Saga Aktuelt Digtsamlinger

”Et digt på to linjer kan man godt føle i lang tid.” Katinka indlæser Mælk og honning

Rupi Kaur, Mælk og honning, Katinka, digte på lydbog

Mælk og honning af Rupi Kaur handler om store følelser – kærlighed, smerte og styrke. Nu udkommer digtene som lydbog indlæst af sangerinden Katinka.

På en af sommerens allervarmeste dage gik sangerinden Katinka ind i et halvmørkt lydstudie på Frederiksberg for at prøve noget nyt: at indlæse en lydbog.

Teksten, hun tilbragte et par timer i selskab med, var digtsamlingen Mælk og honning skrevet af indisk-canadiske Rupi Kaur, der med sine personlige digte om at være ung kvinde har fået 2,6 millioner mennesker verden over til at købe og læse digte. Bogen udkom på dansk den 14. maj i Julia Lahmes oversættelse.

Det er første gang, at du har indlæst en lydbog. Hvordan var det?

Jeg læser rigtig mange digte selv, så det er slet ikke fremmed for mig at læse digte. Men i den her sammenhæng er jeg jo formidler, hvilket kræver en helt anden forståelse for teksten. Ligesom hvis man synger digte, så er det mig, der fortolker på min egen måde. Digtene får et andet rum.

Da jeg var cirka halvvejs i indlæsningen, spurgte teknikeren, om jeg havde gjort det før og tilføjede:

”Jeg kan godt forstå, at de valgte dig.”

Rupi Kaur er meget personlig i sine digte, hvordan er det at træde ind i så personligt et univers?

Man kan jo tydeligt mærke, at det er en ung kvinde, der har skrevet de her digte, vi er næsten jævnaldrende. Hun har nogen temaer, som jeg også forholder mig ret meget til – for eksempel sex.

Hendes digte skaber et intimt rum, hvor vi kommer under huden på hendes temaer, hvilket passer meget godt til mig og min måde at udtrykke mig. Min stemme er lidt ødelagt, jeg er hæs og hvisker en del, hvilket gør, at stemningen automatisk bliver intim.

Rupi Kaur, Mælk og honningVar det udfordrende at tage en andens ord i din mund, du er jo selv meget personlig i det du laver?

Man er nødt til at forholde sig til det på godt og ondt, men jeg skal føle det selv, så lytteren også kan tro på det. Jeg kan godt mærke, at hun er fra en anden tradition end mig.

Jeg er selv inspireret af sådan nogen som Frank Jæger, Tove Ditlevsen og Halfdan Rasmussen og skriver på vers og samler på ord, der ligger godt i munden.

Læs også Digter Rupi Kaur når nye læsere med lyrik på Instagram

Rupi Kaur er mere talesprogsagtig, og det var særligt udfordrende, fordi der ikke er kommaer og kun få punktummer. Men jeg blev overvældet flere gange og kan godt lide, når man kan sige noget kogt helt ned til få sætninger.

Der er mange, der ikke tror, de kan finde ud af at læse digte, men som alligevel har samlet Mælk og honning op. Hvad betyder digte for dig?

Digte for mig er det noget af det vigtigste overhovedet, og jeg gad godt, at flere fik lyst til at læse digte. Med en roman går man jo bare i gang, og så læser man indtil den er færdig, mens digte kan vare meget længere tid, og man læser dem anderledes.

Man kan godt bruge en uge på at læse et digt, og et digt på to linjer kan man godt føle i lang tid. Mælk og honning kunne sagtens være en indgang til at læse digte, og man kunne jo begynde med lydbogen, hvor det bliver intenst.

Hvis man gerne vil i gang med at læse digte, hvad kan du ellers anbefale?

Så synes jeg, at man skal starte med noget, der er lidt humoristisk. For eksempel Casper Eric. Det er nem læsning, og der er en masse diskussioner i. Det er poesi anno 2018 og slet ikke tørt.

Eller Søren Ulrik Thomsen, hvor man passende kan begynde med Det bedste og det værste, som er meget tilgængelig. Eller norske Ingvild Lothe, der har skrevet Hvorfor er jeg så trist, når jeg er så søt.

Det lyder faktisk som en Katinka-linje?!

Ja, det kunne det godt være. Hun har hele tiden lidt lyst til at bolle, lidt lyst til at dø. Det er også sådan, jeg har det hver dag.

”Et digt på to linjer kan man godt føle i lang tid.” Katinka indlæser Mælk og honning

Du har selv udgivet en tekstsamling med dine sangtekster. Var det for farligt at kalde det en digtsamling?

Ja, jeg er vel bange for at blive afsløret som fupmager. Så hellere selv tage forbeholdene, så andre ikke gør det for mig.

Ordene er faktisk ret så betydningsfulde for mig, men for det meste når jeg skriver, ender det med en sang, uanset om jeg vil det eller ej. Men jeg havde bare lyst til at prøve at få det ned på skrift og se hvad det kunne.

Læs også Julia Lahme om bestseller-digter: Rupi Kaur er både-og

Til en koncert er der jo musikken og min performance, som pakker ordene ind, men jeg synes det var sjovt at give dem et andet rum, hvor man måske kan mærke dem på en ny måde. Og der er flere, der har sagt, at mine tekster faktisk virker hårdere, når de står helt alene.

Katinka Bjerregaard er sanger, sangskriver, ukulelespiller og frontfigur i bandet Katinka. Katinka har udgivet to EP’er og LP’en Vi er ikke kønne nok til at danse. Sidste år udgav Katina tekstsamlingen Et hus af krop.


Mælk og honning, Rupi Kaur, Katinka, digte på lydbog

Mælk og honning er en digtsamling skrevet og illustreret af Rupi Kaur selv. Digtene kredser om at overleve, om at opleve vold, mishandling, kærlighed og tab, om feminitet og selvbillede.

Find digtene på lydbog eller e-bog, eller lån bogen på biblioteket.

Mælk og honning er inddelt i fire kapitler, der hver omhandler sin egen form for smerte. Rupi Kaurs smukke ord tager læseren med på en rejse gennem livets mest bitre øjeblikke og sætter ord på den sødme, der også kan findes i en svær situation.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.