Aktuelt Fagbøger

Tina Ibsen: Tænk, hvis der er liv på Mars …

Tina Ibsen: Tænk, hvis der er liv på Mars ...

Den danske astrofysiker Tina Ibsen er aktuel med bogen Mars – Myter, magi og missioner om naboplaneten, der har fascineret mennesket i tusindvis af år. Og fortsat gør det. For er der, eller har der været, liv på Mars?

I den rigt illustrerede bog Mars – Myter, magi og missioner gennemgår Tina Ibsen myterne om Mars, forskningens historie, de geologiske og atmosfæriske forhold, de mange missioner og den teknologi, der ligger bag opsendelserne af rumsonder og rovere. Senest roveren Perseverances, som 600.000 danskere sidste år fulgte med i live-sendingen af dens landing på planeten af.

Tina Ibsen har gennem det seneste årti formidlet sin viden til offentligheden og er kendt fra både radio, tv og podcasts. Deriblandt podcast-serien Rumsnak, der fortæller om Danmarks bidrag til rumforskningen. Hun har modtaget flere priser for sine formidlingsprojekter og har udgivet flere bøger om universet.

Se Perseverance landing på Mars her:

NASA’s Mars 2020 Perseverance Rover landing

Hvad er det særlige ved planeten Mars for os mennesker?

”Mars er særlig fordi den på mange måder minder om Jorden, eller det har den nok gjort engang. Mars har haft have, floder og søer af flydende vand og en tyk atmosfære, så der er meget der tyder på, at de rigtige betingelser for liv engang har været til stede på Mars. Om der så også har været, eller måske er liv på planeten, det er et af de største spørgsmål indenfor Mars-forskning i dag.

Samtidig er Mars en af vores naboplaneter, og det gør den let at observere her fra Jorden. Det betyder, at vi mennesker har nærstuderet Mars i flere tusinde år, og særligt de seneste 400 år efter at teleskopet blev opfundet”, fortæller Tina Ibsen.

LÆS OGSÅ: 5 hurtige til astronom Anja C. Andersen: Som barn blev jeg grebet af, hvor ufatteligt stort og smukt universet er

Hvor vi er lige nu i Mars-forskningen? Og hvad er det mest spændende?

”Der er meget fokus på Mars lige nu. Nye robotter undersøger Mars både fra kredsløb omkring planeten og fra rovere, der kører rundt på overfladen. Særligt spændende er Perserverance-missionen, der er i færd med at indsamle boreprøver af sten, som skal sendes tilbage til Jorden om cirka 10 år.”

tina ibsen, mars
Tina Ibsen er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Institutet på København Universitet. Hun har gennem det seneste årti formidlet sin viden til offentligheden og er kendt fra både radio, tv og podcasts. Deriblandt podcast-serien Rumsnak. Foto: Thomas Howalt Andersen

“Det vil være første gang nogensinde, at der bliver hentet prøver tilbage fra en anden planet. Ved at studere dem, kan forskerne måske svare på, om livet har været til stede i Jezero-krateret, som er det område, hvor prøverne kommer fra. Men de vil også kunne sige, hvornår Mars mistede sit vand, hvilket er vigtigt for vores forståelse af Mars’ klima”, siger Tina Ibsen.

Hvad er det ved lige netop Mars, som gør, at du stadig har dit forskerblik rettet mod planeten?

”Næsten hver gang en ny rumsonde sendes mod Mars, kommer der ny viden tilbage. Det er utroligt spændende at følge med i et felt, hvor der sker så meget lige nu. I min research til bogen har det overrasket mig, at der igennem de seneste hundrede år har været de vildeste ideer om liv på Mars – selv fra seriøse forskere.

Men netop om der har været – eller måske er – liv på Mars, er et af de spørgsmål indenfor forskning, som optager mig allermest. Tænk, hvis der er liv på vores naboplanet, det har jo helt vilde perspektiver, fordi det vil fortælle os, at livet kan udvikles og måske overleve på flere kloder, og det betyder, at det måske vrimler med liv i universet!”

LÆS OGSÅ: 4 fantastiske fænomener på stjernehimlen du kan opleve om foråret

3 ting, du bør vide om Mars:

  1. Mars er hjemsted for solsystemets største vulkan, den hedder Olympus Mons og er større end hele Danmark.
  2. Der har engang været flydende vand på Mars’ overflade, og planeten har nok mindet meget om den tidlige Jord.
  3. Mars er mere brunlig i farven, selvom planeten kaldes for ”den røde planet”. Den rød-brune planet lyder bare ikke helt så godt. Hele planeten er dækket af et tyndt lag rustent støv, som kan skabe voldsomme støvstorme.

Mars – Myter, magi og missioner

Tina Ibsen: Tænk, hvis der er liv på Mars ...

Mennesket har altid været optaget af Mars. Planeten kan som én af de eneste ses med det blotte øje fra Jorden, og helt fra Galileis opfindelse af teleskopet i 1600-tallet og frem til nu er det blevet debatteret, om der er eller har været liv på Mars.

Mars er afbildet på 70.000 år gamle hulemalerier i Botswana og fascinerer stadig den dag i dag, hvor 600.000 danskere i 2021 fulgte med i live-sendingen af roveren Perseverances landing på Mars.

I den rigt illustrerede bog gennemgås myterne om den røde planet, Mars-forskningens historie, de unikke geologiske og atmosfæriske forhold på planeten, vores missioner til Mars og den imponerende teknologi, der ligger bag opsendelserne af rumsonder og rovere – og ikke mindst det store spørgsmål: Er der liv på Mars – og kan mennesket bo der engang i fremtiden?

Du kan købe Mars online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.