskelstyrke, udholdenhed og evne til at udføre gentaget intenst arbejde. Det opbygger du i ungdomsårene og det har jeg skrevet om i bogens kapitel om fysisk træning”, fortæller bogens forfatter.

Hør Jens Bangsbo fortælle om bogen

https://www.youtube.com/watch?v=Epswvby2K-8



”Det er ikke kun store talenter, som bliver elitespillere. Langtfra”. Fodboldprofessor og træner Jens Bangsbo hjælper med at forbedre din træning

Sådan bliver du elitefodboldspiller er til dig, der mener fodbold seriøst!

Der er to ting, som er vigtige, hvis du vil være en dygtig fodboldspiller: vilje og viden. Du skal vide, hvordan du håndterer pres, hvad du skal kunne med bolden, hvordan du læser spillet, og hvor stærk du skal være, hvordan du skal spise og hvor meget, du skal sove.

Alt dette finder du i denne bog skrevet af den internationalt anerkendte fodboldprofessor, Jens Bangsbo, der selv spillet på landsholdet og været træner for bl.a. Iniesta, Del Piero og Zidane i i klubber som Atalanta og Juventus.

Fra 10 år.

Du kan købe Sådan bliver du elitefodboldspiller online eller i din nærmeste boghandel.




Læs også: Verdens 100 bedste fodboldspillere 2023

”Det er ikke kun store talenter, som bliver elitespillere. Langtfra”. Fodboldprofessor og træner Jens Bangsbo hjælper med at forbedre din træning

Hvem var verdens bedste fodboldspillere i 2023?

To af Danmarks mest populære fodboldeksperter ser tilbage på fodboldåret. Dukkede nye stjerner op under VM-slutrunden i Qatar? Hvor på listen ender Messi og Ronaldo, som nok er i deres karrierers efterår? Kan nogen danske spillere snige sig ind på årets liste?

Historierne om de enkelte profiler er krydret med Werge & Frimanns personlige iagttagelser fra kampe og bag kulisserne. Du får også friske billeder af alle spillerne samt de væsentligste facts om deres karriereforløb, bedrifter og særlige talenter.

Du kan købe Verdens 100 bedste fodboldspillere 2023 online eller i din nærmeste boghandel.

Om Dennis Andersen Dennis Andersen (f.1973) cand. mag. og pressekoordinator på Lindhardt og Ringhof. Har tidligere været filmanmelder, pressekoordinator på TV 2 og PR Chef på Nordisk Film.