Krimi Pierre Lemaitre Skønlitteratur

Forrygende franske krimier af Pierre Lemaitre

Forrygende franske krimier af Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre er helt særlig. Dels er han en fransk forfatter, der har formået at bryde igennem den europæiske – og især nordiske – krimimur, dels står han solidt på skuldrene af den store klassiske litteratur, som han har undervist i på universitetet sideløbende med skriverierne. Og hans krimier afspejler netop denne blanding: de er på en gang både kommercielle og litterære, hvilket har vist sig at være en kæmpe succes hos danske læsere.

Forrygende franske krimier af Pierre Lemaitre

I Danmark udkom Alex i 2014, hvori det danske publikum for første gang mødte den lille kriminalkommissær Camille Verhoeven. Alex blev kaldt en tiltrængt fornyelse af krimigenren og fik topanmeldelser alle vegne, men også læserne nød de detaljerede grusomheder, der sofistikeret blev udpenslet i et udsøgt sprog. Verhoeven-triologien, der også tæller Iréne (som i virkeligheden er den første bog i trilogien og bør læses først) og Camille, er klassisk efterforskningskrimi fra bedste skuffe, mens Lemaitre senere i forfatterskabet har leget mere med krimiformatet.

Skyld og skam i ny, mørk krimi

fransk krimi pierre lemaitreDet ser man tydligt i hans nye krimi, Tre dage og et liv. I den lille franske provinsby Beauval forsvinder den seksårige dreng Rémi sporløst en decemberdag i 1999, hvilket naturligvis ryster lokalbefolkningen. Sammen med politiet endevender frivillige de omkringliggende skove – uden held. Især 12-årige Antoine er dybt rystet, for det er ham, der uforvarende har slået den lille dreng ihjel efter en episode ude i skoven. Det er ham, der i panik har gemt liget af drengen i en gammel træstamme i stedet for at løbe efter hjælp. Med tre nedslag i Antoines liv beskriver Pierre Lemaitre Antoines indre angstfyldte fængsel, hans tanker om skyld, retfærdighed og de konsekvenser, ulykken har haft for hans liv. Tre dage og et liv er en fortælling om en menneskelig tragedie på flere planer.

Pssst… Bonusinfo om Pierre Lemaitre

lemaitre historisk roman vi ses deroppeI Pierre Lemaitres historiske spor kommer en fortsættelse af Vi ses deroppe, den store roman om 1. verdenskrig, som han vandt Frankrigs største litterære pris Prix Goncourt for i 2013. Han har netop afleveret det nye manus til sit franske forlag, og Pierre Lemaitres redaktør hos Lindhardt og Ringhof, Marie Storm, regner med dansk udgivelse i 2018. Det bliver en roman om Frankrig i 1930’erne med personer fra Vi ses deroppe.

Romanen er også ved at blive filmatiseret med premiere i Frankrig efteråret 2017.

Alle bøger på dansk af Pierre Lemaitre

Lindhardt og Ringhof har udgivet i alt 8 bøger af Pierre Lemaitre: Alex (da. 2014), Irène (da. 2014), Camille (da. 2015), Brudekjolen (da. 2016), kortromanen Rosy & John (da. 2015) og Et beskidt job (da. 2016). Derudover den historiske roman, Vi ses deroppe (da. 2014).

Tre dage og et liv er Pierre Lemaitres seneste krimi og udkom i Frankrig i 2016.

Pierre Lemaitre fransk krimi

Læs pressemeddelelse om Tre dage og et liv her.


Psssst! Er du løbet tør for bøger? Din næste krimi venter på dig!