Fiktion

Orgasmer & moderskab – Sara Johnsen er svær at sætte i bås med Til Dancing Boy

Til Dancing Boy Sara Johnsen

Til Dancing Boy er en skæv roman om skræddersyet nydelse, savn og forskellige former for moderskab. Det foregår i fremtiden, er både unikt og genkendeligt, og er en af den slags bøger, der får dig til at tænke WTF!


I Til Dancing Boy driver Lizz og Boje orgasmeriet Pure Pleasure i Oslo i en ikke alt for fjern fremtid. Her kan kunderne opnå orgasme ved hjælp af speciallavede programmer og avancerede sensorer.

Lyder det mærkeligt? Det er det også, for den norske forfatter Sara Johnsen har skabt et univers, der på én og samme tid er meget genkendeligt med parforholdskrise, teenagebarn med problemer, snobbede naboer og krævende kunder på jobbet, og på samme tid ikke ligner noget andet.

Et fremtidigt og anderledes Norge åbenbarer sig i Til Dancing Boy, der handler om de uforudsigelige kræfter bag seksualitet, om menneskets behov for nydelse og om at føle sig udenfor det bedre borgerskab og være alt andet end fejlfri.

“Humoristisk, skræmmende og fascinerende”

“Underholdende og både humoristisk og skræmmende på sin helt egen måde,” skrev det norske Dagbladet, da bogen udkom i Norge.

Til Dancing Boy er et skræmmende, men også utrolig fascinerende univers at befinde sig i,” skrev Verdens Gang, og Stavanger Aftenblad understregede, at “Johnsens sprog smelter sorg, krop og natur sammen.”

Til Dancing Boy sætter fokus på det at føle sig anderledes, på de drifter, der styrer os, og her bliver det accepteret, at de kan være noget specielle, som når man gerne vil have et naturprogram speciallavet til sig i orgasmeriet, fordi man bogstaveligt talt tænder på naturen.

Sara Johnsen kom som det første på ideen med orgasmeriet i arbejdet med Til Dancing Boy, forklarer hun i et interview. Den idé udsprang af en nysgerrighed i forhold til, hvordan samfundet kommer til at udvikle sig teknologisk, også når det gælder sex og kærlighed:

“Set med mine “gamle øjne” bevæger vi os mere og bort fra den måde, jeg er vant til at tænke kærlighed og seksualitet, og sådan som vi gjorde, da jeg var ung. Den yngre generation bruger meget teknologi til at finde hinanden, når de promoverer sig selv og skal formere sig.”

Udenfor det bedre borgerskab

I centrum af det hele har vi Lizz, som heller ikke ligner nogen anden. Hun har et specielt udseende med en kløftet læbe, som både gør hende meget tiltrækkende for mænd, og at hun føler sig anderledes.

Følelsen af at stå udenfor og kigge ind på de andre, kan hun ikke slippe, heller ikke selvom hun er flyttet ind i byens bedste kvarter og tjener godt på grund af orgasmeriet, som hun har med manden Boje, der heller ikke passer ind i det pæne kvarter og ‘det nye Norge’, som danner rammen om handlingen.

Et kæmpe savn følger Lizz livet igennem, og vi får forhistorien i flashback, om hvorfor hun valgte at give et barn væk. Den søn hun ikke kan glemme, og som hun tror, hun møder på orgasmeriet. Måske ikke lige det sted, man har lyst til at møde sin søn, men i Sara Johnsens bog kan alt lade sig gøre.

Surrogatmødre – med eller uden tvang

Sara Johnsen er en kendt filminstruktør og har stået bag flere prisbelønnede film og serier, blandt andet tv-serien 22. juli om terrorangrebet i Norge i 2011. Hun har tidligere udgivet romanen White Man.

Konsekvenser af virusudbrud, naturkatastrofe og økonomisk krak danner grobund for det nye samfund i Til Dancing Boy. Her er der kvinder, der har svært ved at få børn, så andre kvinder som Lizz må træde til og hjælpe som surrogatmødre – dog er det Lizz’ eget valg.

Der er ingen tvang som i Atwoods Tjenerindens fortælling. Alligevel fylder savnet af sønnen som en snærende rød tråd gennem Lizz’ livshistorie.

“Jeg er ganske fascineret af debatter, som handler om kvindekroppen, og hvad der sker med kvindekroppen, når den bliver gravid,” siger Sara Johnsen i et interview.

Spekulativ fiktion

Med Til Dancing Boy skriver Sara Johnsen på en måde, som kan sammenlignes med 11 % af Maren Uthaug og Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood; plottet foregår i en fremtid, som alligevel har genkendelige træk, og hvor man også kan læse det som en kritik af nuværende samfundsstrukturer.

Bogen kan ses som et eksempel på genren spekulativ fiktion, der er blevet populær de senere år. Redaktør Julie Nellemann Jakobsen siger om spekulativ fiktion:

“Genren kan fungere som en prisme, vi ser vores nuværende virkelighed igennem. Det er de ultimative “hvad nu hvis-tanker”, og det giver os ikke bare mulighed for at forestille os fremtiden, den opfordrer os også til at forholde os til vores nutid og virkelighed.”

LÆS OGSÅ: Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

For Sara Johnsen har arbejdet med Til Dancing Boy været drevet af en nysgerrighed.

“Jeg synes, det er interessant at se på biologi og teknologi. Hvad betyder den teknologiske udvikling for mennesket, og hvilken etisk linje kommer samfundet til at følge? Det er den fortælling, der er sideløbende med Lizz’ fortælling, fortæller Sara Johnsen i et interview

5 skæve, unikke & tankevækkende

Hvis du er til bøger med spekulativ fiktion, der ikke minder om meget andet, og både kan være skørt, skævt, rørende, tankevækkende, og som med garanti kan sætte en samtale i gang i din læseklub, så er de her 4 gode til dig.

Til Dancing Boy af Sara Johnsen

Orgasmer & moderskab – Sara Johnsen er svær at sætte i bås med Til Dancing Boy

♥️♥️♥️♥️♥️ “En stor filmisk fortælling” – Femina

★★★★ – Kristeligt Dagblad

Lizz og Boje driver orgasmeriet Pure Pleasure i Oslo. Her kan kunderne opnå orgasme ved hjælp af speciallavede programmer og avancerede sensorer.
Da en ung mand en dag kommer ind på Pure Pleasure-klinikken og beder om et naturinspireret orgasmeprogram, bliver Lizz fyldt med savn.
Hun håber, at den unge mand er en, hun har ventet hele sit voksne liv på at møde. 

Til Dancing Boy er en roman om en kvinde, hendes krop og de mange liv, de sammen har gennemlevet.

Det er et fremtidigt og anderledes Norge, der åbenbarer sig i denne roman, som stiller spørgsmål som: Hvor afgørende er seksualitet og biologi for vores liv? Og hvordan håndterer vi begær, fejlbarlighed, længsel og kærlighed? 

Du kan købe Til Dancing Boy online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


11 % af Maren Uthaug

Orgasmer & moderskab – Sara Johnsen er svær at sætte i bås med Til Dancing Boy

★★★★★ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
★★★★★ – Kristeligt Dagblad
★★★★★ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Station 11 af Emily St. John Mandel

station elleve
station elleve

♥️♥️♥️♥️♥️♥️ “Postapokalyptisk pageturner” – Femina

Hvad er værd at bevare, hvis al civilisation kollapser? Og hvor langt er man villig til at gå for at beskytte det?

På en iskold Toronto-aften falder den berømte skuespiller Arthur Leander om på scenen midt i sit livs rolle som Kong Lear. Samme aften rammer en dødbringende virus hele Nordamerika, og verden forandres forevigt.

20 år senere fremfører Kirsten, en ung skuespiller i Den omrejsende Symfoni, Shakespeare for de spredte enklaver, som er skudt op efter den tidligere civilisations kollaps. Men i den forandrede verden trues hendes håb af ydre kræfter.

Hvad mistede vi under kollapset? Næsten alt, næsten alle, men endnu findes skønheden.

Du kan købe Station elleve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Stilhedens hav af Emily St. John Mandel

Orgasmer & moderskab – Sara Johnsen er svær at sætte i bås med Til Dancing Boy

♥️♥️♥️♥️ “En fængslende læseoplevelse” – Politiken

“En af Mandels bedste romaner og en af hendes hidtil mest tilfredsstillende opdagelsesrejser ind i spekulativ fiktion.” — The New York Times

I 2401 sættes tidsdetektiven Gaspery-Jacques Roberts til at efterforske en anomali – og opdager en serie af forbundne liv: en ung britisk aristokrat drevet til galskab i de canadiske skove; en forfatter fanget i en pandemi langt væk hjemmefra, samt en af Gasperys egne barndomsvenner, som har fået en ekstraordinær mulighed, der har potentiale til at skabe ravage i universets tidslinje.

Stilhedens hav er en universel og aktuel roman om kunst og kærlighed, der strækker sig gennem tid og rum – fra Vancouver Island i 1912 til en koloni på Månen hundredvis af år senere.

Du kan købe Stilhedens hav online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood


Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.