jeanette varberg, vikinger

Jeanette Varberg er aktuel med ny bog om vikingetiden for børn. Vikingerne var berygtede for at feste, hærge og røve. Men vidste du, at de var rene og velplejede? Og rejste til Amerika 500 år før Columbus tog æren for det?

1. Vikingerne opdagede Amerika 500 år før Columbus

Det sejeste vikingerne nogensinde har gjort er at krydse Nordatlanten fra Europa til Amerika 500 år før Columbus skrev sig ind i historiebøgerne, fortæller forfatter og arkæolog Jeanette Varberg.

Det var en rejse på flere måneder på havet i strid modvind, høj bølgegang og masser af farlige isbjerge. Togtet blev ført an af Leif den Lykkelige (søn af Erik den Røde) – og det eneste de havde at sejle efter, var solen og stjernerne. En ret vild bedrift, der til dels skyldes vikingeskibet.

LÆS OGSÅ: Anja C. Andersen og Svend Brinkmann skyder ny, ambitiøs serie i gang på forlaget Carlsen

Skibet var så godt designet, at det kunne sejle langt, hurtigt og krydse det åbne hav uden at kæntre. Og når først vikingerne havde sat sig noget for, gav de ikke op, men brugte derimod både hoved og hænder til at opnå det. Ligesom de gjorde på rejsen til Amerika.

Hør Jeanette Varberg fortælle om sin nye børnebog om vikinger

2. Vikingerne rensede ører var rene og velplejede

Vikingerne gik i bad en gang om ugen, og det var meget set med datidens øjne. Et fund af en lille form for guldske afslører sågar, at de rensede deres ører, og vi ved, at de gik med smykker og generelt gjorde meget ud af sig selv. Jo flere smykker, jo rigere.

LÆS OGSÅ: Eske Willerslev har skrevet en vild bog om evolution for børn i serien Er du rigtig klog?

De beskidte og ølfyldte hjelme med horn, vi forbinder med vikingerne, og bruger som udklædning i dag, gik vikingerne i virkeligheden kun med ved særlige festlige lejligheder. Hjelmene var for upraktiske til en vild hverdag, hvor man aldrig vidste, hvornår man skulle uddele øretæver næste gang. Eller krydse et åbent hav uden anden navigation en solen og stjernerne.

Det vidste du ikke om vikingerne! 3 vilde facts fra Jeanette Varberg
Jeanette Varberg er arkæolog, forfatter og museumsinspektør ved Nationalmuseet. Foto: Ann Sørensen.

3. Vølverne var vikingetidens præster – og de var ofte kvinder

Kvinderne havde generelt en del magt og frihed i vikingetiden, og de styrede livets gang på landjorden i de lange perioder, hvor mændene var afsted på plyndretogter.

LÆS OGSÅ: Galt eller genialt? Syv vanvittige rekorder fra Guinness Rekordbog

Måske var der også kvindelige vikinger på skibene, det ved vi ikke med sikkerhed. Men vi ved, at de udvalgte personer, man kunne tale med om åndelige emner, ofte var kvinder. Vølverne kunne spå ind i fremtiden, når de havde fået lidt af drikke – eller mediteret i længere tid – og de havde høj status blandt folk.


Jeanette Varberg fortæller om bersærkergang, plyndringer og danegæld

Det vidste du ikke om vikingerne! 3 vilde facts fra Jeanette Varberg

Bogen er en del af serien Er du rigtig klog?, som er fuld af fantastiske fakta og vild viden.

Jeanette Varberg er en af de personer i verden, der ved allermest om vikingetiden. I denne bog om vikingetiden fortæller hun med stor indlevelse om vikingeskibe, plyndringstogter, opdagelsesrejser og handelsture.

Vikingerne var kendt og frygtet for at hærge og røve i England og Frankerriget. Men de oplevede også resten af verden og opdagede Grønland, rejste til Amerika mange år før Columbus og har efterladt graffiti helt i Istanbul.

Jeanette Varberg fortæller om store personligheder som Erik den Røde, Leif den Lykkelige og Knud den Store at kende og hører om skjoldmure, danegæld, bersærkergang, trælle, vølver og meget mere.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Jeanette Varberg fortæller om bersærkergang, plyndringer og danegæld online eller i din nærmeste boghandel.


Andre bøger i Er du rigtig klog?-serien

Eske Willerslev fortæller om kloge neandertalere, alienkranier og syge vikinger

Det vidste du ikke om vikingerne! 3 vilde facts fra Jeanette Varberg

Eske Willerslev har rejst over hele verden for at undersøge DNA fra urmennesker, så vi kan blive klogere på, hvor vi stammer fra, hvordan de første mennesker så ud, og hvad de lavede.

I bogen fortæller han om, hvor og hvordan menneskearten opstod. Han punkterer myter som at vi stammer fra aberne og at neandertalere var primitive.

Han fortæller om alien-agtige kranier, hunner med jernplader i hovedet, den frygtede og berygtede Djengis Khan, syge vikinger og om hvordan vi gik fra at være jægere til at blive bønder.

Illustreret af Bjørn Nørbo Andersen.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Eske Willerslev fortæller om kloge neandertalere, alienkranier og syge vikinger online eller i din nærmeste boghandel.


Svend Brinkmann fortæller om livet, døden og jagten på sandheden

Svend Brinkmann fortæller om livet, døden og jagten på sandheden

En bog om filosofi til børn!

Svend Brinkmann tager børnene med på en rejse gennem filosofiens historie. Han fortæller om alt fra gamle grækere som Sokrates, Platon og Aristoteles til store tænkere som Søren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche og Jean-Paul Sartre – og runder samtidig etik, lykke, feminisme, kejser Nero, demokrati og meget mere. 

Han svarer på spørgsmål som hvorfor børn faktisk er de bedste filosoffer, hvad det egentlig vil sige at være et menneske, og hvorfor at det er så vigtigt at stille spørgsmål til alt og udfordre alle autoriteter.

Fra ca. 10 år.

Du kan købe Svend Brinkmann fortæller om livet, døden og jagten på sandheden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars

Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars

En bog om universet for børn!

Universet er forunderligt og helt vildt spændende. Ikke mindst når det er astrofysiker og astronom Anja C. Andersen, der er rejsefører ud i Mælkevejen. Hun fortæller blandt andet om planeternes kendetegn, asteroider, Big Bang, muligt liv i det ydre rum og de aktuelle rummissioner. Vidste du for eksempel at på den ene halvdel af Uranus er det altid dag – på den anden er det altid nat?Eller vidste du at der er tre LEGO-figurer på vej til Jupiter?

Bogen er en del af Carlsens nye serie ER DU RIGTIG KLOG? – børnebøger, som er fulde af fantastisk fakta og vild viden – Fortalt af Danmarks allerbedste formidlere.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.