Anja C. Andersen Børnebøger Børnebøger 10-12 år Carlsen Fagbøger til børn Viden

5 hurtige til astronom Anja C. Andersen: Som barn blev jeg grebet af, hvor ufatteligt stort og smukt universet er

Anja C. Andersen

5 hurtige spørgsmål til Anja C. Andersen, som er aktuel med børnebogen Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars . En skøn fagbog med fantastisk fakta og vild viden til børn, der elsker stjerner, planeter, asteroider og alle de andre forunderlige ting, man finder i universet.

Hvad er asteoridebæltet? Hvor længe varer et døgn på Venus? Hvad er Big Bang egentlig? Og er der liv derude i rummet?

Spørgsmålene hos de små (såvel som hos de voksne) er mange, når det kommer til alt det, der foregår ude i rummet. Derfor tager astrofysiker og astronom Anja C. Andersen os med ud i Mælkevejen i bogen Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars, som er en del af en ny serie, der formidler viden til børn: Er du rigtig klog?

Her svarer Anja C. Andersen på 5 hurtige spørgsmål om rummet i børnehøjde.

5 spørgsmål om rummet

Du blev selv interesseret i rummet i en tidlig alder. Hvad var det, som greb dig?

At det var så ufatteligt smukt, stort og ubegribeligt. At man i en kikkert kan se Månens kratere og fornemme, at de er en ganske nær, og så er de alligevel ufatteligt langt væk.

Mange børn interesserer sig for planeterne og universet som sådan. Hvorfor tror du, det er sådan?

Universet er gådefuldt og fyldt med spændende ting, der bare venter på at blive opdaget.

Hvorfor er det fedt, at børn er nysgerrige på rummet?

Når vi prøver at forstå rummet, så er det også en måde at prøve at forstå Jorden og os selv på. 

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: Børn er eksperter i at undre sig

anja c. andersen
Illustration fra Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars

Hvilken oplysning om rummet får du spontant lyst til at fortælle, når du møder et interesseret barn?

Rumrejser. Det er altid spændende at tale om de praktiske udfordringer, der er i forhold til at rejse i rummet – hvordan kommer vi derhen, og hvad skal vi spise på vejen?

Hvad synes du, er den vildeste tanke om universet?

At universet udvider sig, finder jeg virkelig svært helt at forstå.

LÆS OGSÅ: Historiker: De her 5 tips giver dit barn lyst til at rejse tilbage i tiden


Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars af Anja C. Andersen

Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars

En bog om universet for børn!

Universet er forunderligt og helt vildt spændende. Ikke mindst når det er astrofysiker og astronom Anja C. Andersen, der er rejsefører ud i Mælkevejen. Hun fortæller blandt andet om planeternes kendetegn, asteroider, Big Bang, muligt liv i det ydre rum og de aktuelle rummissioner. Vidste du for eksempel at på den ene halvdel af Uranus er det altid dag – på den anden er det altid nat?Eller vidste du at der er tre LEGO-figurer på vej til Jupiter?

Bogen er en del af Carlsens nye serie ER DU RIGTIG KLOG? – børnebøger, som er fulde af fantastisk fakta og vild viden – Fortalt af Danmarks allerbedste formidlere.

Fra ca. 9 år.

Du kan købe Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.Læs også den nyeste bog fra Anja C. Andersen

Det gådefulde univers

5 hurtige til astronom Anja C. Andersen: Som barn blev jeg grebet af, hvor ufatteligt stort og smukt universet er

Stor gavebog med fantastisk billedmateriale.

Der sker hele tiden noget nyt og spændende inden for rumforskningen. I 2022 lykkedes det forskerholdet Event Horizon Telescope Collaboration at optage et billede af det sorte hul i Mælkevejen. James Webb Teleskopet leverer billeder af galakser, der ligger 13 milliarder lysår borte. De opdagelser, som den danske forsker Albert Sneppen har gjort omkring neutronstjerners sammenstød, kan måske bruges til at beregne universets udvidelseshastighed. I Det gådefulde univers giver Danmarks mest anerkendte astrofysiker et overblik over himmelrummet fra Solsystemet og ud til de fjerneste galakser og over universets udvikling fra Big Bang frem til i dag.Universet blev skabt for 13,7 milliarder år siden. Et lysår er ca. 9,5 billioner kilometer, og afstanden til de fjerne kvasarer er 12 milliarder lysår. Når man beskæftiger sig med universet, handler det om svimlende tidshorisonter og afstande; men Anja C. Andersen formår at gøre det uoverskuelige begribeligt. 

Du kan købe Det gådefulde univers fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel fra 4. december.

Bøger er det bedste. Her på Bog.dk skriver jeg artikler om skønlitteratur for børn, unge og voksne, dykker ned i forfatterskaber og laver lister, der forhåbentlig kan inspirere dig til din næste store læseoplevelse.