Klassikere Digtsamlinger Fiktion Romantiske bøger

5 ting du (måske) ikke vidste om Pablo Neruda

Pablo Neruda, Kaptajnens vers, Hundrede kærlighedssonetter

Pablo Neruda (1904-1973) er kendt som én af de største og mest indflydelsrige poeter i det 20. århundrede.

Her er fem ting, du muligvis ikke vidste om den chilenske digter:

 5 ting du (måske) ikke vidste om Pablo Neruda

Pablo Neruda var oprindeligt blot et pseudonym som den unge chilener Neftalí Ricardo Reyes Basoalto brugte til at signere sine digte. Pseudonymet var en hyldest til den tjekkiske poet Jan Neruda og var nødvendigt, da Pablo Nerudas far, der var jernbanearbejder, ikke brød sig videre om, at hans søn skrev digte. Det var først i 1946, at Neftalí Basoalto formelt skiftede navn til det mere kendte Pablo Neruda.


5 ting du (måske) ikke vidste om Pablo Neruda

Pablo Neruda lagde aldrig skjul på sin stærke kommunistiske overbevisning. Da Chiles marxistiske præsident, Salvador Allende, i 1973 blev afsat i et militærkup og udskiftet med Augusto Pinochet, ændrede landets officielle holdning til Nerudas poesi sig markant. Både Nerudas navn og digte blev forbudt under militærdiktaturet, og han blev et folkeligt symbol på modstanden mod Pinochet.


5 ting du (måske) ikke vidste om Pablo Neruda

Selvom han på daværende tidspunkt var udnævnt som senator i den chilenske republik, blev Pablo Neruda i 1948 tvunget til at gå under jorden som konsekvens af sine kommunistiske holdninger. I 13 måneder måtte han og hans kone gemme sig i forskellige beundrere og supporteres hjem.

I 1949 lykkedes det Pablo Neruda at forlade Chile, og de næste tre år brugte han i eksil. I den periode rejste han stort set hele kloden rundt og besøgte blandt andet Mexico, Europa, Indien, Sri Lanka og Kina. I 1952 blev kommunistpartiet igen lovligt i Chile, hvilket betød, at Neruda kunne tage tilbage til sit hjemland uden fare for at blive anholdt.


5 ting du (måske) ikke vidste om Pablo Neruda

Pablo Neruda modtog Nobelprisen i Litteratur i 1971. Det var dog ikke alle i komiteen, der var lige glade for at tildele poeten den prestigefyldte pris. Nogle af komitemedlemmerne havde svært ved at glemme, at Neruda i sin tid havde hyldet Stalins diktatur. Nerudas svenske oversætter Artur Lundkvist gjorde dog sit bedste for at overbevise komiteen om, at Neruda fortjente prisen, og de valgte da også i sidste ende at tildele chileneren hæderen.


5 ting du (måske) ikke vidste om Pablo Neruda

Officielt døde Pablo Neruda i 1973 som resultat af længere tids kamp med prostatacancer. Der er dog flere gange blevet sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt det var den reelle årsag til Nerudas død, og mange spekulerer i, at han i virkeligheden kan være blevet likvideret af den daværende chilenske diktator Augusto Pinochets styre. I 2013 besluttede man sig i Chile sågar for at grave Pablo Nerudas lig op, for at forskere kunne undersøge sagen nærmere.

I oktober 2017 udtalte en spansk retsmediciner, der havde arbejdet med Nerudas lig, at de ”ud fra analyse af dataene ikke kunne acceptere, at digteren havde været i en forestående dødssituation, da han ankom til hospitalet, og at døden fra prostatakræft ikke var sandsynlig i det øjeblik Neruda døde.” Resultaterne af deres fortsatte analyse afventes stadig.

Kan du stadig ikke få nok af Pablo Neruda? Læs mere om hans fantastiske liv her


Hundrede kærlighedssonetter

5 ting du (måske) ikke vidste om Pablo Neruda

En inderlig og lidenskabelig hyldest til kærligheden på ypperste niveau.

Pablo Neruda skrev disse hundrede kærlighedssonetter til sin kone Matilde Urrutia i 1959. Digtenes kulisse er landskabet omkring ægteparrets hus Isla Negra i Chile, nær ved havet og vinden, det hvide sand og de vilde blomster, den varme sol og Stillehavets salte luft.

Du kan købe Pablo Nerudas Hundrede Kærlighedssonetter online her eller i din lokale boghandel.

Kaptajnens vers

Kaptajnens vers af Pablo Neruda

En samling af kærlighedsdigte skrevet til Pablo Nerudas elskede Mathilde, som han boede hemmeligt sammen med, isoleret på øen Capri.

Bogen er dobbeltsproget med den originale spanske tekst sidestillet med den danske oversættelse.

Du kan købe Pablo Nerudas Kaptajnens vers online her eller i din lokale boghandel.