Krimi Domestic noir Pierre Lemaitre Skønlitteratur

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre

Den franske bestsellerforfatter Pierre Lemaitre har med sine krimier et godt tag i de danske krimilæsere.

De medrivende bøger beviser, at danskere ikke kun behøver at læse skandinaviske krimier, men sagtens kan kigge sydpå efter mord, action, spændede karakteristikker og intelligente plots.

Og Pierre Lemaitres spændende forfatterskab er altså et godt sted at starte, når man vil inspireres til at læse andet end krimier, der er skrevet af forfattere, der kommer nord for Gedser. Lemaitre har nemlig et hav af litterære priser i ryggen og er blevet rost til skyerne.

Her bringer vi fem facts om Pierre Lemaitre, samt giver dig en oversigt over hans forfatterskab, der både rummer en serie og enkeltstående romaner.

1) Pierre Lemaitre debuterede meget sent som forfatter.

Pierre Lemaitre var 55 år, da han debuterede i 2006 med første bind, Iréne, i serien om kriminalkommissær Camille Verhoeven.

Før sin forfatterdebut underviste Lemaitre i litteratur. Nu skriver han bøger og filmmanuskripter.

2) Pierre Lemaitre modtog fornem litterær pris for historisk roman

Vi ses deroppe, Pierre Lemaitre, fransk bog, historisk romanUdover sine krimier, har Pierre Lemaitre også skrevet den historiske roman Vi ses deroppe.

Den modtog han den fornemste litterære pris (Prix Goncourt) i Frankrig for.

Vi ses deroppe handler om to ofre af 1. verdenskrig, der forsøger at skabe sig en plads i Frankrig, som efterkrigen er efterladt i en stemning af kynisme og desillusionethed. Bogen er blevet en af Frankrigs største litterære succeser i de senere år og er på vej til at blive filmatiseret.

Samtidigt kan fans af bogen glæde sig over, at Vi ses deroppe blev fulgt op af endnu en anmelderrost historisk roman, nemlig den selvstændige fortsættelse Flammernes farve.

Pierre Lemaitre havde allerede etableret sig som krimiforfatter i Frankrig med mange og fine krimier bag sig , da han tog springet og begav sig ud i at skrive historiske romaner. Men det cementerede ham blot som en stor fortæller til et bredt publikum.

3) Bogen Alex gav Pierre Lemaitre hans internationale gennembrud

Alex, Pierre Lemaitre, Camille Verhoeven, fransk krimi, krimiDet var bogen Alex, der gav Pierre Lemaitre hans internationale gennembrud, og det var den bog, som udkom først på dansk.

Faktisk er Alex bind nr. 2 i krimiserien om kriminalkommissær Camille Verhoeven, og det er den fjerde bog Lemaitre har skrevet.

Krimien fik den fornemme Daggerpris fra den britiske krimiforfatterforening CWA og er planlagt til at blive filmatiseret.

Bogen ligger sig op ad den mere bestialske og makrabre side af krimigenren og blev modtaget med begejstring af kritikere såvel som krimilæsere.

4) Pierre Lemaitre sammenlignes med Stieg Larsson

Pierre Lemaitres krimier adskiller sig fra andre krimier, da karaktererne foretager uforudsigelige handlinger og ikke altid har sympatiske karaktertræk. Hovedpersonen i Lemaitres krimiserie om kriminalkommissær Camille Verhoeven er en lidt usympatisk, kort (kun 152 cm) politikommissær, der kæmper med et kompliceret følelsesliv.

Det er særligt bogen Alex, der får læsere til at tænke på Stieg Larsson. Der er mange, der sammeligner kvinden, der bliver kidnappet, med Stieg Larssons ikoniske Lisbeth Salander.

Dog afviser Lemaitre, at han har tænkt på Lisbeth Salander, da han skrev Alex.

5) Alle Pierre Lemaitres bøger er udgivet på dansk – her er rækkefølgen

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre

Alle Pierre Lemaitres bøger er oversat til dansk.

Her kan du læse om Pierre Lemaitres bøger. Bøgerne er sorteret i rækkefølgen på bøgerne i serien om kriminalkommissær Camille Verhoeven samt de enkeltstående krimier.

Iréne (nr 1 i Verhoeven serien)

Pierre Lemaitre, Iréne, Camille Verhoeven, krimi, fransk krimiKriminalkommissær Camille Verhoeven lever en lykkelig tilværelse med den dejlige Iréne og de venter deres første barn.

Da Camille bliver sat på en sag, hvor han skal opklare et meget voldsomt mord, bliver hans tilværelse vendt på hovedet.

Drabsstedet ligner en scene beskrevet i en krimi af James Ellroy, men mange detaljer passer ikke sammen. Intet synes at være en tilfældighed.

Da pressen får nys om sagen virker det som om, at de sidder inde med flere oplysninger, end Camille fortæller dem.

Mordene fortsætter og bliver gradvist mere bestialske og iscenesatte med litterære referencer, og sagen udvikler sig til at blive personligt for Camille. Med pressen på sidelinjen og hele offentligheden som vidner skal Camille nu forsøge at udmanøvrere en meget udspekuleret morder. En morder, der hele tiden er et kapital foran.

Iréne vandt i 2006 debutprisen ved Festival du Cognac og er i år nomineret til CWA International Dagger Award 2014.

❤ ❤ ❤ ❤ En elegant, velskrevet og velkomponeret nedtællingsthriller” – POLITIKEN

“Anderledes, intens og fantastisk gruopvækkende fransk krimi” ANMELDER PÅ SAXO.COM

Du kan købe Iréne her

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo.

Alex (nr 2 i Verhoeven serien)

Alex, Pierre Lemaitre, Camille Verhoeven, fransk krimi, krimiDen smukke kvinde Alex, bliver brutalt overfaldet på en åben gade og smidt ind i en hvid varevogn.

Hun bliver efterladt i et bur, nøgen, og hejset flere meter op over jorden i forladt fabriksejendom.

Dagene går, tiden er ved at rinde ud. Skal Alex dø af sult, tørst eller kulde?

Der er kun et enkelt øjenvidne fra kidnapningen, men udover er Camille Verhoeven fuldstændig på bar bund uden spor at gå efter. Sagen virker umulig, der er ingen mistænkte, ofret har ingen identitet, og ingen virker, som om de savner hende.

I takt med at Camille langsomt afdækker den unge kvindes usædvanlige historie, bliver han klar over at offeret ikke er helt almindelig. Inden længe står Camille overfor utallige udfordringer, hvor redningen af Alex’ liv er den mindste.

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ “Spænd sikkerhedsselen, og glem nattesøvnen, for denne elegant velskrevne og labyrintiske franske thriller er noget langt ud over det sædvanlige”. – POLITIKEN

“Fantastisk roman (har læst den 3 gange) – tryllebinder læseren fra først til sidst” – ANMELDER PÅ SAXO.COM

Du kan købe Alex her.

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo.

Camille (nr 3 i Verhoeven serien)

Pierre Lemaitre, Camille, Camille Verhoeven, krimi, fransk krimiPrivatkommissær Camille Verhoeven har åbnet sit hjerte for en ny kvinde, Anne Forestier.

En dag blive Anne overfaldet under et røveri i en smykkebutik. Hun overlever – men kun med nød og næppe.

Da Camille efterforsker sagen, bliver han klar over at gerningsmændene bestemt ikke har glemt Anne.

Derfor beslutter Camille at skjule Anne i sin bolig på landet. Men bagmændenen er på sporet af dem. Nogle lækker oplysninger. Men hvem?

★★★★★★ “En krimi af den allerfineste slags” – ALT FOR DAMERNE

★★★★★★ “Fremragende … nervepirrende og søvnspolerende” NORDJYSKE

Du kan købe Camille her.

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo.

Rosy & John (tillæg i Verhoeven serien)

Pierre Lemaitre, Rosy & John, Camille Verhoeven, fransk krimi, krimi

Jean Garnier har intet at miste: hans mor er i fængsel, hans kæreste er død, og han er arbejdsløs.

Han hævder at han har placeret bomber rundt omkring i Paris, og han har meget specifikke krav, som han vil have indfriet, for ellers detonerer han bomberne en efter en.

Hele politistyrken med Camille Verhoeven i spidsen er sat på en vanskelig opgave, for er Jean virkelig en trussel mod hele landet eller bare en stakkel taber, som har fået storhedsvanvid?

Timerne og minutterne går, og enhver beslutning kan ende med at koste hundredvis af uskyldige menneskeliv.

Rosy & John er en kort og intens spændingsroman, som ikke er en del af krimitrilogien om Camille Verhoeven – men skal ses som et ekstra tillæg til serien.

★★★★★ “En lille perle af en minikrimi … let og finurlig” – BERLINGSKE

Du kan købe Rosy & John her

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo.

Enkeltstående krimier:

Et beskidt job

Pierre Lemaitre, Et beskidt job, fransk krimi, krimi

57-årige Alain er arbejdsløs på fjerde år efter at have været HR-chef i en stor virksomhed.

Han er midt i sit livs nedtur, økonomisk, socialt og menneskeligt, og er villig til at gå meget langt for at skaffe sig et ordenligt job.

En dag svarer han på et jobopslag og ender som en af fire kandidater, som går videre. Næste runde i jobsøgningen er en praktisk HR-opgave, som organiseres som en gidseltagning blandt fem ledere.

Kandidaterne skal under “gidselstagningen” via et skjult kamera vurdere, hvem af lederne der vil være bedst egnet til at gennemføre en stor fyringsrunde.

Alain accepterer det usmagelige set-up og forbereder sig med stort engagement. Men måske går han lidt for vidt.

★★★★★  “Knivskarpt skrevet og komponeret” – BØRSEN

★★★★★ “Wow en fantastisk historie” – ANMELDER PÅ SAXO.COM

Du kan købe Et beskidt job som e-bog her

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo.

Brudekjolen

Pierre Lemaitre, Brudekjolen, fransk krimi, krimiSophie tror, hun er ved at blive sindssyg. Hun har blackouts, er forvirret og glemsom. Hun er hovedmistænkt i drab og på flugt.

I virkeligheden har hun ingen anelse om, at hun er offer for en djævelsk plan.

Sophie var engang gift og lykkelig og havde en velfungerende karriere. Nu arbejder hun som barnepige for en velhavende familie i Paris.

En morgen finder hun den 6-årige Léo død i sin seng. Kvalt med et af hendes snørebånd.

Hun kan intet huske, men hun ved, at hun nu er hovedmistænkt for drab. Hun planlægger sin flugt, hun vil ændre sit navn, sit liv, finde en ny mand, men hun kan ikke løbe fra hverken sin fortid eller skæbne. Nogen er hele tiden et skridt foran.

Brudekjolen er en nervepirrende psykologisk krimi  – fuld af uhygge, twists og uforudsigelighed.

★★★★★★ “Djævleblændt spændende … i en klasse helt for sig selv” – NORDJYSKE

“En af de bedste psykologiske thrillere jeg nogensinde har læst .. Det er fuldstændig umuligt at lægge bogen fra sig, når man først er i gang. .. Helt fantastisk – man har ikke læst en rigtig krimi, før man har læst en af hans værker.” – ANMELDER PÅ SAXO.COM

Du kan købe Brudekjolen her.

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo.

Tre dage og et liv

Pierre Lemaitre, fransk krimi, krimi, tre dage og et liv

I en lille fransk provinsby forsvinder den seksårige dreng Rémi sporløst en decemberdag i 1999.

Hele byen er chokeret og endevender sammen med politiet de omkringliggende skove – uden held.

Især 12-årige Antoine er dybt rystet, for det er ham, der uforvarende har slået den lille dreng ihjel efter en episode ude i skoven. Det er ham, der i panik har gemt liget af drengen i en gammel træstamme i stedet for at løbe efter hjælp.

Hvordan kan Antoine leve med den frygtelige sandhed? Hvordan påvirker det hans liv? Med tre nedslag i Antoines liv (1999, 2011 og 2015) beskrives Antoines indre fængsel, hans tanker om skyld, retfærdighed og de konsekvenser, ulykken har haft for hans valg.

★★★★★ “Lemaitre er i hopla i denne lille fine noir-roman” – BERLINGSKE

“Pierre Lemaitre skriver fremragende” – WEEKENDAVISEN

Du kan læse Tre dage og et liv som e-bog på f.eks. Saxo.com

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte eller læse e-bogen på Bookmate.

Historiske romaner:

Vi ses deroppe

Pierre Lemaitre, Vi ses deroppe, fransk roman, historisk roman

Frankrig, november 1918.

Første verdenskrig raser, og rundt om i skyttegravene sidder i titusindvis af bange unge mænd.

Kort før våbenhvilen kæmper soldaterkammeraterne Albert og Édouard for deres liv på slagmarken.

De overlever begge, men ikke uden mén, og hjemme i Paris må de to soldater sammen hutle sig igennem tilværelsen.

Albert har intet at vende tilbage til, og Édouard har vendt sin privilegerede familie ryggen efter utallige operationer og et stigende misbrug af morfin. Drømmen om et bedre liv og et ønske om retfærdighed og hævn får dem til at udtænke et svindelnummer af gigantiske proportioner, som vil sætte landet på den anden ende, hvis det opdages.

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ “Den bog du skal læse, hvis du kun læser én fransk bog om året.” – POLITIKEN

 “Barsk og humoristisk roman i mesterklasse .. det udtænkte plot er noget nær genialt. Dommen er enkel: C’est formidable!” – WEEKENDAVISEN

Du kan købe Vi ses deroppe her

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo

Flammernes farve

Flammernes farve, Pierre Lemaitre, historisk roman, fransk roman, Vi ses deroppe

En selvstændig fortsættelse til Vi ses deroppe, som blev hædret med Le Prix Goncourt i 2013 og fik strålende anmeldelser.

Paris, 1927. Det bedre borgerskab i Paris sørger over bankmanden Marcel Péricourts død, og hans datter Madeleine står til at overtage hans store bankimperium som eneste arving. Syv år forinden begik hendes bror selvmord – en plaget mand med svære skader i ansigtet efter at have kæmpet i første verdenskrig – og hendes mand sidder fængslet efter en svindelskandale af nationale dimensioner.

Men overtagelsen kommer ikke til at foregå uden konflikter, udfordringer og økonomisk ustabilitet, og Madeleine må kæmpe med stor modstand, korruption og grådighed fra flere kanter. Hun må bruge al sin snilde og intelligens for at overleve og genopbygge sit liv. Hvilket viser sig at være en svær opgave, når der i Frankrig ulmer små bål af had, der truer med at antænde hele Europa og lede frem mod anden verdenskrig.

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ “Blændende fortalt … umulig at lægge fra sig.” – FEMINA

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ “Underholder flydende og inciterende med gejst og gnister hele vejen igennem.” – POLITIKEN

Du kan finde Flammernes Farve som E-Bog eller på dit nærmeste bibliotek.

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre Du kan lytte til bogen eller læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo

5 ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre