Mad og drikke Madværkstedet

Lasagne med kantareller

svampekogebogen, lasagne med kantareller, svampelasagne

Vi elsker svampe!

Svampe er en yderst smagfuld og kaloriefattig delikatesse. De er fiberrige og fulde af b-vitaminer. Medicinske undersøgelser har vist at svampe stimulerer immunforsvaret og viker antibiotisk, kolesterolsænkende og blodstillende.

Det er nu der er højsæson på lækre svampe. Så grib kurven og tag i skoven – eller gå på indkøb efter årstidens skovfrugt.

Her kan du læse mere om hvordan du bedst tilbereder svampe og få en opskrift på en lækker svampelasagne.

svampelasagne, lasagne med kantareller, opskrifter med svampe, svampekogebogen
Billedet er fra Svampekogebogen

Sådan tilbereder du bedst svampe

Her er fem tips til når du tilberede svampe:

1. Undgå så vidt muligt vand

I modsætning til den gængse opfattelse skal du faktisk ikke rense dine svampe i vand. Vand har nemlig en tendens til at ødelægge svampenes konsistens, gøre dem matte og give vanskeligheder ved stegning.

Hvis det dog er nødvendigt at vaske svampene, kan du dyppe dem hurtigt i en stor balje koldt vand tilsat lidt eddike. Grunden til at du skal bruge eddike er, at hvis der sidder skjulte smådyr på svampene, vil de slippe taget. Tør svampene igen med det samme. Dup forsigtigt de skrøbelige svampe tørre med et viskestykke. De mere hårdføre svampe kan sagtens tåle en tur i salatslyngen.

2. Brug en børste

Det mest effektive redskab til at fjerne rester af jord, blade og andet snavs fra svampens overflade er en blød børste. Undgå børster med syntetiske hår.

3. Pas på svampehuden

Den tynde membran, der dækker svampekødet på f.eks. lamelsvampe og rørhatte er huden på svampene. Fjern kun huden hvis den er meget snavset eller meget sej. Brug spidsen af en kniv til at fjerne huden.

4. Rens svampe med en kniv

Der findes en række knive specielt beregnet til at rense svampe. Du kan også bruge dem når du samler svampe i skoven eller til andet brug hjemme i køkkenet.
Kniven har et kort, let krumt blad, gerne også en børste og sommetider også en pincet til at trække fyrenåle ud med. Hvis du ikke har en speciel svampekniv kan du benytte en foldekniv, en god urtekniv eller en skrællekniv.

5. Pas på med hvidløg

Selvom mange synes at svampe og hvidløg går op i en højere enhed, er hvidløg faktisk ikke specielt velegnet til svamperetter. Den skarpe smag er ikke altid et plus sammen med svampens milde smag. Så pas på med hvidløg! Når du benytter hvidløg i retten så brug helt friske hvidløg. Eller tag kimen ud og blancer hvidløgsfeddene en gang inden brug. Kom ikke hvidløg på panden fra starten, da det nemt brænder på ved høj temperatur. Tilsæt i stedet hvidløg undervej.

svampelasagne, lasagne med kantareller, svampekogebogen, opskrifter med svampe
Billedet er fra Svampekogebogen

Lasagne med kantareller

Opskriften er til 4 personer.

Forberedelsestid: 60 minutter.

Tilberedningstid: 50 minutter.

Du skal bruge:

400 g tragtkantareller
400 g friske lasagneplader
500 g tomater
1 løg
2 fed hvidløg
2 laurbærblade
200 g friske italienske pølser
120 g pecorino
1 lille glas hvidvin
olivenolie

Forvarm ovnen til 200°.

Tilbered først tomatsaucen:

Pil og knus hvidløgsfeddene, hak løget, og steg begge dele ved svag varme i 1 spsk olivenolie i 5 minutter.
Tilsæt derpå laurbærblade og tomater skåret i kvarter, og lad saucen simre i 20 minutter.

Flå i mellemtiden skindet af pølserne, og hak pølsefarsen groft.
Steg kantarellerne i en tykbundet gryde ved svag varme i lidt olie, og hæld den væske fra, de måtte lække. Gem væsken! Den skal du bruge senere.

Kom pølsefarsen ned til kantarellerne i gryden, hæld vin over, og lad den koge ind.
Tilsæt derpå tomat saucen og 100 g revet pecorino. Lad saucen simre i 20 minutter.

Kog lasagnepladerne al dente i spilkogende, saltet vand.

Læg lasagnen sammen i lag af skiftevis pastaplader og tomat-kantarelsauce. Slut af med et lag lasagneplader, hæld stegesaften fra kantarellerne over, drys med resten af pecorinoen, og bag lasagnen i 10 minutter.

Opskriften stammer fra Svampekogebogen.

Om Svampekogebogen

svampelasagne, lasagne med kantareller, opskrifter med svampe

Morkel, vårmousseron, bruskhat, trøffel, kantarel, karljohansvamp, trompetsvamp, mælkehat, østershat, poppelhat – der er masser af spændende svampe, men hvordan bruger man dem egentlig?

Philippe Emanuelli har samlet 127 gennemprøvede opskrifter som får den bedste smag frem i hver enkelt svamp og bevarer dens konsistens.

❤❤❤❤❤ “Læs ikke opskrifterne på tom mave. Det vil betyde knurren og en ubændig lyst til omgående at gå i krig med en eller flere af retterne” – POLITIKEN