Børnebøger Bøger til godnatlæsning for børn Carlsen

Hella Joof – Snitten & Kis, stritører, sæbebobler og varm kakao

Snitten & Kis, snitten og kis, hella joof, højtlæsning, det ender med at blive en af de gode dage

Historien om Snitten & Kis er Hella Joofs hjertevarme og prisvindende børnebogsdebut. Her fortæller Hella Joof, hvordan det gik for sig, da drengen i den blå kappe og damen med ladcyklen krydsede hendes vej på en råkold og regnvåd dag.

Det hele begyndte med en kort tissetur

Oppe på landet, hvor jeg er så heldig at have et sommerhus, der var jeg en dag ude at gå en tur med hunden. Det var bare en kort tissetur, for det car en råkold og blæsende dag med regn på vej, og jeg ville meget hellere hjem og drikke te og læse en dejlig bog med ild i pejsen end at gå en tur.

Men min hund, som hedder Darwin, hun havde andre planer. Hun satte i løb tværs over engen og løb op mod museet, der er fyldt med statuer og udendørs skulpturer. Der græsser også får, så jeg var nødt til at løbe efter Darwin, for selvom hun er verdens bedste hund og ikke mener noget ondt med det, er det lidt for fristende for hende at gø lidt af dem.

Jeg var helt forpustet, da jeg endelig fik hundesnoren på Darwin, og så var det, at jeg oplevede noget mærkeligt.

Snitten & Kis, snitten og kis, hella joof, højtlæsning, det ender med at blive en af de gode dage

Damen og drengen på ladcyklen

Jeg så en dame komme cyklende med en lille dreng på en ladcykel. Først troede jeg, at det var en lille pige i en lang kjole og en hat med fjer.

Men da jeg så nærmere efter, så jeg, at det var en dreng, og kjolen var en kappe, og helt så lille var han heller ikke, han var bare ikke så høj.

Han hev damen i ærmet og råbte noget, jeg ikke rigtig kunne høre på grund af blæsten, og damen, som havde noget blødt, lilla tøj på, smilede lidt flovt til mig og talte meget højt med “der er ikke noget galt”-stemme, og da jeg kom tættere på kunne jeg høre, at hun sagde:

“Jo, skat, det lyder som en smaddergod idé, selvfølgelig skal vi lave sæbebobler og varm kakao, bare du lover ikke at kalde mig en røvkommode.”

Og så forsvandt de ind i museet ad en dør, jeg ikke før havde set, og der blev tændt lys i et vindue, og røgen steg op af en skorsten, og der begyndte at dufte dejligt at ristet brød.

Stritører og et sjældent navn

Og siden da har jeg ikke kunnet få dem ud af hovedet, damen med det bløde, lilla tøj og den lille dreng. Eller Snitten, som jeg kalder ham, for han lignede lidt en mand, som jeg holder meget af, der hedder Snit, dengang han var dreng, som havde stritører, som jeg synes er så pænt til børn.

Damen kalder jeg Kis. Ikke fordi, hun ligner en Kis, men fordi det er sådan et kønt navn, som næsten ingen hedder længere. Nu hedder damer Birgitte og Louise-Camilla og Agnete, hvis det skal være rigtig voksent.

Så jeg skrev historien om Snitten & Kis. Jeg ved ikke, om den er helt sand. Men helt forkert er den nok heller ikke. Hvis du selv møder dem en dag, kan du jo spørge dem.

Snitten & Kis – Det ender med at være en af de gode dage

af  Hella Joof

Snitten & Kis – Det ender med at være en af de gode dage er Hella Joofs hjertevarme billedbøger om Snitten og Kis samlet i en ny højtlæsningsudgave med kapitler for de 5-9-årige.

Snitten & Kis – Frygt og bæven og en mand på strømpesokker og Den hellige vorte og en elendig kop te blev udgivet, før Hella Joof for alvor brød igennem som forfatter med Papmachereglen og Båven om Gud, men det er samme lune, humoristiske og livskloge kanal, der sendes fra. Fortællingerne om Snitten og Kis er mesterligt illustreret af Cato Thau-Jensen.

Snitten & Kis, snitten og kis, hella joof, højtlæsning, billedbog, det ender med at blive en af de gode dage,

Anmelderne skrev om Snitten & Kis …

“Sjov, varm og snakkesalig børnebogsdebut fra Hella Joof med mesterlige illustrationer af Cato Thau-Jensen, som fermt digter videre på teksten og lader farver, detaljer og handling smelte sammen; det er sublim kunst.”  – Weekendavisen

“En hjertelig højtlæsningshistorie (…) fortælles med en ordentlig favnfuld varme og indsigt” – 5 hjerter i Politiken

Du kan finde Snitten & Kis – Det ender med at blive en af de gode dage på dit lokale bibliotek.

Om Hella Joof

Hella Joof (f. 1962) er skuespiller, komiker, filminstruktør, manuskriptforfatter samt forfatter og modtog 2014 BMF-prisen for sin første bog om Snitten & Kis.