Fiktion Historiske romaner Pierre Lemaitre Romaner om 2. verdenskrig

Krigslitteratur fra det 21. århundrede

Krigslitteratur fra det 21. århundrede

Sidste år udkom “Vi ses deroppe” til begejstrede anmeldelser og de seneste uger har “Alt det lys vi ikke ser” igen fået anmelderne til at kvittere med store ord, hjerter og stjerner. Romanerne om de store krige er populære og giver os med en blanding af fiktive og virkelige karakterer en anden oplevelse end de mange fagbøger og biografier om krigene, som også fylder godt på boghandlernes hylder i disse måneder.

Her er tre bud på ny krigslitteratur fra tre krige:

Første verdenskrig

Krigslitteratur fra det 21. århundredeJeg slugte “Vi ses deroppe” i løbet af vinterferien. Pierre Lemaitres roman udspiller sig i de sidste dage af første verdenskrig, hvor to unge mænds skæbner bindes sammen. Kort før våbenhvilen kæmper Albert Maillard og Édouard Péricourt for deres liv på slagmarken. Mirakuløst overlever begge, men ikke uden mén, og hjemme i Paris må de to soldater sammen hutle sig igennem tilværelsen. Albert har intet at vende tilbage til, og Édouard har vendt sin privilegerede familie ryggen.

Drømmen om et bedre liv og et ønske om retfærdighed og hævn får dem til at udtænke et svindelnummer af gigantiske proportioner, som vil sætte landet på den anden ende, hvis det opdages. Fupnummeret og den generelle stemning af opløsning af samfundet i årene efter krigen er på underlig og lidt bizar vis virkelig underholdende. Som Bo Tao skriver i sin anmeldelse i Politiken: “Den er mageløs, en gallisk moppedreng, tungt underholdende og narrativt kompliceret på den både fascinerende og ikke let fremkommelige franske facon. Så kære læser, orker du kun en fransk roman om året, skal det altså være denne!”
Han kvitterer med seks hjerter – læs med her

Vi ses deroppe anmeldelse

Anden verdenskrig

Jeg prøvede for et par år siden at se filmen “Pianisten”, men måtte give op. Ghettoen i Warszawa og koncentrationslejre bliver aldrig noget, jeg kan sidde og se under tæppet en torsdag aften. Jeg kan ikke tåle billederne. Bøger om krig og ondskab er noget andet, her bevæger jeg mig i mit eget tempo og uden dramatisk musik. Alligevel har jeg haft svært ved at komme i gang med en af de bedste og mest barske romaner om anden verdenskrig udgivet i det 21. århundrede, nemlig “Kinderzimmer” af franske Valentine Goby. Berlingskes anmelder kaldte bogen “en gribende og uafrystelig roman” og gav 5 ud af 6 stjerner.

KinderzimmerI 1944 er koncentrationslejren Ravensbrück forbeholdt kvinder. I romanen ankommer Mila på til lejrens porte – bare ét blandt fire hundrede bange ansigter. Gemt væk i barakkerne er hver og en af disse kvinder nødt til at kæmpe en daglig kamp for at overleve én dag af gangen. Mila er gravid og frygter, at man vil sende hende direkte til henrettelse, hvis nogen opdager det. Hun hører tale om et ‘kinderzimmer’, men ser ingen babyer. Valentine Goby har skabt romanen på baggrund af interviews med overlevende fra lejren i Ravensbrück og deres børn, som blev født under fangenskabet,

“Mente man at have læst tilstrækkeligt om kz-lejrene, så er franske Valentine Gobys hudløse roman et uomgængeligt bidrag til forståelsen af den særlige kvindeside af undertrykkelsen, fornedrelsen og ikke mindst overlevelsen i de bestialske lejre. Men det er ikke natbordslæsning.”

– Niels Houkjær, Berlingske Tidende

Danmark i krig

Fra danske forfattere har vi i nyere tid bl.a. fået romanerne “Jeg er en hær” af Lars Husum og “Mikael” Dy Plambeck. Begge fremragende. Husums roman om Jakob, der udsendes Bosnien og sidenhen Irak og Afghanistan, indhalerede jeg på en 5 timers læse-marathon i min røde lænestol.

På Lindhardt og Ringhof udgav vi i 2014 Mikkel Brixvolds digtsamling “Så efterlades alt flæskende”. Her er et af digtene om at være tilbage i en civil, dansk hverdag:

Skærmbillede 2015-04-30 kl. 10.11.24

Mikkel Brixvold har tidligere været udstationeret elitesoldat i Irak, og det er udgangspunktet for hans debutdigte, der er fulde af både politisk engagement og lyrisk nerve. Brixvold skriver konkret og sanseligt om hverdagen i en krigszone, livet efter krigen, og hvor svært det er at komme hjem til en almindelig dagligdag.

h9788711348291