Fiktion Aktuelt Digtsamlinger Romantiske bøger

Digter Rupi Kaur når nye læsere med lyrik på Instagram

Mælk og honning, Rupi Kaur

2,5 millioner solgte eksemplarer og over 100 uger på New York Times’ bestsellerliste.

Det er enestående og imponerende for en samling digte, og det er lige præcis, hvad canadisk-indiske Rupi Kaur har præsteret med mælk og honning og solen og hendes blomster – oversat af Julia Lahme.

2,6 millioner følgere på Instagram

25-årige Kaur er en fantastisk smuk kvinde, der behændigt bruger de sociale medier til at dele ud af sin kunst, sine budskaber og sit liv, hvilket har skaffet hende fans i hobetal over hele verden, der liker og deler hendes univers på Instagram.

Digter Rupi Kaur når nye læsere med lyrik på Instagram

Men …

Det er ikke det eneste, der er værd at skrive om Rupi Kaur og hendes digte. Man kunne lige så vel fremhæve personlige egenskaber som hendes mod, visdom og sårbarhed.

Og det er en vigtig pointe, som Rupi Kaur måske bedst formulerer med sit digt om vores tendens til at fokusere på kvinders ydre og den måde kvinder præsenterer sig på, før vi lytter til deres historier:

jeg vil gerne undskylde overfor alle de kvinder
jeg har kaldt kønne
før jeg har kaldt dem intelligente eller modige
jeg er ked af jeg fik det til at lyde som om
noget så simpelt som det du er født med
er det du har at være mest stolt af når din
ånd har knust bjerge
fra nu af vil jeg sige ting som
du er ukuelig eller du er ekstraordinær
ikke fordi jeg ikke synes du er køn
men fordi du er så meget mere end det

Mælk og honning fik straks succes

Rupi Kaur debuterede i 2014 på engelsk med digtsamlingen milk and honey, som hun selv udgav, fordi hun gentagne gange fik at vide, at forlag næsten aldrig udgiver lyrik. De små digte med illustrationer af Kaur fik dog straks succes, blev antaget på et forlag, og i 2017 kunne hun udgive endnu en digtsamling, the sun and her flowers, som igen kredser om kvindelighed som tema.

jeg gik ikke fordi
jeg holdt op med at elske dig
jeg gik fordi jo længere
jeg blev jo mindre
elskede jeg mig selv

Rupi Kaurs signatur: tegninger og digte

Rupi Kaur har udtrykt sig kunstnerisk, siden hun var barn. Først tegnede hun, men da hun var 12 år, vandt hun en skrivekonkurrence, og det satte noget i gang i hende. Hun fortsatte med at skrive, men slap ikke sin tegning, og i gymnasiet satte hun for første gang de to udtryksformer sammen.

Mens hun studerede på universitetet, søgte hun efter den rette platform til at offentliggøre hendes blanding af enkle stregtegninger og lyriske tekster, som skulle blive hendes signatur – den platform blev Instagram.

måden du elsker dig selv på er
måden du lærer andre
at elske dig

Indisk arv i de små bogstaver

Rupi Kaur skriver udelukkende med små bogstaver, og punktum er eneste tegnsætning. Det er en måde at integrere hendes indiske baggrund og arv i sin skrift. Kaur er født sikh, en religion, der hører hjemme i Punjab i Nordindien, og i sikhreligionens hellige skriftsprog, gurmukhi, er der ikke forskel på store og små bogstaver.

du var godt nok ikke min første kærlighed
men du var den kærlighed der gjorde
alle andre kærligheder
ligegyldige

Nye læsere gjorde digte til bestseller

Bag de vilde salgstal gemmer sig endnu en fantastisk historie. For det er jo ikke bare 2,5 millioner mennesker, der har købt en digtsamling; de har formodentlig også læst den. Og uagtet hvad forskellige læsere måtte mene om det, de har læst, så har de altså følt sig tilskyndet til at købe lyrik.

Det siger noget om styrken og rækkevidden i Rupi Kaurs digte, der kredser om kærlighed, sorg, hengivelse, overgreb og forvrængede selvbilleder.

Hun siger selv, at hun skriver for at få sine tanker og følelser repræsenteret. Og selvom digtene er meget personlige, så bærer de en universalitet i sig, der tilsyneladende har vakt genklang hos millioner af kvinder verden over.

vi er alle født
så smukke

den største tragedie er
at blive overbevist om at vi ikke er


mælk og honning af Rupi Kaur

Mælk og honning; Rupi Kaur

Du kan få mælk og honning som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.

solen og hendes blomster af Rupi Kaur

Solen og hendes blomster af Rupi Kaur

Køb solen og hendes blomster i din boghandel eller online her

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.