Krimi Heine Bakkeid Norske krimier Norske krimiforfattere Skønlitteratur

Vi skal ikke vågne: Nordic noir fra krimitalentet Heine Bakkeid

Vi skal ikke vågne

Et norsk dagblad sammenlignede hans skrivestil med Jo Nesbø. Den nye krimistjerne Heine Bakkeid har med Thorkild Aske-serien gjort sig bemærket som en forfatter, man bør holde øje med.


Thorkild Aske, hovedpersonen i Heine Bakkeids krimiserie, er en antihelt. Han er en nedbrudt mand uden noget tilbage at leve for. Og han slås med fysiske og psykiske ar fra fortiden, som han dulmer med et usundt stort pilleforbrug.

Modvilligt bliver den tidligere afhøringsleder dog trukket ind i mysterier om død og mord. Det gælder alle seriens tre bøger, Jeg vil savne dig i morgen, den spændende fortsættelse, Mød mig i paradis, og tredje og nyeste skud i serien, Vi skal ikke vågne.

Forfatteren bag bøgerne, Heine Bakkeid, er blevet rost af både anmeldere og læsere. Mød mig i paradis blev yderligere nomineret til den norske Riverton pris 2018. Men hvad er historien bag forfatteren, og hvor kommer inspirationen til de spændende nye krimier fra?

Krimidebutant fra Nordnorge

Heine Bakkeid, forfatter til Jeg vil savne dig i morgen, mød mig i paradis, vi skal ikke vågne

Heine Bakkeid er født i 1974 og opvokset i Nordnorges landskab. Her mødes tågeindhyllede søer og bjergformationer og danner smuk og vild skandinavisk natur.

Netop det norske landskab har været med til at inspirere landskabet og de mørke undertoner i Heine Bakkeids krimiserie.

LÆS OGSÅ:
Ubehagelige overraskelser fra dybet: Knugende nordnorsk krimi

Thorkild Aske-serien er Bakkeids krimidebut, men bøgerne er ikke begyndelsen på Bakkeids forfatterskab. Heine Bakkeid fik nemlig sin debut allerede i 2005 med en spion-ungdomsroman.

Imidlertid var historien om Thorkild Aske den allerførste, Bakkeid ville skrive om. Han opdagede dog, at han endnu var for ung til at skrive om karakteren og hans smerte. Derfor lagde den dengang 31-årige forfatter historien til side.

I dag er forfatteren dog dedikeret til historien og til krimigenren. Med den anmelderroste Jeg vil savne dig i morgen er Bakkeid allerede anerkendt som et talent inden for mørke spændingsromaner.

Heine Bakkeid er aktuel med ny bog i serien: Vi skal ikke vågne

Den nyeste bog i serien, Vi skal ikke vågne, fortsætter historien om Thorkild Aske, der må vende tilbage til sine rødder på Island for at tage afsked med sin far. Faren er uhelbredeligt syg og samtidig dømt for drabet på sin unge kæreste – men hævder, at han er uskyldigt dømt.

Thorkild og hans søster Liz bliver hurtigt viklet ind i sagen og må rejse rundt på øen på en færd, der både er dramatisk og farlig – og afslører nye sandheder om deres egen familiehistorie og mørke hemmeligheder om klimaforkæmperne på øen …

LÆS OGSÅ: Heine Bakkeid. Den norske krimistjerne du ikke bør snyde dig selv for

Bedre end Jo Nesbø?

Da Mød mig i Paradis udkom i Norge, beskrev dagbladet VG bogen som “fascinerende nordic noir af høj kvalitet”. VG sammenlignede endvidere Heine Bakkeids skrivestil med Jo Nesbøs. Hovedkarakteren Thorkild Aske blev ligeledes sammenlignet med Harry Hole fra Nesbøs univers.

Andre er imidlertid uenige.

Ekstra Bladet skrev om Bakkeids første krimi:

“Den norske krimidebutant Heine Bakkeid har taget hjemlandets læsere og kritikere med snestorm. Hans skrivestil er blevet sammenlignet med krimistjernen Jo Nesbøs, hvilket nu er helt forkert. For Bakkeid skriver bedre.”

Hvad siger læserne?

Vi har spurgt et testpanel af læsere, hvad de synes om Mød mig i paradis. Her er der også bred enighed om, at det er en spændende bog, og der drages ligeledes paralleler til bl.a. Jo Nesbøs skrivestil.

“En af de bedste krimier, jeg har læst inden for det sidste års tid, den vil jeg anbefale dig at læse lige med det samme. En god historie, som hele tiden finder nye veje og er meget spændende. God læselyst, kære ven.” – Jette

“En medrivende og realistisk norsk krimi, som holder én fanget fra start til slut. Med en hovedperson som, når han er nede, beskriver sig selv som “en tragikomisk pillemisbruger”, men som man elsker alligevel på grund af de glimt af lys, man ser i ham, og hans retfærdighedssans og ærlighed.” – Rikke

“Er du til Jo Nesbø, kan lide Robert Goddard, så er det et “must”, du også læser denne.” – Mogens


Ny bog i Thorkild Aske-serien:
Vi skal ikke vågne

Vi skal ikke vågne: Nordic noir fra krimitalentet Heine Bakkeid

Den tidligere forhørsleder Thorkild Aske vender tilbage til sine rødder på Island, hvor hans far, den karismatiske miljøaktivist Ulfur, er uhelbredeligt syg af kræft. Desuden sidder Ulfur i fængsel, dømt for drabet på sin unge kæreste.

LÆS OGSÅ: Ubehagelige overraskelser fra dybet. Heine Bakkeid skriver knugende nordnorske krimier

Thorkild og søsteren Liz tager turen til sagaøen for at tage afsked med deres far. Faren hævder, at han er uskyldig dømt, og Thorkild og Liz vikles snart ind i sagen, som afslører nye sandheder om deres egen familiehistorie og klimaforkæmpernes mørke hemmeligheder.

Vi skal ikke vågne er tredje bind i serien om Thorkild Aske.

Du kan finde Vi skal ikke vågne som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Se bøgerne i Thorkild Aske-serien


Jeg vil savne dig i morgen

Krimi 2019

Jeg vil savne dig i morgen er første bog i serien om Thorkild Aske.

Den forhenværende forhørsleder Thorkild Aske er netop blevet løsladt efter at have afsonet tre år for manddrab, da han tynget af skyldfølelse og stærke fysiske smerter lader sig overtale til at rejse til et nedlagt fyr i Nordnorge for at efterforske en sag om en forsvundet ung mand.

Kraftige efterårsstorme hærger i området, og den mørke tid nærmer sig med hastige skridt. Og snart går det op for Aske, at han ikke er alene på fyrholmen.

LÆS OGSÅ: Læs i krimitalent Heine Bakkeids Jeg vil savne dig i morgen

Du kan finde Jeg vil savne dig i morgen som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.Mød mig i Paradis

Mød mig i Paradis

Mød mig i paradis er anden bog i serien om den tidligere forhørsleder Thorkild Aske.

Thorkild Aske har afsonet en fængslesdom i Stavanger og bærer rundt med både fysiske og psykiske ar fra fortiden og et misbrug af psykofarmaka. Meget modvilligt indvilliger han i at hjælpe den berømte krimiforfatter Milla Lind med research til hendes næste bog. Den bygger på en virkelig hændelse, hvor to piger på mystisk vis forsvandt fra et børnehjem.

Milla Linds forrige konsulent, som også var politimand, blev dræbt under sin research for forfatteren, og der går ikke lang tid, før Aske fornemmer, at der ligger noget helt andet bag historien om de to piger, Milla Linds rolle og hans forgængers død, end han oprindeligt antog.

Du kan finde Mød mig i Paradis som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Savner du mere læseinspiration? Så har vi heldigvis masser af anbefalinger til dig, der elsker krimier, her.