Indefra

Forlægger Otto B. Lindhardt er død

Forlægger Otto B. Lindhardt er død

En af dansk forlagsverdens mest betydningsfulde skikkelser er død i en alder af 94 år.


Forlægger Otto Bendt Lindhardt, 23-9-1924 – 19-05-2019. 

Otto B. Lindhardt var uddannet boghandler men fik hurtigt stor interesse for forlagsvirksomhed, og i 1949 rejste han til USA, hvor han blev ansat hos Doubleday og Simon & Schuster i New York. I løbet af de næste to år fik han øje for det amerikanske bogklub-system, billigbogen og paperbacks, som stort set var ukendte fænomener i Danmark, men som han senere med dygtighed introducerede herhjemme. 

Otto havde blik for store forfatterskaber og evnen til at omgås og pleje forfatterne. Bl.a. arrangerede han Karen Blixens turné i USA, hvor hun mødtes med forfatteren Arthur Miller og hans hustru Marilyn Monroe, lige som han havde et nært venskab med John Steinbeck og hans hustru.

I 1952 kom han til Gyldendal, hvor han blev adm. direktør i 1964, og i 1969 kom Gert Ringhof også i direktionen. I 1971 etablerede Otto med sin daværende kone Helga og Gert og Hanne Ringhof deres eget forlag, Lindhardt og Ringhof. Otto B. Lindhardt følte, at han var kommet for langt væk fra sin egentlige passion, bøgerne, i den store Gyldendal-koncern.

Otto B. Lindhardt, Lindhardt og Ringhof, L&R

Med udgivelser af bl.a. Johannes Møllehave, Herdis Møllehave, Anaïs Nin, Fay Weldon og senere Jørn Riel og Leif Davidsen blev Lindhardt og Ringhof hurtigt et af landets største og mest toneangivende forlag.

Gennem årene har han siddet i adskillige bestyrelser og råd, og i 2011 udgav han erindringsværket: “Var det ikke nemmere at købe Gyldendal?” Historier fra et forlæggerliv. Samme år modtog han Rungstedlundprisen.

I forbindelse med sin 90-års fødselsdag i 2014, hvor forlaget indstiftede Otto B. Lindhardt Prisen, sagde Otto: “Tænk jeg har været over 70 år i bogbranchen. Siden jeg forlod forlaget, må jeg sige, at der har været bølgegang – også ledelsesmæssigt. Det stakkels forlag har været mishandlet. Lige nu bliver det igen kærtegnet, og det kan jo kun glæde mig meget.”

Lindhardt og Ringhofs adm. direktør Lars Boesgaard udtaler: “Vi har med tabet af Otto mistet en kapacitet og en kær ven af huset, som ofte deltog i vores receptioner og fester. Næsten til det sidste bidrog han med råd og vejledning – både om forlæggeri generelt men også om konkrete manuskripter fra nogle af vores største forfattere, som med god grund havde tillid til Ottos dømmekraft. Æret være hans minde.”