Fiktion Historiske romaner Pierre Lemaitre Slægtsromaner

Pierre Lemaitre viser mellemkrigstidens dystre og kaotiske Frankrig

Pierre Lemaitre, Flammernes farve, sommerlæsning 2018, Vi ses deroppe, fransk bog, bog om krig, mellemkrigstiden, 1. verdenskrig, 2. verdenskrig, historie, historiske romaner, god bog, fransk forfatter, lindhardt og ringhof

Pierre Lemaitre brød oprindeligt igennem som krimiforfatter, men i hans historiske roman Vi ses deroppe tegner han et mørkt billede af de konsekvenser, der fulgte i kølvandet af 1. verdenskrig. Nu er han snart klar med næste bind i serien.

 

”Alle dem, der mente, at krigen snart fik en ende, var for længst døde. I krigen, naturligvis. Albert så derfor også på det med en naturlig skepsis, da han i oktober hørte rygterne om en våbenhvile.”

Sådan indledes Pierre Lemaitres roman Vi ses deroppe på lettere gruopvækkende vis. Som i en klassisk in medias res bliver man som læser fra første side suget direkte ned i 1. verdenskrigs berygtede skyttegrave, hvor stanken af krudtslam og råddenskab brænder i næseborene, mens mortergranaterne brager om ørerne på de rædselsslagne franske soldater.

Romanen begynder i november 1918, hvor krigen efterhånden synger på sidste vers. Begge fronter har gradvist indstillet angrebene. Tiden står nærmest stille, og ingen af de to lejre tør handle af ren og skær frygt for at starte en ny ildkamp.

Hævntørstige til den bitre ende

Der sker det, at en særlig kynisk fransk hærfører ved navn Henri d’Aulnay-Pradelle, kendt blandt sine soldater som blot Pradelle, øjner en mulighed for at styrke sit eget omdømme som hærfører og derfor vælger at beordre to soldater op ad skyttegravene og frem på slagmarken.

Et fuldstændig vanvittigt og hovedløst træk set i lyset af, at krigen snart er slut. Pradelle, manisk besat af tanken om at erobre så meget land som muligt og dermed stå stærkere ved krigens forhandlingsbord, vælger ikke desto mindre at ignorere al logik.

Læs også Fem ting du ikke vidste om Pierre Lemaitre

De to soldater bliver med det samme skudt, hvilket opildner de franske soldater, af ren og skær hævntørst, til at storme mod tyskernes front. Albert Maillard, der før krigen arbejdede som ganske ordinær bankmand, opdager i kampens hede, at de to mænd er blevet skudt i ryggen – og indser dermed, at det er Pradelle, der har dræbt dem.

I samme øjeblik forsøger Pradelle at skjule sin forbrydelse ved at skubbe Albert ned i en grusgrav. Albert bliver næsten kvalt, men en anden soldat, Édouard Péricourt, redder ham og bliver dernæst straks ramt i ansigtet af en eksplosion. Så slutter krigen.

Svindelnummer af gigantiske proportioner

Men herfra er Pierre Lemaitres roman på ingen måde slut. Faktisk er alt det, der sker på slagmarken, kun begyndelsen af historien, for selvom krigen er overstået, starter en helt anden, men ligeså mørk, kamp for borgerne i det post-krigsramte franske samfund om at overleve.

Albert og Édouard, som på grund af eksplosionen i krigen har fået vansiret sit ansigt, vælger i desperation efter penge at slå pjalterne sammen og udtænke et svindelnummer af gigantiske proportioner. Samtidig lurer den onde løjtnant Pradelle stadig i den civile verden, og han har sågar giftet sig med Édouards rige søster Madeline.

Se traileren til filmatiseringen af Vi ses deroppe:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=rEMv4wv8gmo[/embedyt]

Generelt tegner Pierre Lemaitre i Vi ses deroppe et dystert og ubehageligt billede af det kaotiske efterspil, 1. verdenskrig skabte i Frankrig. En verden hvor tillid mellem mennesker er erstattet med kynisme, og krigens grufulde konsekvenser ikke kun viser sig i form af murbrokker, men især i form af forkvaklede menneskeeksistenser.

Forfatter med succes i flere genrer

Pierre Lemaitre debuterede som forfatter i 2006 med krimien Irene om kriminalkommisær Camille Verhoeven, som blev modtaget med stor succes og ros fra anmelderne. På nuværende tidspunkt er der udkommet tre bøger på dansk i samme serie. Lemaitre er siden sin debut blevet sammenlignet med blandt andre Stieg Larsson på grund af sin fortællestil og unikke evne til at skrue et plot sammen.

Læs også Verhoeven-serien: Nervepirrende fransk krimiserie af Pierre Lemaitre

I 2013 valgte Lemaitre med udgivelsen af Vi ses deroppe at divergere en smule fra krimiuniverset til fordel for en mere klassisk historisk roman. Det skulle vise sig, at han havde mindst lige så meget tæft for det historiske som krimi-genren. Vi ses deroppe vandt den prestigefyldte franske bogpris Le Prix Goncourt og blev herhjemme modtaget af blændende anmeldelser fra næsten samtlige af de danske dagblade; heriblandt Politiken, der tildelte romanen seks ud af seks hjerter og roste den for at være ”bragende intelligent komponeret”.

I 2018 kan man desuden tage et smut i biografen og se filmatiseringen af Vi ses deroppe, der er af kritikere har fået stor ros for dens finurlighed og spektaulære scener.

Nu kan man derudover glæde sig ekstra meget til at gå i boghandleren fra den 13. september, hvor Pierre Lemaitres næste roman Flammernes farve, en selvstændig fortsættelse til Vi ses deroppe, udkommer. Ligesom forgængeren udspiller romanen sig i mellemkrigstidens Paris og berører blandt andet emner som korruption, bedrag og svigt i familien.


Pierre Lemaitre, Flammernes farve, sommerlæsning 2018, Vi ses deroppe, fransk bog, bog om krig, mellemkrigstiden, 1. verdenskrig, 2. verdenskrig, historie, historiske romaner, god bog, fransk forfatter, lindhardt og ringhof

Du kan købe Vi ses deroppe af Pierre Lemaitre i din lokale boghandler eller online her

Vi ses deroppe er en gribende skæbneberetning om to overlevende soldaters kamp for et værdigt liv i 1920’ernes Paris.

… og husk også:

Pierre Lemaitre, Flammernes farve, sommerlæsning 2018, Vi ses deroppe, fransk bog, bog om krig, mellemkrigstiden, 1. verdenskrig, 2. verdenskrig, historie, historiske romaner, god bog, fransk forfatter, lindhardt og ringhof

Du kan finde Flammernes Farve som E-Bog eller på dit nærmeste bibliotek.

En selvstændig fortsættelse af Vi ses deroppe, som blev hædret med Le Prix Goncourt i 2013 og fik strålende anmeldelser.