Blandede bøger Fiktion Inspirationslister og guides

Test dig selv: Hvor stor en bognørd er du? 5 spørgsmål giver dig svaret

Bognørd, Test dig selv,

Hvis du følger med her på siden, er der en vis sandsynlighed for, at du interesserer dig for bøger. Men er du faktisk en bognørd – og hvis du er: hvor STOR en bognørd er du så? Svar på spørgsmålene og find ud af det.


Sådan her fungerer testen. For hvert spørgsmål du svarer JA til får du ét point. Når du har svaret på alle fem, så læg pointtallet sammen og se, nederst på siden, hvor stor en nørd du egentlig er.

1. Er bøgerne i din reol sorteret på en særlig måde?

Allerførst: Får du spontant ondt i maven af billedet her nedenfor? For rodet / for ukoordineret / for meget? Hvis ja: giv straks dig selv et point og gå videre til næste spørgsmål.

Hvis ikke du er generet af billedet: sorterer du selv bøgerne i din reol – og hvis ja, hvordan: Alfabetisk efter forfatter? Efter farve? I kategorier? Efter højde? Vægt?

Bognørd, ferielæsning, feriebog, test dig selv, nørd, booklove, bogelsker

Eller: har du måske tænkt over, hvilke bøger, der taler godt sammen; ville Orwells 1984 have noget at tale om med Austens Stolthed og fordom? Ville den forsmåede elsker i din eksotiske kærlighedsroman være god at præsentere for den trætte rengøringshjælp i dit hjemstavns-drama? Kunne den hårdtprøvede efterforsker i din seneste krimi have godt af at møde den festglade society-dame fra den historiske roman, du lige har læst?

Hvis du HAR et system i din bogreol: giv dig selv ét point.

Og: Hvis du er en af dem, der sætter dine bøger i samtale-med-hinanden-orden, så giv lige dig selv et bonus-nørde-point oveni.

2. Tænker du over at finde litteratur, der passer til dit rejsemål, når du skal på ferie?

Læser du Auster i New York, Ferrante i Italien, Muarakami i Japan – og spørger du alle, du kender, om gode romaner, der foregår i Burkina Faso, når det er dertil, rejsen går?

Bognørd, ferielæsning, feriebog, test dig selv, nørd, booklove, bogelsker

Med andre ord: Går du op i, om dine ferieomgivelser matcher dine læseplaner – og læser du måske endda op på de steder, du skal rejse hen ved at læse romaner, der foregår der?

LÆS OGSÅ: Kom med på en bog-rejse

Hvis du kan svare ja til bare ét af de spørgsmål: giv dig selv et flot nørdepoint.

(Hvis ikke: så prøv det lige engang: At læse Hemingways Farvel til våbnene i de norditalienske bjerge. Mich Vraas trilogi i Vestindien. Eller Thomas Korsgaards romaner på Skive-egnen. Det kan altså noget)

3. Låner du dine bøger ud – og hvis ja: har du så et system, der sikrer, at de kommer hjem igen?

Ok, inden vi går videre: da du læste første del af spørgsmålet – om du låner bøger ud – mærkede du så en lille smule koldsved? Lidt uro i maven? Lidt noget med små hår der rejste sig i nakken? Hvis ja: så giv dig selv et nørde-point allerede nu og fortsæt til næste spørgsmål.

Hvis du ikke mærkede noget: var det så fordi dit udlåns-system er så avanceret, at du VED, hvor alle dine udlånte bøger er – og også ved præcis, hvordan du effektivt kan inddrive dem fra lånerne? Hvis ja: giv dig selv et point og fortsæt til næste spørgsmål.

via GIPHY

Hvis du lige nu sidder og ryster vantro på hovedet og slet ikke forstår, hvor vi vil hen med de her spørgsmål – så fortsæt til næste spørgsmål uden at tilføje yderligere point til din nørde-score.

4. Er du nærmest religiøst optaget af spørgsmålet: Bogmærke eller æseløre?

Nu deler vi vandene næsten lige så radikalt, som Moses gjorde engang.

For nogle af jer bliver det her rigtig slemt. Så: træk lige vejret dybt HELT ned i maven. Pust langsomt ud gennem næsen. Og derefter, FØRST derefter: kig på billedet herunder.

Bognørd, æseløre, bogmærke, test dig selv, nørd, booklove, bogelsker

Gispede du lige? Fik du ondt i maven? Måtte du lige bide et skældsord i dig? Tillykke – du har fået endnu et nørde-point og kan fortsætte til næste punkt.

Tager du det helt roligt – og tænker, at det da måske havde været mere elegant med et bogmærke, men bevares. Så slipper du for point i denne runde.

5. Har du et ekslibris – et stempel eller andet med dit navn på, du markerer dine bøger med?

Hvis svaret er ja – så behøver du jo slet ikke tage denne test. For så ved du jo allerede godt, at du er den STØRSTE bognørd i verden. Indkassér du bare dit nørde-point.

Har du ikke allerede et stempel: så er det noget, du kan overveje, hvis du gerne vil have navn i dine yndlingsbøger og ikke gider møjsommeligt at skrive det ind i dem alle sammen.

Bognørd, ekslibris, bogstempel, test dig selv, nørd, booklove, bogelsker

Er du en af dem, der gerne låner bøger ud, så er det også en ret sikker måde at få bøgerne igen på. Det er simpelthen ikke helt let at overse et navn i tryksværte på side to, som ikke er forfatterens.

Hvordan klarede du den?

0 point: Du har enten et virkelig sundt, afslappet og uproblematisk forhold til dine bøger – måske næsten lidt FOR laissez-faire, som de siger i Frankrig – eller også prøvede du at tilgå en helt anden side og havnede her ved et tilfælde? Så enten: Tillykke – eller: velkommen til!

1 point: Du har et sundt og fornuftigt forhold til dine bøger. Carry on og læs videre!

2 point: Du er muligvis på vippen. Måske står du endda i et eksistentielt dilemma: VIL du gerne være en ægte bognørd – eller vil du hellere fortsætte med at have et semi-afslappet forhold til dine bøger? Søg eventuelt professionel hjælp i din nærmeste boghandel.

3 point: Du er GODT på vej til at blive en ægte bognørd! Hvis du gerne vil være en endnu større bognørd: så læs spørgsmålene ovenfor igen, denne gang som en guide, og overvej, hvilken bibliofil tvangsmæssighed, du helst vil tillægge dig. Men vi understreger: det er på eget ansvar.

4 point: Du er en vaskeægte bognørd! Sådan en, som bøger elsker at bo hos og, tænker vi, sådan en, der elsker at bo sammen med bøger.

5+ point: Du er en gigantisk bognørd. Det bliver ikke større. Men det vidste du garanteret godt. Giv dig selv et klap på skulderen, evt. en præmie (det kunne være: en bog?) – og skynd dig så ind og læs videre!


Giv mig flere tests!

Ok (ikke råbe)!

via GIPHY

Feelgood, medrivende fagbøger, klassikere, krimi eller anmelderroste, nye romaner?
Find den perfekte bog til dig lige her

Kender du et barn, du gerne vil berige med en bog?
Så få ny inspiration i denne test med bøger til børn


Kronisk bogelsker med gang i minimum fem bøger ad gangen. Har tilsvarende kronisk mangel på plads i reolen. Har haft fornøjelsen af at anbefale bøger til læserne i de godt tretten år, jeg har arbejdet i bogbranchen.