Fagbøger Mad og drikke Yotam Ottolenghi

Enkel, men episk opskrift fra Ottolenghi. Sesampaneret feta med sort lime og honningsirup

sesampaneret feta

Stjernekokken Yotam Ottolenghi er aktuel med sin nye kogebog OTK Ottolenghi Test Køkken 1 – Shelf Love, og som altid er hans opskrifter af højeste kvalitet. Få her opskriften på sesampaneret feta med sort lime og honningsirup.

Yotam Ottolenghis nye kogebog OTK Ottolenghi Test Køkken 1 – Shelf Love er en hyldest til alle de madvarer, der venter på at blive brugt i køkkenskabe, frysere og spisekamre.

LÆS OGSÅ: Yotam Ottolenghi: Filosoffen der blev stjernekok ved et tilfælde

Ottolenghi vil med sin nye kogebog vise, hvordan man kan trylle simple råvarer om til velsmagende retter. Få her hans opskrift på sesampaneret feta, som er en smagfuld tilføjelse til alle retter.




Sesampaneret feta med sort lime og honningsirup

Til 8 personer

Forberedelsestid: 15 minutter
Tilberedningstid: 30 minutter
Afkølingstid: 30 minutter eller natten over

2 blokke græsk feta (360 g), begge skåret i 4 trekanter (8 i alt)
35 g rismel
(eller almindeligt hvedemel, hvis det ikke behøver at være glutenfrit)
1 stort æg,
sammenpisket
100 g blandede sorte og hvide sesamfrø, letristede
2 spsk olivenolie
½ spsk citrontimianblade
, eller almindelige timian-blade

SIRUP
120 g flydende honning

1 tsk stødt sort lime (kan udelades)
3 citroner: 1 spsk saft fra den ene, de andre 2 hele

Kom på forkant: Paner fetaen aftenen før, dæk den til, og stil den i køleskabet, til den skal bages.

“Alting bliver federe med feta,” siger Tara, der er verdens største fetafan, og vi må indrømme, at hun måske har ret. Vi gør ellers alt, hvad vi kan, for ikke at favorisere bestemte oste, men det ville være løgn at påstå, at vi hos OTK ikke er lettere fetafile, for fetaens salte, skarpe smag gør sig så godt i så mange sammenhænge.

Retten her er en lille smule sød, en stor smule salt, en lillebitte smule bitter og en enorm smule sprød. Den er lige i øjet til brunch – med bacon til, hvis du synes, men ellers uden så meget andet, for den er ret fed og fyldig.

  1. Læg et stykke bagepapir i et ildfast fad eller en bradepande på ca. 20 x 30 cm.
  2. Dup fetastykkerne tørre, vend dem i melet, og ryst forsigtigt det overskydende af. Vend dem derpå i æg og dernæst i sesamfrø, og sørg for, at alle stykkerne er dækket helt og jævnt. Læg dem derpå ned i den klargjorte form, og lad dem hvile i køleskabet i mindst 30 minutter, gerne længere.
  3. Forvarm ovnen til 220° varmluft. Dryp de sesamdækkede fetastykker med olien, og bag dem direkte fra køleskabet i 18 minutter, til de er gyldne og gennemvarme. Vend dem ganske forsigtigt en enkelt gang undervejs.
  4. Varm honning og limepulver op ved middelvarme i en lille kasserolle, mens fetaen bages. Skru ned til middelvarme, når honningen begynder at bruse op, og lad den boble under jævnlig omrøring i 6-7 minutter, til den er mørkt ravgylden. Tag kasserollen af varmen, og rør citronsaften i. Stil siruppen til side, og lad den køle af i 5 minutter.
  5. Skræl de sidste to citroner med en lille, skarp kniv, del dem i fileter, og vend dem i den afkølede honningsirup.
  6. Hæld citrussiruppen direkte over fetaen lige inden servering, drys med timian, og server straks direkte fra formen.

Lav din egen version: Spring den tørrede lime over, hvis du ikke kan få fat i noget –retten er stadig noget helt særligt uden. Skift fetaen ud med halloumi.

Extracted from Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love by Noor Murad and Yotam Ottolenghi (Ebury Press, £25)
All photography by Elena Heatherwick




Da hverdagen i 2020 blev vendt på hovedet gik Yotam Ottolenghi og holdet i hans testkøkken, OTK, i gang med at skabe opskrifter ud fra det, de havde i køkkenskabe, kølekabe, frysere og spisekamre. Ottolenghis forretninger var lukket, men det førte til den første kogebog OTK, hvor Ottolenghi og hans team videregiver deres erfaringer med at lave god og velsmagende mad med de ingredienser, man har i sit køkken. 

For de opdagede, at med know-how og opfindsomhed kan enhver ret få det umiskendelig Ottolenghi-udtryk.

Dette er en kogebog til dig der ikke er bleg for at plyndre dit køleskab, dine skuffer og se hvad der gemmer sig bagerst i din fryser. Der kan komme eksklusive madoplevelser ud af alting.

Du kan købe OTK Ottolenghi Test Køkken 1 – Shelf Love online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Læs mere om Ottolenghi her.