Stefan Ahnhem forfatter svenske krimier krimiforfatter skandinavisk

Den populære krimiserie om Fabian Risk giver plads til det uforudsigelige og usandsynlige – og med bøgerne håber Stefan Ahnhem at fornye den svenske krimi efter i mange år at have arbejdet som manuskriptforfatter på tv-serier om blandt andet Wallander og Irene Huss.

Da Ahnhem 2014 debuterede med første bind i krimiserien med Fabian Risk i dobbeltrollen som efterforsker og potentielt offer havde Nordisk Film da også allerede sikret sig rettighederne til at filmatisere de første fire bøger i serien. Offer uden ansigt til strålende anmeldelser, flotte bestsellerplaceringer og læsere, der næsten ikke kunne vente på den næste bog.

Den svenske krimi

Vi spurgte Stefan om hans tanker omkring at skrive i den meget ombejlede krimigenre:

“Den svenske krimi er blevet en hel industri, hvor der er mange penge og mange interesser på spil, og det giver en tilbøjelighed til at holde sig præcist til de skabeloner, man allerede kender, og som man ved virker. Det kan være fint nok, men når man som jeg i mange år har levet af at skrive Wallander-bøgerne om til filmmanuskripter, så kommer jeg til at længes efter at udfordre genren og skabe noget mere uforudsigeligt. Det er jo fuldstændigt udelukket, at jeg f.eks. kan tage livet af Wallander, men i mine egne bøger skal der være en frihed og en uforudsigelighed som gør, at selv min hovedperson Fabian Risk ikke skal føle sig for sikker på, at han ikke pludselig kan dø.”

I mange år var den svenske krimi en genre, hvor der var indlejret en høj grad af socialrealisme og indirekte kritik af samfundet. Det er især Sjöwahl & Wahlös Martin Beck og Mankells Kurt Wallander, men i løbet af 00’erne er den socialrea-listiske krimi knopskudt med store krimidronninger som Camilla Läckberg, Mari Jungsted og Liza Marklund, der har ført realismen helt over i det virkeligt virkelighedsnære.

“Hos de dygtige krimidronninger blev hovedpersonerne for alvor caffelatte-hyggelige. Jeg er ikke så interesseret i at skildre en politimands dagligliv og daglige rutiner, men derimod er jeg meget interesseret i de ting der sker once in a lifetime. Jeg vil gerne opbygge et krimiunivers, som ikke er begrænset af, hvad der kan lade sig gøre i virkeligheden.«

Stefan Ahnhems danske forbindelse

Selv om Stefan Ahnhems debut foregår i Sverige, spiller Danmark en central rolle både i serien om Fabian Risk og i forfatterens privatliv. Stefan Ahnhem er nemlig dansk gift. I anden bog i serien Den niende grav er det den svenske justitsministers forsvinden, som trækker tråde til Danmark. Sådan fortsætter serien, der nu er afsluttet med seriens sjette bind, med tæt dansk-svensk samspil.

Rækkefølgen på Stefan Ahnhems krimier

Her er rækkefølgen på de foreløbige fem krimier i serien om Fabian Risk:

  1. Offer uden ansigt
  2. Den niende grav
  3. Atten grader minus
  4. Motiv X
  5. X måder at dø på
  6. Det sidste søm

Læs mere om Stefan Ahnhems bøger her .

Stefan Ahnhem: Den svenske krimi er en industri