Fiktion Historie

8 romaner der tager dig på rejse i Danmarkshistorien

Disse otte romaner tager dig med på en dansk tidsrejse fra det Herman Bangske Danmark i 1890’erne, til efterkrigstidens Nordjylland, 70’ernes Værløse, og stoffer og punktattitude i 80’erne og 90’erne.
Bent Haller: Når krigen slutter

Når krigen slutter, historisk roman, 2. verdenskrig, Bent Haller

Når krigen slutter er et stykke lokal Danmarkshistorie fortalt af en af Danmarks mest elskede forfattere.

Vi følger pigen Edith, der netop har fået en tjenesteplads hos mejeristen i Frederikshavn, da krigen bryder ud.

Edith forsøger at forsætte livet på bedste vis, hun tager ud og danser og forelsker sig. Som altid går kærligheden sine egne veje.

Edith forelsker sig i den østrigske soldat Helmut, hvilket får store konsekvenser for resten af hendes liv.

For en dag slutter krigen, men slutter den også for Edith?

LÆS OGSÅ: Bent Haller: Jeg kunne ikke have skrevet romanen, mens min mor levede

Køb Når krigen slutter her eller i din fortrukne boghandel.


Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

Historiske romaner

Merete Pryds Helle fik sit store og velfortjente gennembrud med Folkets skønhed i 2016. Nu er hun vendt stærkt tilbage med den selvstændige efterfølger Vi kunne alt.

I romanen følger vi pigen Merle, der har det svært og fortællingen tegner et præcist tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt.

En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne.

LÆS OGSÅ: 3 hurtige til Merete Pryds Helle om den ny roman ‘Vi kunne alt’

Køb Vi kunne alt her eller i din fortrukne boghandel.


Knud Romer: Kort over paradis

Danmarkshistorien

Det tog Knud Romer 12 år at skrive efterfølgeren til sin roste debut Den som blinker er bange for døden, men i 2018 udkom endelig Kort over paradis, der blev lige så rost af anmelderne.

Kort over paradis tager os ind det totale illusionsbrud fra barndomslandet på Falster til 90ernes glittede reklameverden med hurtige penge og kokain.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: Jeg skriver med et viskelæder

Køb Kort over paradis her eller i din fortrukne boghandel.


Benn Q. Holm: Asfalt og blomster

Danmarkshistorie

Asfalt og blomster er noget så interessant som en roman, der kombinerer en familie- og kærlighedshistorie med et ægte mysterium.

En vinterdag i 1972 findes den unge enlige mor Alice Hansen myrdet i en baggård i København. Hun efterlader sig en lille søn, Jack. Morderen findes aldrig.

Jack vokser op hos sine bedsteforældre, og bliver som ung langsomt opslugt af 80’ernes blå melankoli med alt hvad det indebærer af stoffer og punkattitude. En dag forsvinder han sporløst.

Først i 2015 kommer en journalist på sporet af sandheden om Jack – og om Alice …

LÆS OGSÅ: Smuglæs i Asfalt og blomster. Ny stærk skæbnefortælling af Benn Q. Holm

Køb Asfalt og blomster her eller i din fortrukne boghandel.


Merete Pryds Helle: Folkets skønhed

Danmarkshistorie

Folkets skønhed blev modtaget med et væld af fine anmeldelser, ramte lige ind i danskernes hjerter og ledte til, at Merete Pryds Helle modtog De Gyldne Laurbær.

LÆS OGSÅ: Kom med bagom Folkets skønhed

Marie vokser op på  Langeland i 1930’erne i et hjem, hvor børnene er mange, pengene få og vold hverdag – også før krigen kommer og gør et fattigt samfund endnu fattigere.

Lyset melder sig i form af Otto, en elektrikerlærling med klare blå øjne. Sammen undslipper de Langelands fattigdom og rejser til hovedstaden for at skabe sig en ny og bedre fremtid.

Men Langeland flytter med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online her eller i din foretrukne boghandel.


Bent Haller: Abelone på Bangsbo

Danmark

Er du til historiske romaner, anbefaler vi den skønne roman, Abelone på Bangsbo, som tager os tilbage til det Herman Bangske Danmark i 1890’erne.

Her møder vi den fattige Abelone som bliver ansat på det farverige Bangsbo Gods. Godset er et tilflugtssted for tidens store kunstnere som Herman Bang, Gustav Wied, Betty Nansen m.fl. Og her sker alting: Affære, intriger, dueller, selvmord og spøgeri.

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende bøger til dig, der elsker gribende historiske romaner

Du kan købe Abelone på Bangsbo her eller i din foretrukne boghandel. 


Sissel Jo Gazan: Blækhat

Danmarkshistorien

Tag med bestsellerforfatteren Sissel-Jo Gazan til 1980’erne Aarhus, hvor vi møder Rosa. Hun bor sammen med sin mor, der er en del af det venstreorienterede politiske miljø bestående af hippier, grafittikunstnere, BZ’ere og venstreradikale. Rosas far er ude af billedet; faktisk ved hun nærmest intet om sin far.

LÆS OGSÅ: Sissel-Jo Gazans rørende fortælling: Blækhat

Rosa er en outsider, men sammen med sin tyrkiske barndomsveninde udforsker hun alternative sider af Aarhus.

Som voksen forsker Rosa i street art og har specialiseret sig i den anonyme street art-kunstner Blækhat, der provokerer og fascinerer hele verden med sin humoristiske, politiske kunst. Efter et forlist kærlighedsforhold rejser Rosa i Blækhats fodspor og ender i Berlin.

Køb Blækhat her eller i din foretrukne boghandel.


Knud Romer: Den som blinker er bange for døden

Danmark

Den som blinker er bange for døden er Knud Romers første roman, som efterfølgende er blevet en klassiker i dansk litteratur. Den modtog et hav af litteraturpriser, bl.a. Weekendavisens litteraturpris og De Gyldne Laurbær.

Den som blinker er bange for døden er en selvbiografisk roman om et enebarn, som vokser op med sin skizofrene, tyske mor og tvangsneurotiske, danske far i 1960’ernes Nykøbing Falster.

Romanen beskriver hvordan den sociale udelukkelse og ensomheden i en kvælende provinsby bliver imødegået af et barn, der bygger sit eget univers op af fantasier og livslyst i forsøget på at finde en vej ud af mareridtet og ind i verden.

Køb Den som blinker er bange for døden her eller i din foretrukne boghandel.