Børnebøger Børnebøger 10-12 år Carlsen Fagbøger til børn Viden

Astronaut Andreas Mogensen: 5 flyvende facts om hverdagen på en rumstation

Astronaut Andreas Mogensen: 5 flyvende facts om hverdagen på en rumstation

Mange drømmer om at blive astronaut. Men er du klar til et halvt år uden bad og til at sove stående i et skab? Andreas Mogensen er aktuel med en børnebog, hvor han fortæller om at være astronaut og det anderledes (og vildt spændende!) liv ombord på en rumstation.

I den aktuelle bog Andreas Mogensen fortæller om astronauttræning, vægtløshed og kæmpelyn får vi et særligt indblik i livet ombord på en rumstation. Andreas Mogensen skal afsted på sin anden rummission i august 2023 og opholde sig på Den Internationale Rumstation i seks måneder, hvor han skal arbejde og lave forskellige forsøg, der kan gøre os klogere på både Jorden og andre planeter.

Vi hører i bogen også om, hvordan Jorden ser ud fra rummet, hvor landegrænser ikke er synlige. Hvordan han fik sin drengedrøm om at blive astronaut til at gå i opfyldelse – og hvad han glæder sig mest til på den kommende mission.

LÆS OGSÅ: Med den rigtig træning kan man komme langt! Podcast til fodboldglade børn

5 flyvende facts om livet på en rumstation:

  • Når du er ude i rummet, er tyngdekraften helt væk – det vil sige, at alting er vægtløst og skal spændes fast. Det kræver ingen energi eller muskler at bevæge sig, og du mister let orienteringen. Som da Andreas Mogensen på sin første mission pludselig stod i loftet af rumskibet og ikke kunne finde ud af, hvor han var.
  • Fra vinduet på en rumstation kan du være heldig at opleve kæmpelyn. Kæmpelyn er en ret ny opdagelse. Det er lyn, der skyder fra skyerne op imod rummet – altså den modsatte retning af almindelige lyn. Vi ved ikke så meget om dem endnu, og det er blandt opgaverne på missionen i august 2023 at undersøge dem nærmere.
  • Astronauternes sved og tis bliver renset og brugt som drikkevand. Generelt forsøger man at genbruge så meget som muligt væske ombord på et rumskib – og tage erfaringerne med recycling med tilbage til Jorden. Andreas Mogensen fortæller, at de ombord joker med, at de drikker den samme morgenkaffe som dagen før.
  • At komme tilbage til jorden føles lidt ligesom at være med i et trafikuheld. Man kommer flyvende med 2.800 kilometer i timen, indtil man rammer atmosfæren … og senere Jorden med et brag. Heldigvis sidder man i nogle sæder, der er bygget til ens krop, og som tager stødet, så det ikke gør ondt.
  • Ombord på en rumstation går man ikke i bad – det er der ikke vand nok ombord til. Så efter seks måneder i rummet kan man godt komme til at lugte lidt, fortæller Andreas Mogensen. De har nogle specielle håndklæder og vådservietter med ombord, de kan tørre sig lidt med, men et rigtigt bad, må de vente med, til de kommer tilbage til Jorden.

LÆS OGSÅ: Ny bog af Tina Ibsen og Anders Høeg Nissen: 6 ting du ikke vidste om Danmark i rummet

Astronaut Andreas Mogensen: 5 flyvende facts om hverdagen på en rumstation
Andreas Mogensen tester her en rumdragt under en træningsøvelse. Foto: ESA.