Krimi

Ubehagelige overraskelser fra dybet: Knugende nordnorsk krimi

Jeg vil savne dig i morgen, den første krimi af Heine Bakkeid, er af anmelderne blevet kaldt ”ekstremt læseværdig” og bedre end Jo Nesbø. Den norske forfatter har på kort tid opnået stjernestatus på den nordiske krimiscene med bøgerne om antihelten Thorkild Aske. Bind nummer to i serien, Mød mig i Paradis, er netop udkommet.

Han forsøgte at begå selvmord i fængslet – uden held. Uden for fængslets mure går den tidligere afhøringsleder Thorkild Aske en trøstesløs tilværelse i møde, hvor kun en kombination af stærk medicin og alkohol holder ham oven vande. Hovedpersonen i Heine Bakkeids krimier er indbegrebet af en nedbrudt mand, som absolut ingenting har tilbage at leve for. Og det er helt med vilje.

”Jeg har altid været fascineret af, hvordan mennesker tackler modgang og nederlag. For nogle mennesker er det nemlig nemmere at lade sig opsluge af afgrundens mørke end at skulle leve op til omverdenens krav om, at de ’for helvede må se at tage sig sammen’,” fortæller Heine Bakkeid.

Jeg vil savne dig i morgen, der er første bind i serien om Thorkild Aske, udspiller sig på en øde fyrholm langt oppe i Nordnorge. Mod sin vilje er Thorkild Aske blevet hyret til at undersøge en ung danskers forsvinden fra fyret. Selvom de lokale myndigheder har afskrevet sagen som en drukneulykke, hvirvler efterårsstormene ubehagelige overraskelser op fra dybet.

”Stephen Kings norske krimi-søn (…) er blevet sammenlignet med krimistjernen Jo Nesbø, hvilket nu er helt forkert. For Bakkeid skriver bedre”

EKSTRA BLADET

Nordnorsk indflydelse

For Heine Bakkeid, som selv er født og opvokset i Nordnorge, var det oplagt at bruge den viltre og barske natur som kulisse. ”Jeg ville gerne have, at omgivelserne i den første bog om Thorkild Aske skulle afspejle hans indre psykologiske nulpunkt,” fortæller han. ”Handlingen skulle udspille sig et øde og forladt sted, hvor naturen hersker og presser Thorkild Askes mentale sindstilstand til det yderste.”

Heine Bakkeid, forfatter til Jeg vil savne dig i morgen

Også i Heine Bakkeids skrivestil kan man ane et norsk islæt. I modsætning til mange andre krimier udviskes grænsen mellem virkeligheden og det paranormale nemlig i Jeg vil savne dig i morgen.

Det skyldes, at Heine Bakkeid kombinerer den traditionelle krimigenre med træk fra socialrealismen og den nordnorske fortælletradition, der ofte spiller på kanten mellem det jordiske og det overnaturlige. Resultatet er blevet en barsk – til tider grænsende til det makabre – og åndeløst spændende historie, som efterlader læseren med hjertet helt oppe i halsen.

SMUGLÆS:
Læs i krimitalent Heine Bakkeids Jeg vil savne dig i morgen

Fra ungdomslitteratur til krimier

Selvom Jeg vil savne dig i morgen markerer startskuddet for Heine Bakkeids karriere som krimiforfatter, fik han faktisk sin forfatterdebut tilbage i 2005 med en ungdomsbog. Alligevel har Heine Bakkeid altid vidst, at han en dag ville skrive krimier.

Jeg vil savne dig i morgen var faktisk den første bog, jeg begyndte at skrive på. Ret tidligt i processen opdagede jeg dog, at jeg var for ung til at skrive om en karakter som Thorkild. Derfor besluttede jeg mig for at lægge den til side, indtil jeg var fyldt fyrre. Jeg ville give verdenssmerten tid til at sætte sig i mig, så jeg bedre kunne relatere til Thorkild og hans op- og nedture,” siger Heine Bakkeid.

Selvom der kan synes langt fra ungdomslitteraturen til krimigenren, mener Heine Bakkeid selv, at det har været en nødvendig rejse. Som han fortæller: ”Der er strenge kvalitetskrav til norsk ungdomslitteratur, og arbejdet med bøgerne har hjulpet mig med at vokse som forfatter.”
For nu har Heine Bakkeid dog helliget sig krimigenren.


Jeg vil savne dig i morgen

Jeg vil savne dig i morgen, Heine Bakkeid, Thorkild Aske, norsk krimi, krimi, skandinavisk krimi

Den forhenværende forhørsleder Thorkild Aske er netop blevet løsladt efter at have afsonet tre år for manddrab, da han tynget af skyldfølelse og stærke fysiske smerter lader sig overtale til at rejse til et nedlagt fyr i Nordnorge for at efterforske en sag om en forsvundet ung mand.

Kraftige efterårsstorme hærger i området, og den mørke tid nærmer sig med hastige skridt. Og snart går det op for Aske, at han ikke er alene på fyrholmen.

Du kan købe Jeg vil savne dig i morgen online her eller i din nærmeste boghandel.
Mød mig i Paradis

Mød mig i Paradis, Heine Bakkeid, krimi, norsk krimi, skandinavisk krimi

Mød mig i Paradis er anden bog i serien om den tidligere forhørsleder Thorkild Aske.

Denne gang indvilliger Thorkild Aske modvilligt i at hjælpe den berømte krimiforfatter Milla Lind med research til hendes næste bog. Den bygger på en virkelig hændelse, hvor to piger på mystisk vis forsvandt fra et børnehjem.

Milla Linds forrige konsulent, som også var politimand, blev dræbt under sin research for forfatteren, og der går ikke lang tid, før Aske fornemmer, at der ligger noget helt andet bag historien om de to piger, Milla Linds rolle og hans forgængers død, end han oprindeligt antog.

Du kan købe Mød mig i Paradis online her eller i din lokale boghandel.