Sommeren står i vikingernes tegn

85.000 har sikret sig billetter til friluftsspillet Røde Orm ved Moesgaard i Aarhus, og salget af bogen om Røde Orm er ti-doblet på blot et år. Interessen for Danmarks vikingehistorie er eksploderet – og Danmarks Radios stort anlagt serie Historien Om Danmark med Lars Mikkelsen som vært har kun gjort interessen større.

Lindhardt og Ringhof mærkede allerede for et par år siden den stigende interesse og har genudgivet fire klassiske værker om emnet; Saxos Danmarkskrønike, Islandske Sagaer, Vikingernes Helte og som sagt Røde Orm.

“Vi syntes, det var synd, at bøgerne ikke var tilgængelige længere, så vi har givet dem nyt liv i smukt udstyr og med forord af friske stemmer, så en yngre generation kan opdage disse fantastiske fortællinger,” fortæller redaktør Lone Selfort: “Da jeg skrev til Moesgaards museumsinspektør Jeanette Varberg og spurgte, om hun ville skrive nyt forord til Vikingernes Helte, svarede hun, at Niels Saxtorphs bog var en af de første hun fik, og at hun altid har elsket sagn.”

“Sagnene har et eventyrligt præg, fyldt med overnaturlige væsner, guder, halvguder, lindorme, vølver og tapre mænd og kvinder … Men når man sier alt det eventyrlige fra, så står man tilbage med en lille kerne i fortællingerne, som giver et indblik i, hvordan livet som viking var,” som Jeanette Varberg skriver.

Vikingernes Helte er udvalgt 28 af de bedste sagn – fra Jordens skabelse til Ragnarok, om guderne Tor og Odin, Loke og Balder og helten Regnar Lodbrog og hans sønner.

Islandske Sagaer har fået nyt forord af Einar Már Gudmundsson foruden introduktionen af Palle Lauring. Det er en stor og smuk bog med de 10 mest kendte sagaer: Egils saga, Njals saga, Laksdæla, Eyrbyggja, Vatnsdæla, Gisle Sursen, Gunløg Ormstunge, Gretter den Stærke, Kormak saga og Finboges saga.

RØDE ORM I + II er en samlet udgave af de to berømte klassikere, SØFARER I VESTERLED og HJEMME I ØSTERLED, der skildrer vikingen Røde Orms eventyrlige oplevelser på Harald Blåtands tid. ”En af verdens vidunderligste bøger,” som Ekstra Bladet skrev i sin tid.

Saxos Danmarks Krønike er ubetinget den ældre danske litteraturs mest betydningsfulde værk om vores stolte og blodige fortid. Saxo Grammaticus, der levede i 1200-tallet, var en af kriger-bispens Absalons betroede mænd. På Absalons ordre skrev Saxo vores første store Danmarkshistorie. Her er alle sagnene om fortidskonger, ædle helte, feje krystere, svigefulde stormænd, skønne skjoldmøer og både dydige og utro hustruer. Mogens Boisen (1910-1987) var en af Danmarks førende oversættere og påtog sig det omfattende og krævende arbejde at genfortælle Saxos værk på levende nudansk.

FAKTA:

Saxos Danmarks Krønike, 720 sider, 299 kr.

Røde Orm 1 + 2, Frans G. Betsson, 512 sider, 199 kr.

Islandske Sagaer, 848 sider, 299 kr.

Vikingernes Helte – sagn om de nordiske guder, genfortalt af Niels Saxtorph, 312 sider, 249,95 kr.

Køb bøgerne her på Lindhardt og Ringhofs hjemmeside.