Fiktion Danske romaner Historiske romaner Klassikere

Elsker du bloddryppende action? Tag med vikingen Røde Orm på røvertogt i Dyrehaven

røde orm, frans bengtsson, vikinger, sagaer, moesgaard museum, dyrehaven, det kongelige teater, andreas jebro, teater, vikingeskib

Røde Orm, ét af det 20. århundredes vigtigste nordiske bøger, har i de seneste år for alvor fået en ’revival’. Efter sidste års teatersucces på Moesgaard Museum bliver Frans G. Bengtssons hovedværk om de blodtørstige skandinaviske vikinger nu vakt til live i Dyrehaven i København.

 

”Én af verdens vidunderligste bøger.”

Sådan lød det, da Ekstra Bladet i sin tid anmeldte Frans Gunnar Bengtssons historier om den fiktive vikingehøvding Røde Orm. Og de var ikke alene om at elske fortællingerne. Røde Orm, som egentlig består af de to bind Søfarer i Vesterled (1941) og Hjemme i Østerled (1945), blev én af datidens største svenske bogsucceser og er sidenhen blevet oversat til mere end tyve sprog.

Fortællingen om Røde Orm er stærkt inspireret af de nordiske sagaer og udspiller sig i tiden, da Harald Blåtand var konge af Danmark. Som ung bliver hovedpersonen Orm taget til fange, da hans landsby bliver plyndret af vikinger. Orm gør sig hurtigt bemærket ved sit heftige temperament, og langsomt accepteres han som medlem af besætningen. Nu starter et begivenhedsrigt eventyr, der fører Orm på vikingetogter lige fra Mellemøsten til Jelling.

Med sit trofaste sværd Blåtunge i hånden krydser han senere klinge med kæmpen Sigtrygg, der gør krav på den værdifulde guldkæde, Orm har tjent på et af sine mange togter. Senere på sit sygeleje møder Orm Harald Blåtands datter Ylva, hvilket tænder kærlighedsgnister mellem kongedatteren og den bryske vikingehøvding.

røde orm, frans bengtsson, vikinger, sagaer, moesgaard museum, dyrehaven, det kongelige teater, andreas jebro, teater, vikingeskib, skuespil
Andreas Jebro i midten i rollen som vikingehøvdingen Røde Orm.
Fotokredit: David Bering & Morten Fauerby // Montgomery.dk

Vikingeteater med store ambitioner

I årenes løb har man set historien om Røde Orm bliver genfortalt både som film, hørespil og sågar tegneserie. I sommeren 2017 valgte Det Kongelige Teater at satse stort og opføre det elskede vikingeventyr som udendørs friluftsforestilling i de smukke omgivelser omkring Moesgaard Museum i Aarhus.

Op mod 100.000 mennesker havde hen over fem uger mulighed for at opleve den humor- og actionfyldte forestilling, der er dramatiseret af 33-årige Henrik Skzlany. I et interview med DR fra sidste sommer fortalte den unge dramatiker, at han under udviklingen af manuskriptet ikke har været bange for at holde sig tilbage, hvad angår action, ambition og storstilede sceneeffekter.

“Jeg har bare fyret den af fra starten af. Så har jeg skrevet, at der kommer en hær, og at der kommer et skib. Så må de næste i kæden, dramaturgen eller instruktøren, sige til, hvis noget ikke kan lade sig gøre,” fortæller Henrik Szklany til DR.

Læs også: Sommeren står i vikingernes tegn

Succes gentages i Dyrehaven

Resultatet af det hårde arbejde fra instruktør, scenebyggere og skuespillere blev til ét af Nordeuropas største teater-arrangementer med en scene med plads til 3.500 tilskuere hver aften. Kendetegnet ved den unikke udendørsscene er, at den er bygget op som et gigantisk vikingeskib.


Her er de vilde fakta om den gigantiske scene:

  • Scenografien er 14 meter høj og 30 meter bred
  • De tre højtalertårne er fra 15.5 til 18 meter høje
  • Under det højeste tårn ligger 28 tons stålplader som ballast
  • Hele scenografien indeholder 8 tons stålbeslag
  • Konstruktionen står på 3 stålbjælker på hver 30 meter.
  • Hver bjælke vejer 1.3 tons

Forestillingen ved Moesgaard Museum viste sig at blive en stor publikumssucces og fik også ros med på vejen fra Politikens anmelder Henrik Palle, der i avisen skrev, at Røde Orm bød på “underholdning af ganske høj klasse; masser af fine one liners. Og så er der levende heste med.”

På baggrund af de gode erfaringer fra sidste sommer sætter det Kongelige Teater i år endnu engang scenen for et gedigent vikingeeventyr for hele familien, når Røde Orm fra den 23. maj til den 30. juni kan opleves i Dyrehaven i København; med de helt samme kulisser og skuespillere.

Du kan købe billetter til forestillingen i Dyrehaven her


røde orm, frans bengtsson, vikinger, sagaer, moesgaard museum, dyrehaven, det kongelige teater, andreas jebro, teater, vikingeskib

Du kan købe Røde Orm 1+2 af Frans G. Bengtsson i din lokale boghandler eller online her

RØDE ORM I + II er en samlet udgave af de to berømte klassikere, SØFARER I VESTERLED og HJEMME I ØSTERLED, der skildrer vikingen Røde Orms eventyrlige oplevelser på Harald Blåtands tid.