Aktuelt Fiktion

Sara Johnsen: Kvindekroppen vil altid være under pres

Sara Johnsen Til Dancing Boy

Norske Sara Johnsen sætter den menneskelige natur under lup i Til Dancing Boy, hvor moderskab og seksualitet er to vigtige temaer.


Et orgasmeri er samlingspunktet og katalysatoren for plottet i norske Sara Johnsens Til Dancing Boy. Lizz og Boje driver orgasmeriet Pure Pleasure i et fremtidigt Oslo. Her kan kunderne opnå orgasme ved hjælp af speciallavede programmer og avancerede sensorer.

Romanen tager eksistentielle temaer op på en skæv måde og handler om seksualitetens uforudsigelige kræfter og om at føle sig udenfor det bedre borgerskab og være alt andet end fejlfri.

LÆS OGSÅ: Til Dancing Boy: Smuglæs løs i romanen om skræddersyet nydelse, savn og moderskab!

“Morsom, uhøjtidelig og lidt vulgær”. Sådan beskriver forfatteren Sara Johnsen hovedpersonen Lizz i Til Dancing Boy. “Hun er energisk og på mange måder grænseløs. Hun leder efter det sted i sig selv, som hun kan kalde en indre kerne. Hun er fuld af længsel, både efter at blive elsket, men også efter nydelse.”

Sara Johnsen er ikke så kendt herhjemme, men i Norge er hun en anerkendt filminstruktør, som har stået bag flere prisbelønnede film og serier, blandt andet tv-serien 22. juli om terrorangrebet i Norge i 2011. Hun har tidligere skrevet White Man, som også er udkommet på dansk og fik gode anmeldelser.

At være mor udløser store kræfter i et menneske

Et fremtidigt og anderledes Norge åbenbarer sig i Til Dancing Boy. Her er den hårdt pressede natur blevet indhegnet i bevogtede områder, som man skal have tilladelse til at besøge. Nogle kvinder har mistet evnen til at få børn, og andre må træde til som rugemødre (kvinderne melder sig frivilligt, det er ikke som i Margaret Atwoods Tjenerindens fortælling).

Som ung var Lizz rugemor, men hun var ikke forberedt på, hvor meget det ville påvirke hende at skulle give et barn fra sig og savnet efter sønnen er den røde tråd i romanen.

“Jeg forsøger at undersøge den menneskelige natur. Det er jo noget af kernen i Lizz. Det biologiske som knytter hende til naturen, og som hun så smertefuldt må erfare. Hun er slet ikke forberedt på de følelser, som opstår i hende, da hun får en søn og på, hvor knyttet hun bliver til ham.”

“Min erfaring med at være mor er, at det kan fylde ALT, hvis ens barn ikke har det godt. Der er et ordsprog, som lyder: Som mor har du det ikke bedre end det af dine børn, som har det dårligst. At være mor (og far) udløser store kræfter i et menneske.”

Sara Johnsen skriver ikke ud fra et behov for at sætte fokus på problemer og starte en debat, men hun skriver om det, der optager hende:

“Jeg er optaget af emnet at være rugemor og etikken i det. Om vores krop kun er vores egen, eller om den er en slags kapital, vi kan forvalte i verden. Kvindekroppen har den magiske evne at kunne skabe liv, derfor kommer den altid til at være under pres.”

Optaget af begær

Seksualitet er et vigtigt tema i romanen, som viser mange forskellige former for begær.

“Jeg er optaget af begæret som drivkraft i livet og vores trang til at nyde. At søge nydelse er jo højt oppe på listen over vigtige ting, som mennesker i Vesten vil bruge deres tid på.”

Sara Johnsen er ikke selv fan at et tiltag som Pure Pleasure, hvis det skulle eksistere i virkeligheden, hvilket det sikkert allerede gør i en lignende variant.

“Jeg er absolut meget kritisk overfor sådan et tiltag. Teknologien kan ikke erstatte mennesker. Det tror jeg virkelig ikke. Men mange kræfter i verden udforsker mulighederne for det.”

LÆS OGSÅ: Orgasmer & moderskab – Sara Johnsen er svær at sætte i bås med Til Dancing Boy

Sara Johnsen kan ikke forstå, hvis nogen kan blive provokeret af, at der i Til Dancing Boy er karakterer, der i bogstaveligste forstand tænder på naturen, og som har en form for sex med naturen.

“Det er ikke en provokation, og det er jo heller ikke ligefrem, fordi jeg anbefaler det.”

En kærlighedshistorie

Hvis Sara Johnsen skal pege på en forfatter og et værk, som man kan sammenligne Til Dancing Boy med, kunne det fx være John Irvings Verden ifølge Garp.

“Den er plotdrevet på samme måde og har også det lidt satiriske. Jeg er egentlig ikke så begejstret for science fiktion, men det var sjovt at skrive en fortælling, som foregår i nær fremtid. Som jeg ser det, er Til Dancing Boy ikke en sci-fi-historie. Det er en kærlighedshistorie, hvor Lizz’ kærlighed til mændene i hendes liv og hendes børn er i centrum. Lizz bliver jo meget forelsket og er fuld af kærlighed.”


Mere om bogen Til Dancing Boy

Sara Johnsen: Kvindekroppen vil altid være under pres

♥️♥️♥️♥️♥️ “En stor filmisk fortælling” – Femina

★★★★ – Kristeligt Dagblad

Lizz og Boje driver orgasmeriet Pure Pleasure i Oslo. Her kan kunderne opnå orgasme ved hjælp af speciallavede programmer og avancerede sensorer.
Da en ung mand en dag kommer ind på Pure Pleasure-klinikken og beder om et naturinspireret orgasmeprogram, bliver Lizz fyldt med savn.
Hun håber, at den unge mand er en, hun har ventet hele sit voksne liv på at møde. 

Til Dancing Boy er en roman om en kvinde, hendes krop og de mange liv, de sammen har gennemlevet.

Det er et fremtidigt og anderledes Norge, der åbenbarer sig i denne roman, som stiller spørgsmål som: Hvor afgørende er seksualitet og biologi for vores liv? Og hvordan håndterer vi begær, fejlbarlighed, længsel og kærlighed? 

Du kan købe Til Dancing Boy online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.