Fagbøger Mad og drikke Madværkstedet

Oxford vinleksikon er det største og bedste opslagsværk om vin. Nu udkommer den i en ny udgave

oxford vinleksikon header

Oxford vinleksikon er det største og mest professionelle opslagsværk om vin på markedet.


Oxford vinleksikon er en imponerende udgivelse og en rigtig sværvægter indenfor professionelle opslagsværker om vin. Det definitive etbindsværk byder på 3000 artikler som er en blanding af fakta om vin i alle de historiske, regionale, sociale, videnskabelige og teknologiske aspekter.

Oxford vinleksikon er netop udkommet i en 4. udgave. Det er den første udgave siden 2006.

Vinleksikonets to bagkvinder, vindronningerne Jancis Robinson og Julia Harding, har brugt over 2 år på at gennemrevidere verdens bedste og mest seriøse vinleksikon – og det var der brug for.

60% af artiklerne er blevet fuldstændigt omskrevet, da der siden sidste udgave er sket rigtig meget i vin-verdenen.

LÆS OGSÅ: 15 bøger der gør dig klogere

Det er kendetegnende for denne udgave, at den er blevet udvidet både i fortid og nutid. De seneste nye dyrkningsmetoder er blevet behandlet, og de historiske og arkæologiske fund har ført vindyrkningens oprindelse endnu længere tilbage.

Siden 2006 er nye vinlande og -områder kommet til. Stilarter og mode har ændret sig, ny teknologi er taget i brug, og klimaforandringer er godt i gang med at forrykke vinens geografiske balance.

oxford vinleksikon

Interessen for vin – både indtagelse og produktion – har aldrig været større. Det betyder at vinens verden aldrig har været under så hurtige forandringer som nu. Derfor er der i Oxford Vinleksikon tilføjet ca. 300 nye opslagsord, f.eks. vin-app, skruelåg og vinavlernes oprindelse.

Nye lande og områder er kommet til som f.eks. Alaska, Norge, Kina og Tahiti. Siden 2006 har Hong Kong udviklet sig til at være et handelscentrum for finere vine og nye producenter – i særdeleshed Nordeuropa er blevet markante spillere. Endvidere er også indtaget en artikel om sociale mediers indflydelse på interaktion med vin.

I vinleksikonnet forefindes også reviderede kort over alle vigtige vinregioner.

oxford vinleksikon

Artiklerne i Oxford Vinleksikon er skrevet af 187 internationale eksperter. 50 af dem er kommet til siden sidste udgave i 2006. I takt med at tidligere skribenter er faldet fra, har nye kræfter omskrevet eller nyskrevet en række emner.

Artiklen om dansk vin er leveret af Danmarks mest præmierede vinbonde, Sven Moesgaard, som også er grundlægger af erhvervsmæssig vinavl i Danmark og ejer af Skærsøgaard Vin.

Emnerne i Oxford Vinleksikon omfatter vinregioner, druesorter, vinfremstilling og vindyrkning, vinens kemi, vinens historie siden oldtiden, vin i kunst og litteratur, vinsmagning, aroma og mundfornemmelse, vin og helbred.

Sidst i bogen findes tillæg om appellationer, vinproduktion og vinforbrug verden over, årgange og investering i eksklusive vine og de senere års udvikling inden for dette felt.

oxford vinleksikon

Oxford vinleksikon byder på artikler om alle vinproducerende lande. De vigtigste af dem har også særskilte artikler om de enkelte regioner eller – når det gælder Australien og USA
– om de enkelte forbundsstater.

Nogle lande eller regioner har fået individuelle opslag om specifikke appellationer, afhængigt af hvilke vine, der er bredt tilgængelige eller særlig berømte. Endvidere har enkeltpersoner, vinproducenter og ejendomme som har spillet eller spiller en vigtig rolle i vinens historie fået egne opslag.

Oxford vinleksikon har vundet stort set alle de vinbogpriser, der findes.

DRUERNE.DK skriver: “Af de danske bøger findes der ingen over eller ved siden af Oxford Vinleksikon. Det er det ultimative opslagsværk, som alle vininteresserede bør have stående på bogreolen. Hvem kender f.eks. ikke situationen med gæster, hvor man diskuterer om Zinfandel og Primitivo er en og samme drue? Det slår man hurtigt op i bogen for at finde et entydigt svar i stedet for at Google sig til det, hvor man er nødt til at besøge fem forskellige sites, da ikke alle er enige.”




Jancis Robinson: Oxford vinleksikon

“Det store vinleksikon dækker utrolig bredt … her står det, man skal vide – hverken mere eller mindre.” – Niels Lillelund, Jyllands-Posten

Oxford Vinleksikon er det definitive etbindsværk om vin, og bogen har vundet stort set alle de vinbogpriser, der findes. I bogen finder du artikler skrevet af 187 internationale eksperter, som omfatter alt fra vinregioner, druesorter, vinfremstilling og vindyrkning, vinens kemi, vinens historie siden oldtiden, vin i kunst og litteratur, vinsmagning, aroma og mundfornemmelse, vin og helbred.

“Hvis man er novice i vines verden, kan man i dette etbindsværk lære mere om vin, end man kan i noget andet bogværk. Også for et fuldtids, professionelt vinmenneske er der masser af ny viden at finde.” – Andrew Jefford, Decanter

Du kan købe Oxford vinleksikon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.